Evde tutukluluk dönemi başlıyor

 Hükümet, Ergenekon, Balyoz, 28 Şubat gibi kamuoyunun yakından takip etiği davaların soruşturmaları gizli olmasına karşın ifade tutanakları, belge ve bilgilerin medyada yer almasını önlemek için harekete geçti. 3'üncü yargı paketinde yapılan değişiklik il

Evde tutukluluk dönemi başlıyor

 

Hükümet, Ergenekon, Balyoz, 28 Şubat gibi kamuoyunun yakından takip etiği davaların soruşturmaları gizli olmasına karşın ifade tutanakları, belge ve bilgilerin medyada yer almasını önlemek için harekete geçti. 3'üncü yargı paketinde yapılan değişiklik ile soruşturmanın gizliliğini ihlal eden polisler başta olmak üzere tüm memurlara 4-5 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. 
 
ELEKTRONİK PRANGA 
 
Yargının hızlandırılması için hazırlanan 3'üncü yargı paketi için Meclis Adalet Komisyonu'nun oluşturduğu alt komisyon çalışmalarını tamamladı. Tasarıda yapılan değişiklikle, Türk Ceza Kanunu'nun "gizliliğin ihlali" başlıklı 285'inci maddesine "görevinin sağladığı olanakları kullanarak soruşturmanın gizliliğini ihlal edenlerin cezalarının yarısı oranında" arttırılması hükme bağlandı. Bu kapsamda polis başta olmak üzere soruşturmalarda şüpheliler başta olmak üzere ifada tutanakları, konuya ilişkin belge ya da diğer bilgileri sızdıran kamu personeline 4.5 yıla kadar hapis cezası verebilecek. Mevcut yasada kamu personeli ayırımı yapılmıyor ve 3 yıla kadar hapis cezası veriliyordu.
 
Hâkimler cezayı alt sınır olan 1 yıldan verdiği için cezanın da caydırıcılığı olmuyordu. Tasarıda yapılan bir değişiklik ile evde tutukluluk döneminin yolu açıldı. Tutuklamaya alternatif olan adli kontrol sisteminin uygulamaları arasına evden çıkmama, şehri terk etmeme ya da belli yere gitmeme seçenekleri de eklendi. Hakimler, tutukla yerine evde çıkmama cezası uygulayabilecek. Bu kişilerin kontrolü için elektronik pranga kullanılması da gündeme gelebilecek. 
 
İCRA KOLAYLIĞI 
 
İcra İflas Yasası'nda yapılan bir değişiklik ile vatandaşların yatıramadığı 50-100 liralık elektrik, su, telefon faturaları icraya gittiği için üç katına yakın para ödeme dönemi de sona erecek.
 
Brüt asgari ücretin iki katına kadar olan faturalar brüt asgari ücretin iki katına kadar olan faturalar ödenmezse önce vatandaş mektupla "bunu öde" diye uyarılacak. 7 iş günü içinde faturayı ödemezse icra işlemleri başlayacak. Mevcut sistemde fatura ödenmediğinde uyarı yapılıp vatandaşa süre tanınmadan icraya gidiliyor. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler