Faruk Çelik'in zam yok dediği ekmeğe zam geldi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmek fiyatlarında artış olacağı iddiasını yalanladı; ancak Kocaeli ve İstanbul'da fiyatlara zam geldi. Kocaeli'de 250 gram ekmeğin fiyatı 1 liradan 1 lira 25 kuruşa, İstanbul Kayaşehir'de 75 kuruştan 1 liray

Faruk Çelik'in zam yok dediği ekmeğe zam geldi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmek fiyatlarında artış olacağı iddiasını yalanladı; ancak Kocaeli ve İstanbul'da fiyatlara zam geldi. Kocaeli'de 250 gram ekmeğin fiyatı 1 liradan 1 lira 25 kuruşa, İstanbul Kayaşehir'de 75 kuruştan 1 liraya, Üsküdar'da ise 1 liradan 1 lira 25 kuruşa yükseldi.

ZAM KARARI GEÇEN AY ALINMIŞ

Kocaeli Fırıncılar Odası il genelinde 1 lira olan 250 gram ekmeğin fiyatının 1 lira 25 kuruş olması için geçen ay içerisinde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne başvuruda bulundu. Birlik yaptığı yönetim toplantısında fırıncıların taleplerini haklı bularak zam talebini onayladı. Zamlı ekmek fiyatı geçen ay bazı ilçelerde bu ayın başından itibaren de il genelinde uygulanmaya başladı. Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, fiyat artışını zorunlu olarak yaptıklarını belirterek, "Un ve işçi maliyetleri arttı. Kocaeli'ndeki fırınlar yüzde 30 kapasite ile çalışıyor. 250 fırın olması gerekirken bu rakam 500. Bu da pastanın bölünmesine ve fiyatın artmasına neden oluyor." dedi.

"26 AYDIR EKMEĞE ZAM YOK"

Sarı, 26 aydır ekmeğe zam yapılmadığını, bu süreçte un ve işçilik başta olmak üzere birçok kaleme zam geldiğini söyledi. Sarı, bu sebeple il genelinde 250 gram olarak satılan ekmeğe yüzde 25 zam yapmak zorunda kaldıklarını anlattı. Sarı, zam sonrası ekmeğin fiyatının 1 liradan 1 lira 25 kuruşa yükseldiğini kaydetti. Sarı, Bakan Faruk Çelik'in bugün yaptığı ekmek zammıyla ilişkin açıklaması hakkında da "Bakan Bey'in konuşmasını bizim genel başkana sordum. Orada eksik anlaşılma var sanırım. Bakan Bey, kilogram ekmeğin 5 liradan fazla olmayacağı yönünde ifade kullanmış. Zaten şuanda bizim ekmek fiyatımızda 1 kilogram da 5 lira. Bu fiyat kaçınılmazdı. Çünkü 26 aydır zam yapılmadı."diye konuştu.

"GÖNÜL EKMEĞİN UCUZ OLMASINI İSTER AMA..."

Ekmek fırını sahibi Furkan Umay ise zammın fırıncıların elinde olmadığını aktardı. Umay, şunları kaydetti: "Gönül ekmeğin ucuz olmasını ister. Ancak, ülke ekonomisi, un ve yükselen işçilik fiyatları etkiliyor. Ayrıca, İzmit'te ekmek yüksek ama burada unun kalitesi yüksek. Bugün İstanbul ekmeği ile Kocaeli ekmeği arasında kalite açısından fark var. Biz kalitede yarışıyoruz haliyle fiyat yükseliyor. Buğdaycılar da kaliteli ürün bulamamaktan yakınıyor. Bulduklarının ise fiyatı yüksek oluyor. Buğday işlenip bize gelene kadar birçok aşamadan geçiyor."

"EKMEK ZAMMININ KONUŞULMASI BİZİ RAHATSIZ EDİYOR"

Yüzde 25 zammın ilk etapta fazla gibi geldiğini ancak normal olduğunu belirten Umay,"Bakıyorsunuz çayın fiyatı, çay ocağında 1 lira, kafede 3,5 lira. Yumurta kaç para. Yumurta, çay ve süte gelen zam geldiğinde konuşulmuyor ama ekmeğe gelen zam konuşuluyor. Bu da bizi rahatsız ediyor." ifadesini kullandı.

Umay, Bakan'ın zam yapılmayacak açıklamasını eleştirerek, "O kendi görüşleri. Ankara'ya bir baksın önce. Ankara'da ekmek ne durumda nasıl gidiyor diye. Ankara'da ekmek bildiğim kadarıyla 1 lira ama bir de kalitesine baksın. Hangi ekmeği yiyorlar. Önce ona bakmak lazım." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler