Fiskobirlik can çekişiyor

Fiskobirlik çalışanları  çalışan ve işten çıkaralanların mağduriyetinin giderelmesi için TBMM’yi faks ve mail gönderiyorFiskobirlik çalışanları siyasileri faks ve mail yağmuruna tuttu. Fiskobirlikte 2007 yılında 611 kişi çalışırken bu gün bu sayı 160 pers

Fiskobirlik can çekişiyor


Fiskobirlik çalışanları  çalışan ve işten çıkaralanların mağduriyetinin giderelmesi için TBMM’yi faks ve mail gönderiyor


Fiskobirlik çalışanları siyasileri faks ve mail yağmuruna tuttu. Fiskobirlikte 2007 yılında 611 kişi çalışırken bu gün bu sayı 160 personele kadar düştü. Sürekli işten çıkarmaların yanı sıra emekliye sevk edilen işçiler mağduriyetlerin giderilmesi için siyasilerden yardım istiyor


Uğradığı haksızlıkları dile getirmek isteyen Fiskobirlik personeli  seslerini duyurmak için  siyasileri faks ve mail yağmuruna tuttu. Fiskobirlik çalışanları siyasilerden  4572 sayılı Kanun’da, şu anda Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen tasarı ile yapılmakta olan değişiklikler üzerindeki müzakerelerde, mevcut ve ayrılan personelin muhatap olduğu haksızlığın ve yaşanılmakta olan mağduriyetin giderilmesine dönük  düzenlemeler yapılmasına katkıda bulunmasını istiyor


İŞTE FİSKOBİRLİK ÇALIŞANLARININ SİYASİLERE GÖNDERDİĞİ METİN
"1.Sayın Milletvekilim,
Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) 2000 yılına kadar Devlet adına kamu hizmetini sürdürmüştür. Fiskobirlik ve bağlı kooperatifleri, 16.06.2000 tarihinden itibaren  4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanun ve bu Kanun’a istinaden Bakanlar Kurulu’nca çıkartılan Tarım Satış Kooperatifleri Ana sözleşmeleri ile Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Ana sözleşmesine göre faaliyetlerini sürdürmektedirler.
2000 yılı öncesinde (4572 sayılı Kanun ile getirilen özerkleşme öncesi) Fiskobirlik bünyesinde 16.06.2000 tarihi itibari ile 2517 personel istihdam edilmekte olup  bu tarihe kadar  personelin tüm özlük hakları ile atamaları ve işe alım süreci Bakanlık kontrolü ve denetiminde idi. 4572 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesi ile personele herhangi bir seçim hakkı verilmemiş, kamu personeli havuzuna girme imkanı tanınmamış (Türk Telekom, Ziraat Bankası  v.d.gibi)  olup personel aynı özlük hakları ile Fiskobirlik ve bağlı kooperatiflerinde, özerklik statüsüne tabi kılınmıştır.

4572 sayılı Kanun’un geçici 1-E maddesi ile Bakanlıklarda görev yapan 230 kişi Devlet memurluğu  kadrosuna geçirilmiştir. 2000 yılı sonrasındaki yeniden yapılandırma sürecinde Fiskobirlik’te personel norm kadro uygulamasına ve bu uygulamanın doğal sonucu olan personel tasfiyesine başlanılmış olup, 31.07.2006 tarihi itibari ile personel sayısı 695 düşürülmüştür. 2006 yılında, emekliliğe hak kazanan veya emekliliğine  az kalan personele, işten ayrılması için teşvik verilerek emekliliği sağlanmıştır ve mağduriyetleri önlenmiştir.
2007 yılından itibaren ise Fiskobirlik ve bağlı kooperatiflerinin yapılan her genel kurullarında yaşanılan ekonomik ve mali kriz ileri sürülerek personel norm kadro sayısı üzerinde tadilata gidilerek personel sayısı azaltılması stratejisi izlenmiştir. Ayrılan personelin verdikleri dilekçeler incelendiğinde, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24/II-e maddesinin sebep gösterildiği, personele işveren tarafından ücret indirimi, tayin, mobbing yapılması yoluyla işten ayrılmaya zorlandığı görülecektir. 01.12.2007 tarihi itibari ile Fiskobirlik ve bağlı kooperatiflerinin personel sayısı 611 idi. Bu gün itibari ile yaklaşık toplam  160 personel kalmıştır. Başka deyişle 2007-2012 yılları arasında yaklaşık 460 personel istemeyerek de olsa işten ayrılmak zorunda kalmıştır, bırakılmıştır.

 

Bir çok personelin daha işlerinden ayrılmadan önce ilgili makamlara yazdıkları, konusu atamalarındaki Bakanlık olurlarının kendilerinin Devlet himayesinde olmalarını gerektirdiği, özerklik denilerek yapılan yasal düzenlemelerin bu yasal haklarını ortadan kaldıramayacağını, bu nedenle memur statüsü gibi Devlet karosuna alınmaları talepli dilekçelerine muhatap makamlar her seferinde, Bakanlıklarının, tarım satış kooperatifleri ve birlikleri ile olan ilişkilerinin “ sadece vesayet” ilişkisi olduğu denilerek red cevabı verilmiştir.
Ancak 2000 yılı öncesi dönemdeki yetkili ve yetkisiz personel atamalarının Bakanlık oluru ve onayı olmaksızın yapılamamasının  hiyerarşik ilişki olduğunu, vesayet ilişkisi olmadığını gösterdiğini, verilen cevaplarını  hukuk dayanağının olmadığı şeklindeki cevabi itiraz yazılarına ise muhatap makamlar sessiz kalmışladır.
 Fiskobirlik ve bağlı kooperatiflerin içerisindeki bulunduğu ekonomik ve mali kriz ile kurumsal yönetim ve personel yönetimi konusundaki sorunları yakından takip eden ŞAHSINIZ’dan, 4572 sayılı Kanun’da, şu anda Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen tasarı ile yapılmakta olan değişiklikler üzerindeki müzakerelerde, mevcut ve ayrılan personelin muhatap olduğu haksızlığın ve yaşanılmakta olan mağduriyetin giderilmesine dönük  düzenlemeler yapılmasına katkıda bulunmanızı arz ve talep ediyorum. SAYGILARIMLA"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler