Füze ihalesinde flaş gelişme!

Türkiye'nin Çin ile sözleşme görüşmelerine başlama kararı aldığı uzun menzilli hava savunma ve füze projesinde, ikinci sıradaki Fransa-İtalya ortaklığı ve üçüncü sırada bulunan ABD tekliflerinin geçerlilik süresi iki ay daha uzatıldı. RUSYA DIŞARIDA KALDI

Füze ihalesinde flaş gelişme!
Türkiye'nin Çin ile sözleşme görüşmelerine başlama kararı aldığı uzun menzilli hava savunma ve füze projesinde, ikinci sıradaki Fransa-İtalya ortaklığı ve üçüncü sırada bulunan ABD tekliflerinin geçerlilik süresi iki ay daha uzatıldı.
 
RUSYA DIŞARIDA KALDI
 
Konuyla ilgili bilgisi olan bir kaynaktan edinilen bilgiye göre, uzun menzilli füze projesinde ikinci sırada yer alan Fransa-İtalya ortaklığı olan Eurosam ve üçüncü sırada yer alan Patriot füze savunma sistemini üreten ABD'li Raytheon ve Lockheed Martin'in tekliflerinin süresi 30 Haziran'dan geçerli olmak üzere iki ay daha uzatıldı.
 
Böylece teklif süreleri bugün dolan Fransa-İtalya ortaklığı ile ABD'nin teklifleri 30 Ağustos tarihine kadar daha geçerli olacak. Teklifler en son 30 Nisan tarihinde iki aylığına uzatılmıştı. Türkiye, ilk uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi projesi için düzenlenen ihalede geçen yıl sonbaharda yola Çin firması CPMIEC ile devam etme kararı almıştı. İhalede Çin'le birlikte ABD, Rusya ve Fransa-İtalya ortaklığı yarışıyordu. Türk yetkililer, Rusya'nın ihalede değerlendirme dışında kaldığını açıklamıştı. CPMIEC şirketinin ABD'nin yaptırım listesinde olması ve Çin sisteminin NATO sistemleri ile uyumlu olmayacağı yönündeki endişe nedeniyle özellikle ABD ve NATO ülkeleri Çin firması ile görüşmelere başlama kararını eleştirmişti. 
 
SSM yetkilileri Şubat ayında füze projesinde Çin ile görüşmelerin devam ettiğini ve Nisan ayı başında bir sonuç almayı hedeflediklerini söylemişti; ancak henüz sözleşme konusunda bir gelişme sağlanamadı. Mayıs ayında Reuters'a konuşan yetkililer, sözleşme görüşmelerinin devam ettiği Çinli CPMIEC şirketinin şartnamede gerekli olan hükümleri henüz tam olarak yerine getiremediğini ve daha önce ihaleden elendiği açıklanan Rusya'nın da sürece yeniden dahil olmak için teklifini revize ettiğini söylemişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler