"G-20'de önemli adımlar atıldı"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Güney Kore'nin Seul kentinde gerçekleşen G-20 Zirvesi'nde, üye ülkeler arasında sağlanan koordinasyon ile mali sistemlerin istikrarının artırılması için güçlü adımların atıldığını bildirdi.Başbakan Erdoğan, G-20 Zirvesi ve B

"G-20'de önemli adımlar atıldı"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Güney Kore'nin Seul kentinde gerçekleşen G-20 Zirvesi'nde, üye ülkeler arasında sağlanan koordinasyon ile mali sistemlerin istikrarının artırılması için güçlü adımların atıldığını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, G-20 Zirvesi ve Bangladeş'teki temaslarının ardından yurda dönüşünde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde bir basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, ziyaretleri, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı ve Bangladeş Karma Ekonomik Komisyon Eşbaşkanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile milletvekiller ve bürokratların da yer aldığı geniş bir heyetle gerçekleştirdiklerini belirtti.

Zirve sırasında muhataplarıyla çok yararlı temaslarda bulunduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, G-20 Zirvesi'nde ilk akşam katıldığı resepsiyonda tüm liderlerle görüşme fırsatı bulduğunu, bunun dışında ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Endonezya Cumhurbaşkanı Susila Bambang, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Brezilya Devlet Başkanı Lula de Silva, Silva'dan görevi devralacak Dilma Rousseff, Hindistan Başbakanı Mammohan Sing, Japonya Başbakanı Naoto Kan, İngiltere Başbakanı James Cameron, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Etiyopya Başbakanı Meles Zenawi, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Almanya Başbakanı Angela Merkel, BM Genel Sekreteri Ban-ki Mun, AB Komisyon Başkanı Jose Barosso, ILO Genel Direktörü Juan Somova ile birebir görüşmeleri olduğunu aktardı.

Kore ve Bangladeş'teki ikili temaslarının ''çok, çok verimli'' geçtiğini vurgulayan Erdoğan, her iki ülkede de başta ekonomik ve ticari ilişkiler olmak üzere her alandaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi açısından yararlı temaslarda bulunduklarını bildirdi.

-''G-20 ZİRVESİ'NDE ÇALIŞMALARIMIZ OLUMLU SONUÇLAR VERİYOR''-

''Uluslararası ekonomik işbirliği alanında başlıca forum haline gelen G-20 çerçevesinde çalışmalarımız bugüne kadar olumlu sonuçlar verdi, vermeye devam ediyor'' diyen Erdoğan, altıncı zirvenin Fransa'nın Cannes kentinde gerçekleşeceğini belirtti.

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

''G-20 üye ülkeleri arasında sağlanan koordinasyon ile mali sistemlerin istikrarının artırılması için güçlü adımlar atılmıştır. G-20 Seul Zirvesi'nde, küresel ekonomik ve mali krizle mücadelede kaydettiğimiz ilerleme gözden geçirilmiştir. Güçlü, sürdürülebilir ve özellikle de dengeli küresel büyümenin gerçekleştirilmesi için önümüzdeki döneme yönelik çalışmaların sürdürülmesi üzerinde mutabık kalınmıştır.

Zirvede Türkiye için öncelik taşıyan hususlar arasında bulunan uluslararası mali kuruluşların reformu ağırlıklı olarak ele alınmıştır. Ülkemizin de çabalarıyla G-20 gündemine alınan kalkınma ve en az gelişmiş ülkeler konuları da ayrıntılı şekilde gözden geçirilmiştir. Bildiğiniz gibi Mayıs ayında da Türkiye'de En Az Gelişmiş Ülkeler Zirvesi yapılacaktır ki yaklaşık 6 bin kadar katılım beklenmektedir.

Bu çerçevede günümüzde etkinliği artan gelişmekte olan ülkelerin uluslararası mali kuruluşlarda daha etkin şekilde temsil edilebilmelerine özellikle dikkat çektik. Küresel düzeyde kalkınmanın ancak en az gelişmiş ülkelerin sorunlarının da ele alınmasıyla gerçekleştirilebileceği yönünde görüş bildirdik. Bu vesileyle ülkemizin G-20 bağlamında üstlendiği taahhütlerin sorumluluğuna müdrik olduğunu da ifade etmek istiyoruz. Mutabık kalınan zaman içinde uygulanmaları için gerekli tüm adımları atmak yönünde kararlı olduğumuzu bir kez daha belirtmekte fayda görüyorum.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem