Faturadaki 'kaçak' haksız bulundu

 67 yaşındaki Mehmet Katar, elektrik faturasına yansıtılan ve aylık 10 ile 15 TL arasında değişen kaçak kullanım bedelini merkez ilçe Çukurova Kaymakamlığı bünyesindeki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne taşıdı. Söz konusu başvuruyu değerlendiren heyet, T

Faturadaki 'kaçak' haksız bulundu

 

67 yaşındaki Mehmet Katar, elektrik faturasına yansıtılan ve aylık 10 ile 15 TL arasında değişen kaçak kullanım bedelini merkez ilçe Çukurova Kaymakamlığı bünyesindeki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne taşıdı. Söz konusu başvuruyu değerlendiren heyet, Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.'den (TEDAŞ) savunma istedi. TEDAŞ, tüketiciden kayıp-kaçak bedeli adı altında kesilen bedelin faturaya yansıtılması veya bunun tarafına iade edilmesi talebinin hukuka aykırı olduğunu savunarak, bu konularda yapılacak başvuruların adresi olarak da Danıştay'ı gösterdi.

Heyet, TEDAŞ'ın savunmasının ardından verdiği kararda Elektrik Piyasası Kanunu'nun 'Dava Hakkı' başlıklı 12. maddesine göre konuyla ilgili davaların Danıştay'a açılabileceğini hatırlatarak, aynı kanunun ikinci bölümünde yer alan 'Yaptırımlar' ve 'Dava Hakkı' başlıklarına işaret etti.

Kararda, "Tüketicinin mahkemeye gitme veya başka başvuru yollarını kullanma imkanını ortadan kaldıran ve sınırlandıran, özellikle onun hukuki düzenlemelerde öngörülmemiş bir hakeme müracaatını öngören bir durum söz konusu olduğu görülmektedir" denildi. Kayıp-kaçak enerjiyle ilgili olarak TEDAŞ'ın gerekli tedbirleri almasının bir zorunluluk olduğu yorumu yapılan kararda, meydana gelen kayıp-kaçak enerjinin tahsis ve kullanım amacı bakımından tüketicinin ondan beklediği fayda veya faydaları azaltıp ortadan kaldıran maddi, hukuki ve ekonomik eksiklikleri içeren bir durum söz konusu olduğu belirtilerek, kayıp-kaçak enerjinin tüketici faturasına yansıtılmasının 'haksız bir uygulama' olduğunun altı çizildi.

Mehmet Katar'ın yapmış olduğu başvuruyu kabul eden heyet, bugüne kadar kendisinden kesilen 'kayıp-kaçak bedeli'nin iade edilmesine karar verdi. TEDAŞ bu karara itiraz edip konuyu Tüketici Mahkemesi'ne taşırken, Mehmet Katar ise kendisinden son 5 ayda alınan 75.72 TL'lik bedelin geri ödenmesini bekliyor.

"HERKES BENİM GİBİ HAKKINI SONUNA KADAR ARAMALI"

Mehmet Katar, her ay 150 ile 200 TL arasında elektrik faturası ödediğini ancak bunun yüzde 10-15'lik bölümünün 'kayıp-kaçak bedeli' olarak kendisinden tahsil edildiğini söyledi. Bu duruma karşı çıktığını ve konuyu bir dilekçeyle Çukurova Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne taşıdığını anlatan Katar, "Yapmış olduğum başvuru üzerine heyet beni haklı buldu. Bugüne kadar benden alınan 'kayıp-kaçak bedeli'nin haksız bir uygulama olduğu, heyetin kararıyla da tescillendi. Ancak TEDAŞ, bu duruma karşı çıktı ve karara itiraz etti. Şimdi mahkemenin vereceği kararı bekliyoruz. Ama büyük bir ihtimalle Tüketici Mahkemesi de lehte karar verecektir.

Benden haksız alınan 75 TL'nin bana geri ödeneceğine inanıyorum. Bu karar, aynı zamanda bir 'emsal' niteliği taşıyor. Herkes benim gibi hakkını sonuna kadar aramalı. Sonuçta biz bu parayı kolay kazanmıyoruz" dedi.

"BU UYGULAMA, HUKUKUN EŞİTLİK VE ADALET İLKESİYLE BAĞDAŞMIYOR"

Adana Elektrik Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Abike ise, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) kararı doğrultusunda 2011 yılı nisan ayından bu yana 'kayıp elektrik' adı altında fatura bedellerinde yaklaşık yüzde 15 oranında daha fazla para tahsil edildiğini vurguladı. Abike, "Bu uygulama, elektrik aboneliği olmadığı halde hiçbir ücret ödemeden elektrik kullanan kişileri ödüllendirirken, elektrik aboneliği olan ve faturasını düzenli ödeyenleriyse cezalandırmaktadır.

Elektriğin birim fiyatı sabitken, tüketim miktarının arttırılmasıyla iki katına çıkan bir bedelin tahsil edilmesi uygulamasını hukukun temel prensipleri olan 'eşitlik ve adalet' ilkesiyle bağdaştıramıyoruz. Mağduriyetlerin giderilmesi ve bu haksız uygulamanın bir an önce sonlandırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Mehmet Katar'ın başvurusu sonucu Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin vermiş olduğu kararın aynı zamanda bir 'emsal' niteliği taşıdığını kaydeden Abike, vatandaşların da bağlı bulundukları kaymakamlıklara bu konuda başvuruda bulunup, haklarını aramalarını istedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem