Fatih'in ordusuyla geçtiği yaylaya turist ilgisi

Gümüşhane'de tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde bulunan ve Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u fethi öncesinde ordusuyla geçtiği Taşköprü Yaylası'na ilginin giderek arttığı bildirildi.Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, AA muhabirine yaptığı açı

Fatih'in ordusuyla geçtiği yaylaya turist ilgisi

Gümüşhane'de tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde bulunan ve Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u fethi öncesinde ordusuyla geçtiği Taşköprü Yaylası'na ilginin giderek arttığı bildirildi.

Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümüşhane, Bayburt ve Trabzon sınırında bulunan Taşköprü Yaylası'nın adını, Trabzon'un Araklı ilçesinden Karadeniz'e dökülen Yanbolu Deresi üzerine kaba taşlarla örülen köprüden aldığını söyledi.

Yalçın, Taşköprü Yaylası'nın aynı zamanda tarihi İpek Yolu güzergahında bulunduğunu anımsatarak, "Çeşitli kaynaklarda, Fatih Sultan Mehmet'in ordusuyla Bayburt yakınlarındaki Hart ve Sinür ovalarından çıkarak, Varzahan-Toronsos, Kıtovabalahoru ve Keşişköy'den Taşköprü'ye geldiği, buradan da Maçka, Kuştul ve Galyan Deresi'nden Trabzon varoşlarına indiği bilgisi yer alıyor. Bu nedenle Taşköprü Yaylası, tarihe tanıklık etmesi açısından da önem taşımakta" dedi.

Dumanlı köyü sınırları içinde bulunan Taşköprü Yaylası'nın Gümüşhane merkezine 50 kilometre mesafede olduğunu ifade eden Yalçın, "Yaylaya Gümüşhane-Yağmurdere yol güzergahından ulaşım sağlanıyor. Yolun yaklaşık 40 kilometresi asfalt, geriye kalan bölümü ise stabilize. Yaylada özel sektöre ait oteller ve bungalov tipi evlerden oluşan konaklama tesisleri mevcut" diye konuştu.

Yaylada "yok" yok

Yalçın, yaylada ziyaretçilerin her türlü ihtiyaçlarının karşılanabileceği tesisler bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yaylada alabalık tesisleri, market, kasap, kıraathane, fırın, lokanta, manav, çay bahçesi, PTT şubesi, cami, otopark, akaryakıt istasyonu ve futbol sahası bulunmakta. Yayla sınırları içinde kar ve çim kayağına yönelik parkur alanı olarak değerlendirilebilecek yerler mevcut. Yayla ve çevresinin sahip olduğu doğal güzellikler, tarihi kalıntılar ile zengin flora ve faunası, özellikle foto safari için oldukça yüksek değere sahip. Yaylaya yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisinin her geçen yıl arttığını görüyoruz."

Taşköprü Yaylası'nda tesis işleten Osman Akgül ise tek sorunlarının ulaşım olduğunu anlatarak, "Gerek Gümüşhane gerekse Trabzon tarafından yapılacak yollar sayesinde Taşköprü Yaylası, bölge turizmine büyük ölçüde katkı sağlayacaktır" dedi.

Tarihi önemi de bulunan Taşköprü Yaylası'nı özellikle yaz mevsiminde çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğine dikkati çeken Akgül, "Yaylanın tarihi öneminin ön plana çıkartılması ile ziyaretçi sayısının artacağına inanıyorum. Bu nedenle yetkililerimizden bu yönde tanıtım çalışması yürütmelerini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler