Futbol takımlarını şok edecek düzenleme

Meclis’e sunulan yeni Gelir Vergisi tasarısına göre 3 çocuğu olan, yüzde 10 daha az gelir vergisi ödeyecek. Tasarıya göre futbolcular vergi kapsamına alındı, hakemler ve sanatçıların istisnası ise devam edecek. Özel okullar da vergiden muafYeni gelir verg

Futbol takımlarını şok edecek düzenleme

Meclis’e sunulan yeni Gelir Vergisi tasarısına göre 3 çocuğu olan, yüzde 10 daha az gelir vergisi ödeyecek. Tasarıya göre futbolcular vergi kapsamına alındı, hakemler ve sanatçıların istisnası ise devam edecek. Özel okullar da vergiden muaf

Yeni gelir vergisi tasarısı Meclis’e sunuldu. Tasarıya göre sanatçıya ve sanat eserine tanınan vergi muafiyeti devam edecek. Futbolcu vergi  istisnası kapsamından çıkarılırken, hakemlerin gelirlerinden vergi alınmayacak.

Tasarıyla, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önerdiği üç çocuk için gelir vergisi indirimi yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkartılıyor. Kayıtlı kiracılığın teşvik edilmesi için yılda 3 bin 200 liralık kira geliri vergisiz olacak. Tasarıyla ilk ve orta dereceli özel okullara da 5 yıl vergi muafiyeti getirildi.

Kirada vergi limiti yıllık 3200 TL

Tasarıyla üçüncü çocuk için gelir vergisi indirimi yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkartılıyor. Çocukların her biri için vergi indirimi uygulanacak. İlk iki çocuk için yüzde 7.5’lik, üçüncü çocuk için yüzde 10’luk indirim yapılacak. Çocuklar için yalnızca eşlerden birisinin gelirine indirim uygulanacak. Boşananlar için indirim tutarının hesabında, nafakasını sağladıkları çocuk sayısı dikkate alınacak.

Emlak satışından doğan kazanca uygulanacak gelir vergisi istisna oranları; 2 yıldan sonra satıştan doğan kazançlarda yüzde 40.2, üç yıldan sonra yüzde 50.3, dört yıldan sonra satıştan doğan kazançlarda yüzde 60, beş yıldan sonra satıştan doğan kazançlarda yüzde 75 olacak. Kiralık evlerin bir yıl içinde elde ettiği gelirlerin 3 bin 200 liralık bölümünden vergi alınmayacak.

Kaynananın evine vergi yok

Kirasını eksik beyan eden bu olanaktan yararlanamayacak. İkamet amacıyla kullanılan tek konutun satışından elde edilen kazanç, vergiden muaf olacak. Kaynana ve kayınbabalara oturmaları için verilen evler için vergi beyan edilmeyecek.
Şirketlerin Ar-Ge harcamalarının tamamı vergiden düşülebilecek. İşverenler tarafından çalışanlar için bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları, vergiden indirilebilecek. Beyanname kapsamına giren ücretliler, bağış ve yardımlarını vergi matrahlarından, eğitim ve sağlık harcamalanın bir kısmını vergilerinden indirebilecek.

Özel okullara 5 yıl vergi yok

Özel okullardan (okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim), vergi muafiyeti tanınan vakıflardan ya da özel rehabilitasyon merkezlerinin işletilmesinden elde edilen kazançlardan, 5 yıl vergi alınmayacak.  Alkollü içkiler ile tütün ürünlerine ait ilan ve reklam giderleri, bu ürünlerde getirilen reklam yasağı kapsamında vergiden düşülemeyecek. TSK personeline verilen görev tazminatları vergiden muaf olacak. Tasarı ile ilk defa gelir vergisine tâbi olacak 29 yaşını doldurmamış genç girişimciler ile teşvik edilecek. Büyük tarım şirketleri de çiftçi vergisi ödeyecek. Bu şirketlerde çalışanlar da indirimden yararlanacak. Apartmanına ısı yalıtımı yapanlar, bu harcamaları vergiden düşebilecek.

Sanatçı yine ayrıcalıklı

Sanatçıların vergi istisnası devam edecek. CD ve kitap gibi basılı eserler vergi muafiyeti içerisinde olacak. Gelir vergisinden muaf olan diğer bazı serbest meslek grupları mütercim, bilgisayar programcısı, senarist ve mucitler olacak. Futbolcular vergi istisnasından çıkarılırken hakemler vergi istisnası kapsamında olacak. Küçük yerlerde arzuhalci, rehber, ebe, sünnetçi, sağlık memuru ya da veteriner olanlar gelir vergisinden muaf tutulacak.  Dadı, bahçıvan ve kapıcıların gelirlerinden de vergi alınmayacak. Türkiye’de kalma süresi 3 tam yılı aşan iş adamları, uzmanlar, memurlar, basın ve yayın çalışanları tüm kazançları üzerinden vergilendirilecek. Yönetim kurulu başkan ve üyelerine ortaklık payı dışında ödenen kar payları ücret sayılarak vergilendirilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler