‘Gazze’ye gitmek için izin almayız’

Başbakan Erdoğan’ın Gazze ziyaretini ertelemesi gerektiğini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı Kerry’ye yanıt veren Başbakan Yardımcısı Arınç, “Türkiye ne zaman, ne arzu ediyorsa bunu gerçekleştirecek bir güçtedir” dedi.ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin 24 s

‘Gazze’ye gitmek için izin almayız’

Başbakan Erdoğan’ın Gazze ziyaretini ertelemesi gerektiğini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı Kerry’ye yanıt veren Başbakan Yardımcısı Arınç, “Türkiye ne zaman, ne arzu ediyorsa bunu gerçekleştirecek bir güçtedir” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin 24 saatlik Türkiye turunda bulunduğu diplomatik temaslarla ilgili açıklamaları tartışma yarattı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç dün, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze ziyaretine yönelik sözlerine yanıt verdi.
 
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Arınç, “(Kerry’nin) Açıklaması diplomatik açıdan mahsurludur, yanlıştır, doğru değildir. Çünkü Sayın Başbakanımızın veya bir Türk yetkilisinin ne zaman, nereye gideceğine hükümetimiz karar verir. Bunun dışında herhangi bir merciden izin almak veya onların olurlarını peşinen kabul etmek durumunda değiliz. Bunu Sayın Kerry de bilir, dünya da bilir ki Türkiye ne zaman, ne arzu ediyorsa bunu gerçekleştirecek bir güçtedir” dedi.
 
Hamas Kerry’yi kınadı
 
Kerry’nin sözlerine Hamas’tan da tepki geldi. Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, “ABD’nin Erdoğan’ın Gazze gezisini ertelemesi yönündeki duruşunu kınıyoruz. Bu ABD’nin Gazze ablukasındaki rolünün bir kanıtıdır” dedi.
 
İstanbul’da önceki gün gerçekleştirdiği basın toplantısında Başbakan Erdoğan’ın planladığı Gazze ziyaretiyle ilgili bir soruya cevap veren ABD Dışişleri Bakanı Kerry, “Potansiyel Gazze ziyaretiyle ilgili olarak da biz Başbakan Erdoğan’a, bunun ertelenmesinin daha iyi olacağını ve bazı nedenlerle bu ziyaretin şu anda gerçekleşmemesi gerektiğini düşündüğümüzü ifade ettik. Başbakanın tabii ki ne yapacağına veya yapmayacağına karar verme hakkı var ama bizim düşüncemiz şu ki bu ziyaretin zamanlaması, yoluna sokmaya çalıştığımız barış süreci için kritik. Tarafların dikkatinin dışarıdan mümkün olduğunca az dağıtılmasını istiyoruz. Başbakan, bizi hüsnükabulle dinledi. Bu konuda çok düşünceli ve hassas olduğunu düşünüyorum” demişti.
+
İstanbul’daki bir diğer ifadeleri nedeniyle Kerry’ye İsrail’den de tepki geldi. İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Danny Danon, basın açıklaması sırasında “Boston saldırılarıyla Mavi Marmara olayında yakınlarını kaybeden ailelerin duygularını daha iyi anladım” diyen Kerry’yi eleştirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud üyesi Danon, “Terörizm ve terör kurbanları arasında ahlaki bir eşleştirme yapmak hiçbir zaman yararlı değildir” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem