Gökte 'Mavi Dolunay' Heyecanı

 Dünya, Ağustos ayı içerisinde iki dolunaya şahit oldu. Yeryüzünün değişik yerlerinden bir dolunay daha izlendi.Dünya, Ağustos ayı içerisinde iki dolunaya şahit oldu. Yeryüzünün değişik yerlerinden bir dolunay daha izlendi. Gökbilimciler bu özel anı 'mavi

Gökte 'Mavi Dolunay' Heyecanı

 

Dünya, Ağustos ayı içerisinde iki dolunaya şahit oldu. Yeryüzünün değişik yerlerinden bir dolunay daha izlendi.

Dünya, Ağustos ayı içerisinde iki dolunaya şahit oldu. Yeryüzünün değişik yerlerinden bir dolunay daha izlendi. Gökbilimciler bu özel anı 'mavi ay' ya da 'mavi dolunay' olarak tanımlıyor.

Ender yaşanan astronomik olay, internetteki sosyal paylaşım sitelerinde gecenin en çok konuşulan konularından birisi oldu. Kullanıcılar, şahit oldukları mavi dolunayın fotoğraflarını ve görüntülerini paylaştı.

Sihirli güzellikteki doğa olayının ismi 'mavi' olsa da, aslında Ay'ın rengi genellikle diğer dolunaylardan farklı olmuyor. Ancak dünya genelindeki orman yangını, volkanik patlama gibi faktörler sebebiyle gökyüzünde kül miktarı artarsa, yani atmosferik koşullara bağlı olarak Ay'ın gerçekten mavimsi bir renk alması mümkün olabiliyor. Bu olay nadiren gerçekleştiği için, bazı dillerde "mavi ayda bir" şeklinde bir deyim bile bulunuyor. Hindular, mavi dolunaya 'Adhik Maas', Museviler ise "Adar'ın ekstra ayı' isimlerini veriyor.

Son mavi dolunay 31 Aralık 2009'da Avrupa, Asya, Afrika ve Alaska'da gözlenmişti. Bu olayın yaklaşık 2,7 yılda bir gerçekleştiğini belirten astronomlar, 2021'e kadar görülecek mavi dolunayların tarihlerini şu şekilde sıralıyor:

31 Temmuz 2015

31 Ocak 2018

31 Ekim 2020

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler