Göç sürüyor

Doğu Karadeniz'in yüksek kesimlerinde etkili olmaya başlayan soğuk hava koşulları nedeniyle hayvanların göçü sürüyor.Yazın havaların ısınmasıyla yemyeşil otların kırları donattığı, başta yaylaya göçe işaret eden "vargel" olmak üzere rengarenk çiçeklerin a

Göç sürüyor

Doğu Karadeniz'in yüksek kesimlerinde etkili olmaya başlayan soğuk hava koşulları nedeniyle hayvanların göçü sürüyor.

Yazın havaların ısınmasıyla yemyeşil otların kırları donattığı, başta yaylaya göçe işaret eden "vargel" olmak üzere rengarenk çiçeklerin açtığı yaylalara, neşeli türküler söyleyerek giden çobanlar, şu sıralar geri dönüşünü sürdürüyor. Ordu'nun Çambaşı Yaylası'nda etkili olmaya başlayan kar yağışı ve soğuk hava yüzünden hayvanlarını otlatmakta zorlanan, kendileri de soğuk hava ve kışın kalınlığı metrelerce yüksekliğe ulaşabilen kar dolayısıyla mahsur kalma endişesi taşıyan hayvan sahipleri, göçün habercisi olan "vargit" çiçeklerinin sesini dinlemeye başladı. Böylece hayvanlarına otlak bulmak için rakımı 2 bin 500 metreye ulaşan Doğu Karadeniz yaylalarında hayvancılıkla uğraşan insanlar, yayladaki genellikle taş ya da kerpiçten yapılan kelifleri (yayla evi) ya da tuğladan inşa edilen diğer yayla evlerine bu sezon için kilit vurarak, tarihte "kışlak" olarak bilinen köylerine dönüyor.

Yünlü derisi ve vücudunun yağlı olmasına rağmen üşümeye başlayan koyun sürüleri, köpekleri, keçileri ve inekleri ile yayladan göç ederek kışı geçirmek için köylerine gelen hayvan sahipleri, gelecek yıl Mayıs ayında, havaların ısınmasıyla yeniden yaylaların yolunu tutacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler