Gezi Parkı eyleminde son durum

Taksim Gezi Parkı'nda eylemler 9. gününe girdi. Devletin zirvesinden gelen mesajların ardından Taksim ve Gezi Parkı'nda toplanan kalabalık, çeşitli aktiviterlerle bekleyişlerini sürdürüyor. İstanbul'da sendikalar Taksim'e yürüdü. Ankara'daki gösterilerde

Gezi Parkı eyleminde son durum

Taksim Gezi Parkı'nda eylemler 9. gününe girdi. Devletin zirvesinden gelen mesajların ardından Taksim ve Gezi Parkı'nda toplanan kalabalık, çeşitli aktiviterlerle bekleyişlerini sürdürüyor. İstanbul'da sendikalar Taksim'e yürüdü. Ankara'daki gösterilerde akşam tansiyon yükseldi. Polis, göstericilere biber gazı ile müdahale etti.

 TAKSİM'DE SON DURUM...

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), “İnsanca Yaşam, Güvenceli İş-Güvenli Gelecek, Demokratik Bir Türkiye” talebiyle başlattıkları grevin Edirne'den Kars'a, Ardahan'dan Hakkari'ye, Van'dan İstanbul'a, Antalya'dan Trabzon'a, İzmir'den Diyarbakır'a kadar tüm illerde devam edeceğini bildirdi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağlı sağlık, liman, lastik, elektrik-gaz sektörü işçileri; Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK) bağlı eğitim, sağlık, belediye, nüfus ve vergi dairesinde çalışan 250 bin memur ile Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) bağlı 90 bin hekim ve Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMB) bağlı 410 bin mimar, mühendis üye "Doğaya, yaşama, emeğe, Taksim'e sahip çıkma" sloganıyla Türkiye genelinde iş bırakacak ve kent meydanlarında toplanmaya başladı.

LİSELİLERİN İSİMLERİ İSTENDİ

Zonguldak’ta pazartesi günü bir araya gelen liseliler, Taksim Gezi Parkı eylemlerine destek için yürürken, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, kentte 3 ve 4 Haziran tarihlerinde izinsiz okula gelmeyen öğretmen ve öğrencilerin isimlerinin bildirilmesi için okul yönetimlerine yazı gönderdi.

Kentte liselerde eğitim gören öğrenciler, önceki gün sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla örgütlenerek yürüyüş düzenledi. Okul kıyafetleriyle Madenci Anıtı önünde toplanan yaklaşık 300 liseli, ellerindeki Türk bayrakları ve ’Atatürk gençliği görev başında’, ’Cumhuriyet polise, orduya, siyasetçilere değil gençliğe emanet’, ’Her yer Taksim, her yer direniş’ yazılı dövizlerle Valilik önündeki Şehitler Anıtı’na yürüdü. Bazı öğrenciler, kentte dün gerçekleştirilen yürüyüşlerde de yer alarak Taksim Gezi Parkı eylemlerine destek verdi.

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİN İSİMLERİ İSTENDİ

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, liseler ve ilköğretim okullarına dün gönderdiği yazıda, 3 ve 4 Haziran tarihlerinde izinsiz okula gelmeyen öğretmen ve öğrencilerin isim ve sayılarının bildirilmesini istedi. İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek imzasıyla okul müdürlüklerine gönderilen yazıda şöyle denildi:

"3 ve 4 Haziran tarihlerinde izinsiz göreve gelmeyen öğretmen ile okula gelmeyen öğrencilerin isim ve sayılarının, 5 Haziran tarihine kadar müdürlüğümüze bildirilmesini ve okul müdürlüklerince yapılan işlemler hakkında bilgi verilmesi hususunda gereğini rica ederim."

"DEVAM TAKİBİYLE İLGİLİ YAZDIK"

İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, konuya ilişkin DHA muhabirinin sorusu üzerine, okul yönetimlerine, öğrencilerin devamsızlık yapmamaları konusunda tedbir alınması için yazı gönderdiklerini söyledi.

Yıl sonlarında öğrencilerin devam takibiyle ilgili okullara bu tür resmi yazılar yazdıklarını ifade eden Özbek, bunun dışında özel bir amaçlarının olmadığını kaydetti.

TAKSİM'DE FUTBOL MAÇI
Taksim Gezi Parkı Direnişi 9’uncu gününe girerken bir grup, trafiğe kapalı meydanda çift kale futbol maçı yaptı.

Kendilerine Meydan Spor ismini veren direnişe destek veren protestocular, kağıt parçaları ve koli bandı kullanarak yaptıkları topla futbol oynadı. Üzerlerinde bağlı oldukları siyasi parti yelekleri ile koştururken, 'Meydan Spor oley' diye bağırıp, heyecanı artırmaya çalıştılar. Grubun futbol oyunu, çevredekiler tarafından da ilgiyle izlendi.

EMNİYETTEN EYLEMCİYE MÜEBBETLİK SORU
Ankara'da önceki gün başlayan eylemler gece geç saatlere kadar devam etti. Polisle eylemciler arasındaki çatışmalar saatlerce sürdü. Olaylarda gözaltına alınanlara Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde ilginç bir soru sorulduğu ortaya çıktı.

Soru aynen şu: "...Başbakanlık, Bakanlıklar ve TBMM binalarının işgal edilmeye çalışıldığı, kamu malına ve özel mülke zarar verilen, mevcut hükümeti yıkmak, uluslararası platformda zor durumda bırakmak amacıyla gerçekleştirilen eylemlere neden katıldınız? Talimatı kimden aldınız? Eylemi kim / kimler organize etti?" Bu sorunun içeriği Türk Ceza Kanunu'nun "ağırlaştırılmış müebbet" cezalarını öngören "Hükümete karşı suç" başlıklı 312'nci ve "Yasama organına karşı suç" başlıklı 311'inci maddelerinin birleşimi niteliğinde.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ:120 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Emniyet Genel Müdürlüğü, Taksim Gezi Parkı'yla ilgili çıkan olaylarla alakalı 120 kişinin gözaltında bulunduğunu bildirdi.

Emniyet, bazı basın yayın organlarında' çok sayıda vatandaşın halen gözaltında olduğu' şeklinde çıkan haberler üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, "Son günlerde meydana gelen olaylar ile ilgili soruşturma süreci devam ettiğinden kesin sayı her an değişmekle birlikte, Türkiye genelinde bugün itibariyle İstanbul'da 60, Ankara'da 20, İzmir'de 24 ve Mersin'de 16 kişi olmak üzere toplam 120 kişi gözaltında bulunmaktadır. İzmir ilinde gözaltına alınan 24 şahıs hakkında suç işlemeye ve kanunlara uymamaya alenen tahrik suçlarından, diğerleri hakkında ise ilgili kanunlara muhalefetten adli işlem yapılmaktadır." denildi.

BEŞİKTAŞTA OLAYLI GECE

Beşiktaş'ta ise uyarıya rağmen dağılmayarak polise taş ve havai fişek atan gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi.

Gümüşsuyu Caddesi'nde bekleyişini sürdüren kalabalık gösterici grubu, yola doğru taşkınlık yaptı. Yolun trafiğe kapanması sonucu polis ekipleri, göstericilere uyarıda bulunarak, dağılmaları için süre verdi. Uyarıya rağmen dağılmayan gruptan bazı kişiler, polislere taş ve yerde buldukları demir parçalarını fırlattı.

Bunun üzerine polis ekipleri, gruba biber gazı ve TOMA'lardan sıkılan tazyikli suyla müdahale etti. Göstericileri İTÜ kampüsü girişine kadar kovalayan polis ekipleri, ardından Dolmabahçe Sarayı önüne çekildi.


Gümüşsuyu Parkı'nda tekrar toplanan göstericiler, yola kaldırım taşlarıyla barikat kurdu. Göstericilerin bir süre sonra polis ekiplerine havai fişek atması üzerine yine tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulunuldu.

Polisin Dolmabahçe'ye çekilmesinin ardından tekrar toplanan göstericiler, Gümüşsuyu Caddesi'nin girişine geldi. Göstericiler, İnönü Stadı'nın alt kısmına kadar inerek, caddenin karşısındaki polislere yoğun şekilde havai fişek attı. Polis ekipleri bunun üzerine yine gruba müdahalede bulundu. Polislerden bir bölümü İnönü Stadı'nın arkasından, diğer kısmı ise Kabataş'tan dolaşıp parkın etrafını sararak, göstericileri İTÜ kampüsünde sıkıştırdı. Burada çok sayıda göstericiyi gözaltına alan polis ekipleri, bu kişileri otobüslere bindirerek emniyete götürdü.

GAZİ MAHALLESİ
Öte yandan, Gazi Mahallesi İsmetpaşa Caddesi'nde akşam saatlerinden itibaren toplanan göstericiler, güvenlik önlemi alan polis ekiplerine taş, demir bilye, ses bombası, molotofkokteyli ve havai fişek attı. Bunun üzerine polisler göstericilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Dağılarak ara sokaklara kaçan göstericiler, çöp konteynerlerini devirerek ateşe verdi. Polis ekiplerinin bölgedeki önlemleri sürüyor.

GEZİ PARKI SAKİN

Taksim Gezi Parkı'nda bulunanlardan bazıları sabahın ilk saatleriyle birlikte çevre temizliği yapmaya başladı. Bazı eylemciler ateş yakarak ısınmaya çalıştı. Market ve sağlık çadırları oluşturulan Gezi Parkı'nda gönüllü doktorlar da görev yaptı.

Polisin Gümuşsuyu'nda kullandığı biber gazından etkilenenlere Taksim'de göstericiler tarafından kurulan sağlık çadırlarında müdahale edildi.

Gezi Parkı, en sakin nokta... Parkta, destekçiler tarafından getirilen simit, peynir, börek, süt, bisküvi, sirke, gibi gıda maddeleri ile peçete, ıslak mendil, çöp torbası gibi malzeme ve ilaçların bulunduğu "ücretsiz marketler" oluşturuldu. Buralarda ihtiyaç listeleri de asıldı.

TARKAN DA GEZİDE

Parkın çeşitli yerlerinde katılımcıların bazıları çadırlarda kalırken, bazıları getirdikleri yataklarda, bazıları ise sadece üzerlerine örttükleri battaniyelerle uyuyor. Katılımcılar birbirlerine ve kendilerine desteğe gelenlere ikramda bulunuyor.

Parkın içinde bir de kütüphane kuruldu. Twitter üzerinden yapılan çağrı kısa sürede karşılık buldu. Parkta taşlardan yapılan raflar, kısa sürede doldu. Gezi Parkı'na gelenler yiyeceğin yanı sıra kitap da getirdi. Kütüphaneye bazı yayınevleri ve sanatçılar da destek verdi.


Çoğunluğu gençlerden oluşan gruplar, plastik eldivenlerini takıp, birlikte park ve çevresindeki çöpleri topluyor. Parkta bankların, ağaçların yanında çöp torbaları yer alırken, muhtelif yerlerde biber gazına karşı kullanılan sirke, süt şişeleri ile su stokları ve ağaçların diplerinde kedi, köpek mamaları bulunuyor. Ağaçların üzerine Reyhanlı ve Uludere'de yaşamını yitirenlerin adlarının yazıldığı kağıtlar asıldı.

Antakya'daki gösterilerde hayatını kaybeden Abdullah Cömert için Taksim Gezi Parkı' nda özel bölüm oluşturuldu. Bu bölümde Cömert'in fotoğrafı ile ''Abdullah Cömert onurumuzdur" ve "Her yer Taksim, her yer direniş" pankartları yer aldı.  Abdullah Cömert'in fotoğrafları, parktaki bazı konteynerler ve ağaçların üzerine asıldı.

Park ve çevresinde çeşitli kişilerce yağma yapıldığını belirterek, bunun kendilerine mal edilmemesini isteyen eylemciler, buna tepki gösterdiklerini ve izin vermediklerini söyledi.

Beşiktaş Kartal heykelinde toplanan Çarşı grubunun öncülük ettiği kalabalık, Akaretler yokuşundan Osmanbey'e çıktı. Yürüyüş sırasında artan kalabalık sloganlar atarak Gezi Parkı'na vardı.



İZMİR'DE SOSYAL MEDYA OPERASYONU

İzmir Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sosyal paylaşım sitelerini kullanarak, asılsız haber yaydıkları, halkı kin ve nefrete teşvik ettikleri ileri sürülen kişilere yönelik operasyon düzenledi. Belirlenen 38 ayrı adrese operasyon düzenleyen ekiplerin, 25 kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi. Şüpheliler, KOM Şübe Müdürlüğü'ne getirilirken, 13 kişinin de arandığı belirtildi. Gözaltına alınanların sayısının 28'e yükseldiği öğrenildi.

Bu arada, gözaltına alınan şüphelilerin yakınları ile CHP İl Başkanı Ali Engin, KOM Şube Müdürlüğü binasına geldi. Engin, gazetecilere yaptığı açıklamada, gözaltına alınan kişilerle ilgili bilgi almak için buraya geldiğini belirterek, şöyle konuştu:
''Gözaltına alınanlar arasında partimize mensup kişiler yok ama bütün İzmirliler bizi ilgilendiriyor. Halkı gösteriye davet etmekle suçlanıyorlar. Eğer bu suçsa bu suçu aslında İzmirliler olarak birlikte işledik. Önemli bir şey olduğunu sanmıyorum. Yarın serbest bırakılmalarını bekliyoruz. Biz, adaletsizlik olmasın, insan hakları ihlali olmasın diye burdayız."
Gözaltına alınanların yakınlarının KOM Şube Müdürlüğü binası önündeki bekleyişleri sürüyor.

Öte yandan İzmir'de önceki gün attığı yanıcı madde ile AK Parti Karşıyaka İlçe binasını ateşe verdiği ileri sürülen kişinin gözaltına alındığı bildirildi.  İzmir Emniyet Müdürlüğü ekipleri, AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanlığı'nın ateşe verilmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, olaya karıştığı iddiasıyla C.A. (17) isimli kişiyi gözaltına aldı. C.A, işlemlerinin yapılması ve ifadesinin alınması için Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

İzmir'de, protesto gösterilerinin mekanı Gündoğdu Mekanı oldu. Burada toplanan grup, çeşitli sloganlar attı.
DİSK, KESK, TMMOB, İzmir Barosu, Tabip Odası ve Türk-İş üyeleri Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenen protesto gösterilerine destek verdi ve temsilcileri, Taksim Gezi Parkı olaylarında yaşananlarını eleştiren açıklamalar yaptı.
Meydanda toplanan grup, Hatay'daki gösteriler sırasında yaralanan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in anısına saygı duruşunda bulundu.
İzmir Müzisyenler Derneği üyeleri konuşmalardan sonra sahne aldı ve grupla şarkılar söyledi.
Öte yandan, polisin müdahale etmediği sokak aralarında barikat kurarak taşkınlık çıkaran grupların da dağıldığı gözlendi.

Bu arada, KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'nin aldığı 1 günlük iş bırakma eylemi İzmir'de bugün ESHOT otobüslerinin saat 12.00'ye kadar hizmet vermeyeceği bildirildi.
Belediye-İş Sendikası 1 No'lu Şube Başkanı Zeynel Ersoy, halkın yanında olduklarını, bu nedenle İZULAŞ otobüslerinin sefer yapacağını ancak polise servis hizmeti vermeyeceğini söyledi.

HATAY
Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da, 3 Haziran gecesi gerçekleştirilen protesto gösterilerinde başından aldığı darbe sonucu hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in cenazesinin ardından protesto gösterileri artarak devam etti.


Cenazeye katılanların arasından ayrılan grup Armutlu Mahallesi'ne yöneldi. Barikat oluşturarak Gündüz Caddesi'ni trafiğe kapattı. Olay yerine gelen CHP Hatay milletvekilleri Mehmet Ali Ediboğlu ve Hasan Akgöl, yanına gittikleri grup üyelerini dağılmaları için ikna etmeye çalıştı. Grupla polis arasında saatlerce pazarlık yapıldı. Polisin mahalle girişinden ayrılması halinde dağılacakları yönünde bilgi veren grup, araya giren STK temsilcileri tarafından da ikna edilemedi.

Eylemciler mahalle girişine kurdukları barikattan polise bilye ve taş atmayı sürdürdü. İlerleyen saatlerde gerginlik tırmandı. Polisle eylemci grup arasında set kuran jandarma robocoplarının aradan çekilmesi ile eylemci grup polise havai fişeklerle saldırdı. Çatışmalar gece geç saatlere kadar sürdü.

ADANA
Gezi Parkı olaylarını protesto etmek amacıyla Adana'daki eylemler devam ediyor. İlde Atatürk Parkı, Sular mevkii, Gazipaşa Caddesi gibi yerlerde biriken göstericiler eylemlerini sürdürüyor. Valilik Konağı önünde biriken eylemcilere ise polis müdahale etti. Olayda 10'a yakın gösterici gözaltına alındı.

TUNCELİ

Tunceli'de Moğoltay Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde bir araya gelen eylemciler, bir süre slogan attı. Daha sonra ateş yakarak barikat kuran grup üyeleri, aynı cadde üzerinden bulanan Şehit Nahit Bulut Polis Merkezi'ni ve önündeki zırhlı araçları taşladı. Polisin biber gazı ve tazyikli su kullanarak dağıttığı göstericiler, bir süre sonra Tunceli Devlet Hastanesi yakınlarında barikat kurdu. Polis hoparlöründen göstericilere, "eylemin Tunceli halkına zarar verdiği" uyarısı yapılarak, gösterilerine son vermeleri istendi. Polise taş atarak karşılık veren gruptakiler, ikinci kez biber gazı ve tazyikli su kullanılarak dağıtıldı.


Hatay'da bir kişi hayatını kaybetti

Gezi Parkı gözaltı bilançosu: 261 kişi serbest
Çıkan olaylarda Cumartesi günü gözaltına alınan 81 kişi savcılık sorgularının ardından serbest bırakılmıştı. Olaylarda Pazar ve Pazartesi günleri ise 180 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan bu şüphelilerden 106’sı emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakılırken 74 şüpheli ise Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayına getirildi. Savcılık tarafından sorgulanan 74 şüphelide serbest bırakıldı. Toplamda 261 kişi gözaltına alınarak serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında yeni göz altıların gerçekleştiği ve emniyette işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

Sağlık Bakanı: İstanbul'da 17, Ankara'da 10 ambulans tahrip edildi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gezi Parkı eylemleriyle başlayan olaylarda binin üzerinde ambulansla yaralılara hizmet verdiklerini söyledi. 'Sağlık Bakanı oraya ambulans göndermem dedi' şeklinde haberler çıkarılarak toplumsal barışla oynandığını ifade eden Müezzinoğlu, "Biz teröristi bile tedavi ediyoruz." dedi. Olay yerlerinde İstanbul'da 17, Ankara'da 10 civarında ambulansın tahrip edildiğini kaydetti.

Dağdelen'den dayanışma ziyareti

Almanya Federal Parlamento Milletvekili ve Türk-Alman Parlamenterler Grubu Başkan Yardımcısı Sevim Dağdelen, Taksim Gezi Parkı'na dayanışma ziyaretinde bulundu.

Dağdelen gazetecilere yaptığı açıklamada, yarın Alman Parlamentosu'nda Türkiye'de yaşanan olayların gündem maddesi olarak tartışılacağını bildirerek, "Amacımız, Türkiye'de olan biteni Almanya'da duyurmak" dedi.

Dağdelen, son günlerde yaşanan olayların Almanya'da kaygıyla izlendiğini ve çeşitli kentlerde dayanışma yürüyüşleri düzenlendiği ifade etti.

Türkiye'nin AB müzakerelerini sürdürdüğünü hatırlatan Dağdelen, "Antidemokratik uygulamaları eleştiriyoruz ve bunlar son bulana kadar Türkiye'nin AB ile olan müzekerelerinin durdurulması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

ELAZIĞ
Elazığ'da Yunus Emre Bulvarı'ndaki Perşembe Pazarı alanında toplanan grup üyeleri, sloganlar atarak Hastane, Gazi, Şehit İlhanlar caddeleri ve Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki sokaklarda yürüyüş düzenledi.

Yaklaşık 2 saat yürüyen ve daha sonra Perşembe Pazarı'na dönen grup, olaysız dağıldı.

MALATYA
Malatya'da bir alışveriş merkezi önünde toplanan az sayıda lise öğrencisinden oluşan grup, ellerinde pankartlarla Eski Belediye Meydanı'na kadar yürüdü. Burada oturma eylemi yapan göstericiler, daha sonra olaysız dağıldı.

Paşaköşkü Mahallesi Yeşilyurt Caddesi'ndeki bir kıraathanenin önünde toplanan grup üyeleri ise uzun süre halay çekti. Eylem nedeniyle cadde trafiğe kapatıldı. Gruptakiler, yaklaşık 2 saat sonra olaysız dağıldı.

Malatya'daki eylemlere önceki günlere oranla katılımın düşük olduğu gözlendi.

UŞAK
Uşak'ta Atatürk Anıtı önünde toplanan ve İsmet Paşa Caddesi'nden belediye binası önüne gelen grup, Hatay'da gösteriler sırasında yaşamını yitiren Abdullah Cömert'in isminin yazılı olduğu siyah çelengi AK Parti il başkanlığı binasına bırakmak istedi.

Polisin engeliyle karşılaşan ve bir süre oturma eylemi yapan grup, 3 kişinin siyah çelengi polis barikatının önüne bırakmasının ardından olaysız dağıldı.

SİVAS
Sivas'ta Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup, Hatay'daki gösteriler sırasında hayatını kaybeden Abdullah Cömert için saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı okudu.

Daha sonra sloganlar atarak oturma eylemi yapan grup, olaysız dağıldı. Sivas'ta da önceki günlere oranla eyleme katılanların sayısının azaldığı görüldü.

BURSA
Bursa' da Taksim Dayanışma Platformu üyesi bir grup, Kent Meydanı' nda toplanıp Fomara Meydanı'na yürüdü. Platform üyesi Nuri Aysever'in, olayları protesto eden içerikteki açıklamasının ardından halay çeken grup, olaysız dağıldı.

Öte yandan Heykel semti başta olmak üzere, Şehreküstü, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı ve Görükle Mahallesi gibi çeşitli bölgelerde küçük gruplar halinde bir araya gelen kalabalık ise çeşitli sloganlar attı. Heykel'deki grubun herhangi bir taşkınlık yapması ihtimaline karşılık valilik binasını jandarma komando ekipleri korudu. Jandarma ekipleri, bina önünde gerekli tedbirleri alarak grubun dağılmasını bekledi. Grup, daha sonra olaysız dağıldı.

Paris'te protesto gösterisi düzenlendi

Fransa’nın başkenti Paris’te, Taksim Gezi Parkı’ndaki olaylar protesto edildi. Chatelet Meydanı'ndaki gösteriye, Paris’te yaşayan Türk vatandaşlarının yanı sıra Fransızlar da destek verdi. Gösteride, Taksim’deki olaylarda polisin sert tutumunu eleştiren sloganlar atıldı.

Türk derneklerinin temsilcilerinin hazırladıkları basın açıklamasının okunmasının ardından, gösteri olaysız sona erdi.

Brüksel'de protesto gösterisi düzenlendi

Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylar, Brüksel'de protesto edildi. Avrupa Parlamentosu önündeki Lüksemburg Meydanı'nda toplanan bir grup, ''İnsan haklarına saygı", "Yaş kesen baş keser'' ve "Hükümet istifa" yazılı dövizler taşıdı. Terör örgütlerinin pankartlarını açmak isteyen bazı kişilere polis izin vermedi.

Bazılarının gaz maskesi taktığı göstericilere Brüksel basını yoğun ilgi gösterdi. Yaklaşık 1 saat süren protestoya katılanlar olaysız dağıldı.

Biden: "Türkiye'deki sorunu sadece Türkler çözebilir"

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylarla ilgili sorunu ancak Türklerin kendisinin çözebileceğini söyledi.

Amerikan-Türk Konseyi'nin yıllık konferansında konuşan Biden, ABD'nin yaşanan gelişmelerden duyduğu endişeyi dile getirdi ve sonuca kayıtsız kalamayacaklarını belirtti. ABD'nin gösteri yapma ve basın özgürlüğünü desteklediğini vurgulayan Biden, hükümet ile göstericilerin şiddetten kaçınmaları gerektiğine işaret etti.

Biden, Türkiye'nin demokrasi ve ekonomik ilerleme arasında bir tercih yapmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Türkiye ve ABD, kimi zaman izlenecek yöntem konusunda fikir ayrılığına düşse de aynı hedefleri paylaşıyorlar" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler