Fransız Büyükelçi'nin Trabzon aşkı bitmiyor

 Türkiye Fransa ilişkilerinin iyileşmesi için çalışan Bili, ortam gerildiğinde bunu kişisel olarak algılamıyor ama kendini kötü hissediyor. Böyle zamanlarda en büyük destek de Türk arkadaşlarından geliyor.Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili ülkemi

Fransız Büyükelçi'nin Trabzon aşkı bitmiyor

 Türkiye Fransa ilişkilerinin iyileşmesi için çalışan Bili, ortam gerildiğinde bunu kişisel olarak algılamıyor ama kendini kötü hissediyor. Böyle zamanlarda en büyük destek de Türk arkadaşlarından geliyor.

Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili ülkemize özel bir sevgi besliyor. Daha önce 1995′te gelerek 3.5 yıl Türkiye’de başkatip ve başmüsteşar olarak görev yapan ve hep bir gün Türkiye’ye geri dönme hayali kuran Bili, 2011 yılında büyükelçi olarak bu hayalini gerçekleştirdi. ‘Sanırım Türkiye’ye aşık oldum’ diyen Bili’nin 2 oğluna Volkan ve Tayfun isimlerini verdiğini, koyu Trabzonspor taraftarı olduğunu ve de sigara böreğine bayıldığını söylesem ne kadar bizimle hemhal olduğunu anlatmış olurum herhalde. Laurent Bili ile İstanbul’daki Fransız Sarayı’nda görüştük.

Her zaman bir gün Türkiye’ye geri döneceğimi düşündüm. Herhalde aşık oldum. Özellikle biraz suçlu hissettim çünkü Türkiye ve Fransa ilişkileri tarihte çok önemliydi, biraz unuttuk bunları. Başlangıçta Türkiye hakkında fazla bilgim yoktu. Bu hatayı düzeltmek istedim. İlk görevimden sonra yıllar boyunca Paris’te ilişkilere yardımcı olmaya çalıştım ve buraya tekrar geri döneceğime emindim.

Tekrar Türkiye’ye dönmeden önce Trabzon’da staj yapmışsınız. Neden Trabzon?

2011′de göreve gelmeden önce Türkçemi yenilemek için küçük bir staj yapmak istedim. Trabzon’da bir Tömer şubesi olduğunu fark ettik. Ben de biraz daha geleneksel bir şehir, daha sakin bir şehre gelmek istedim. Gizlice.

Neden gizlice?

Çünkü Ankara’ya gitseydim orada çok eski arkadaşım var. İstanbul’a gelseydim gelecek yeni büyükelçi olduğumu öğrenecek bir çok kişi görüşmek isteyecekti. Görüşmemek olmayacaktı. Diğer yandan Trabzon tarihi bir şehir olduğu için Fransızlar için güzel bir imajı var. Ayrıca Karadeniz benim geldiğim bölgeye benziyor.

Evet ama biraz az çünkü atmosfer biraz değişik. Ankara veya İstanbul’dayken atmosfer o kadar fanatik değil. Ama pansiyonda maç olduğu zaman, ki Trabzon finale kalmıştı, öğrenciler, esnaf, belki yüz kişi hepsi bir araya gelip televizyondan maçları seyrediyordu. Herkes tek yürekti. Ben bu hassasiyeti paylaştım.

Trabzonspor dışında Fransa’da bölgem dışında çok taraf değilim. Rugby’le ilgileniyorum. Ankara’da ODTÜ Rugby takımına küçük bir destek verip, formaları için sponsor buldum. Futbol açısından Galatasaray’ın da özel bir yeri var. 3 hafta önce GS Üniversitesi için küçük bir toplantı/akşam yemeği yaptık. Yanan GS Kütüphane binası için kulüp üniversiteye güçlü bir destek verdi ben de ev sahipliği yaptım.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler