Facebook’un Yeni Butonu “Beğenme” Olmayacak

Nitekim dün gerçekleştirdiği halka açık soru cevap etkinliğinde Mark Zuckerberg, insanların empati kurmasını sağlayacak ve beğenmemiş olmalarını da ifade edebilecek bir sistem üzerinde çalıştıklarını ve kullanıcı isteklerine mümkün olan en iyi şekilde cev

Facebook’un Yeni Butonu “Beğenme” Olmayacak

Nitekim dün gerçekleştirdiği halka açık soru cevap etkinliğinde Mark Zuckerberg, insanların empati kurmasını sağlayacak ve beğenmemiş olmalarını da ifade edebilecek bir sistem üzerinde çalıştıklarını ve kullanıcı isteklerine mümkün olan en iyi şekilde cevap vermek için çabaladıklarını açıkladı.

Tüm sektörün “beğenme” şeklinde ifade ettiği yeni buton, Mark’ın açıkladığı kadarı ile direkt bir “dislike” butonu olmayacak; onun yerine insanların empati kurmasını sağlayacak bir işlevi olacakmış.

 Peki Facebook’un yeni butonu ne olacak?

“Sanırım insanlar birkaç yıldır bir beğenmeme butonu istiyor. Bugün resmi olarak söyleyebilirim ki bu fonksiyonun üzerinde çalışıyoruz ve test aşamasına geçmeye çok yakınız” diyordu Mark dislike butonu ile ilgili; ama işin aslı farklı. (farklı olmalı zaten internet troll dolu)

Sözlerine “ama basitçe bir beğenme butonu koyarak Facebook’u insanların diğer insanların iletilerini olumlu ya da olumsuz oyladığı bir şeye çevirmek istemiyoruz. Oluşturmak istediğimiz kitle bu değil” şeklinde devam eden Zuck, “insanlar iletileri olumsuz oylamak istemiyor, empati göstermek istiyor. Her anınız güzel olmayabilir değil mi? Ya da üzücü bir olayı paylaşıyor olabilirsiniz; şu anki mülteci sorunu ya da hayatını kaybeden bir aile bireyi gibi. Bu gibi iletilerde beğen butonuna tıklamak rahat hissettirmeyebilir” diyerek yeni butonun olumsuz oylama anlamına gelecek bir beğenmeme işlevinin olmayacağını açıklamaya çalışmış.

Bir bakıma haklı olabilir aslında - ki ben direkt sözünü ettiği “beğen”e basmayan kitledeyim - doğum haberi ile ölüm haberinde aynı “beğen” butonuna tıklamak garip olabiliyor. (“kedim öldü”, “Barış Kahraman bunu beğendi” neden çünkü B.K. sadist, psikopat, manyak değil mi?)

Bence son derece mantıklı olan bu girişim, böylece yeni butonun işlevi sayesinde internet trollerini de bir nebze daha engellemiş olacak ki; ben “beğenme” butonunun Türkiye’deki kullanımını hayal bile edemedim.

(böyle kullanılacaksa butonun adı “I feel you bro” ya da “I’m sorry bro, I really am sorry” falan olsun)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler