Gezici davasında flaş karar

Gezi Parkı olaylarına ilişkin aralarında Alman yazar Marc Klaus Jörg Sander’in de bulunduğu 3’ü yabancı uyruklu 36 sanığın yargılanmasına başlandı. Mahkeme sınır dışı edilen Marc Klaus Jörg Sander, Jeff Allen Crane ve Denis Schmıck hakkında yakalama emri

Gezici davasında flaş karar

Gezi Parkı olaylarına ilişkin aralarında Alman yazar Marc Klaus Jörg Sander’in de bulunduğu 3’ü yabancı uyruklu 36 sanığın yargılanmasına başlandı. Mahkeme sınır dışı edilen Marc Klaus Jörg Sander, Jeff Allen Crane ve Denis Schmıck hakkında yakalama emri çıkardı.

Gezi Parkı olayları sürdüğü sırada sosyal medyadan yapılan çağrı üzerine Galatasaray Lisesi önünde toplanan gruba yapılan müdahale sonrası gözaltına alınan aralarında Alman yazar Marc Klaus Jörg Sander’in de bulunduğu 3’ü yabancı uyruklu 36 sanığın yargılanmasına başlandı.

İstanbul 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 13 şüpheli hazır bulundu. Davanın ilk celsesinde sanıklar haklarında iddia edilen suçlamalara karşı savunma yaptı. Sanık Hüseyin Solmaz öğrenci olduğunu söyleyerek, “Taksim’de olay günü arkadaşımla yemeğe gittim. Yemekten sonra çıkıp dolaştık, bir olay yoktu. Dönerken TOMA’yı gördük. İki sokak aşağı indik. Otobüse binecekken arkadaş biraz izleyelim dedi. Göremediği için de biraz yukarı çıktık. Çevik kuvvet buradan ayrılın dedi. Biz ayrılırken kolumdan tuttu ve gözaltına bu şekilde alındık. Herhangi bir şekilde görevlilere cebir ve şiddette bulunmadık. Olay yerinde yaklaşık 30-40 kişi vardı. 100’den fazla da polis görevlisi vardı. Belki arada su şişesi atmış olabilir ama onlar burada yoktur. Zaten görsem de tanımam’’ dedi.

Sanık Hakan Topkurulu ise savunmasında, emekli bankacı olduğunu belirterek, “Olay günü Taksim’de arkadaşlarımla yemek yedim. Daha sonra ortalık karıştı. Yukarıdan aşağı doğru polis orada bulunanları coplayarak gelmeye başladı. Gidelim diye düşündük. Polis bizim masaya doğru geldi. Benimle birlikte arkadaşlarımı darmadağın ettiler. Birşey yapmadığım halde beni yere attılar. İddia edildiği gibi ben polis görevlilerine sinkaflı sözler söylemedim. Konuşma imkanımız dahi olmadı’’ diye konuştu.

Sanık Mesut Aktaş özel bir firmada satış müdürü olduğunu ifade ederek, “O gün Taksim’e gezmek amaçlı gelmiştim. İş ekipmanı satışı yaparım. Ben o gün o niyetle olay yerine gelmiş olsaydım yanıma bu malzemelerden alıp gelirdim. Üzerimden bir şey çıkmadı. Polis kabalık nedeni ile orada bulunanları sıkıştırdığı için ben bir mağazaya girmek zorunda kaldım. Mağazanın çıkışında polis yolu kesmişti. Yaklaşık 100 kişi, 200’e yakın da polis vardı. Ben kimsenin elinde su şişesi görmedim. Sadece slogan atılıyordu. Olay yerine gezmek için geldim. Kaçmadım beni yolun kenarından aldılar. Görüntülerde olduğum söylendi. Sadece ortada duruyorum. Bu suçsa 3 gün gözaltında kaldım. Polislerin küfürlerine maruz kaldım. Asıl mağdur benim’’ şeklinde savunma yaptı.

Verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme sınır dışı edilen ABD’li mühendis Jeff Allen Crane’in de aralarında bulunduğu 7 sanığın savunması alındıktan sonra serbest bırakılmak üzere haklarında yakalama emri çıkarılmasına karar verildi. Mahkeme duruşmaya katılmayan 4 sanığın bir sonraki duruşmaya zorla getirilmelerine karar verdi.

Sınır dışı edilen yabancı uyruklu sanıklar Mark Klaus Jörg Sander ve Denis Schmıck’in hakkında çıkarılan yakalama emirlerinin beklenmesine karar veren mahkeme duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

2 ’si Alman, biri Amerikalı 35 kişi hakkında izinsiz gösteri esnasında polise direndikleri gerekçesi ile 4,5 aydan 2 yıl 3 aya kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Kimliğini görmek isteyen polislere küfür ettiği öne sürülen H.K.’nin ise hakaret suçundan 1 yıldan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler