Fed Başkanından faiz artırımı sinyali

Fed Başkanı Janet Yellen, "Faiz oranlarının bu yıl içinde artırılmasının büyük ihtimalle uygun olacağını öngörüyorum" dedi.ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Massachusetts Üniversitesi'nde yaptığı konuşmasında, İş gücü piyasasının son birkaç y

Fed Başkanından faiz artırımı sinyali

Fed Başkanı Janet Yellen, "Faiz oranlarının bu yıl içinde artırılmasının büyük ihtimalle uygun olacağını öngörüyorum" dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Massachusetts Üniversitesi'nde yaptığı konuşmasında, İş gücü piyasasının son birkaç yıl içinde büyük ilerleme kaydetmesine karşın tam istihdama henüz ulaşmadığını bu nedenle işsizlikte daha fazla iyileşme sağlanmasının memnuniyetle karşılanacağını belirterek güçlü istihdam artışı ve büyümenin Fed'i yüzde 2 enflasyon hedefine yaklaştıracağını söyledi. Yellen,

"Yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşılacağından, güçlü ekonomik büyümenin devam edeceğinden ve emek kullanımında iyileşme sağlanacağından emin olmak zorundayız. ABD ekonomisine yönelik beklentiler genel olarak iyi gözüküyor. İstihdam artışının yılın başından bu yana aylık ortalaması 210 bine yakın ve ekonomi, ılımlı ve verimlilik potansiyelinin üzerinde büyümeye devam ediyor. 2016'ya yaklaşırken bu eğilimin süreceğini ve iş gücü piyasasının güçleneceğini öngörüyoruz" dedi.

"RESESYONA İTİLMESİ RİSKİNİ DOĞURUR"

Ekonominin geleceğine yönelik belirsizliğin yüksek olduğu bir dönemde faiz artışını, enflasyon ve istihdam hedeflerine ulaşılana kadar ertelemenin bazılarına mantıklı bir strateji gibi gözüktüğünü belirten Yellen, bu stratejinin büyük riskleri beraberinde getireceğini savundu. Yellen, "Eğer, FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) normalleşme politikasını gereğinden fazla ertelerse, ekonominin hedeflerimizi aşmaması için muhtemelen ani ve hızlı sıkılaştırma yapmak zorunda kalırız. Bu tarz beklenmedik bir sıkılaştırma, finansal piyasaların bozulmasına ve hatta ekonominin yanlışlıkla resesyona itilmesi riskini doğurur. Faiz oranlarının ekonomi normale döndükten ve finansal piyasalar durulduktan sonra sıfıra yakın tutulması, gereğinden fazla risk alınmasını teşvik edip, finansal istikrara zarar verebilir. Bu nedenlerle, daha ihtiyatlı strateji, sıkılaştırmaya vaktinde ve kademeli olarak başlanması ve politikanın gelen veriler ışığında gerektiği şekilde ayarlamasıdır. Birçok FOMC üyesi faiz artışına bu yıl içinde başlanmasının uygun olacağını düşünüyor ben de bu üyelere katılıyorum. Faiz oranlarının bu yıl içinde artırılmasının büyük ihtimalle uygun olacağını öngörüyorum" dedi.

Yellen'in konuşması sağlık yaşadığı sağlık sorunu dolayısıyla planlanandan erken bitti. Bir saatten fazla süren konuşma sırası bir öksürük krizine tutulan Fed Başkanı Yellen izin isteyerek kürsüden indi. Konuşma sonrası sağlık ekiplerinin müdahale ettiği Yellen'in durumunun iyiy olduğu açıklandı.

Fed Başkanı Yellen'in konuşması sonrası dolar uluslararası piyasalarda yükseldi. Euro/dolar paritesi 1,1178'e geriledi, dolar/TL ise 3,05 oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem