Etiyopya Büyükelçisi Trabzon'da!

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Etiyopya Büyükelçisi Ayalew Gobezie Workneh ile Ticaret Ataşesi Terefe Haile Eggu ağırladı. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Afrika pazarında Etiyopya’nın fırsatlar ülkesi olduğunu aktardı.

Etiyopya Büyükelçisi Trabzon'da!
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Etiyopya Büyükelçisi Ayalew Gobezie Workneh ile Ticaret Ataşesi Terefe Haile Eggu ağırladı. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Afrika pazarında Etiyopya’nın fırsatlar ülkesi olduğunu aktardı.

ETİYOPYA BÜYÜKELÇİSİ TRABZON DA

Etiyopya Türkiye Büyükelçisi Ayalew Gobezie Workneh beraberinde Ticaret Ataşesi Terefe Haile Eggu ile Trabzon’a geldi. Trabzon ile Etiyopya arasında ticaretin geliştirilmesi için görüşmelerde bulundu. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda ağırlanan Etiyopya heyeti işadamları ile görüştü. Büyükelçi Gobezie Etiyopya’daki ekonomik fırsatları anlattı. Etiyopya’da yapılacak üretimin Amerika’ya özel kota ile satıldığını ve bu fırsattan Trabzon iş dünyasının yararlanabileceğini aktardı. Özellikle gıda sektöründe işleme ve değerlendirme ile tekstil, deri, inşaat ve ilaç gibi sektörlerinde Etiyopya’nın fırsat dolu olduğunu aktardı. Büyükelçi Gobezie özellikle Etiyopya’da çalışma ücretlerinin Türkiye’ye göre çok düşük olduğunu ifade ederken Etiyopya pazarında Türk mallarının da çok pahalı olmasına karşın diğer ülke ürünlerinin arasında tercih edildiğine dikkat çekti.

Kahve üretmeyen Türkiye’nin ‘Türk Kahvesi’ gibi bir marka yarattığına dikkat çeken Büyükelçi Gobezie dünyanın en iyi kahvesinin Etiyopya’da üretildiğini anımsatarak kahve sektöründe işbirliğinin artırılmasının gerektiğini dile getirdi.

Etiyopya’da fırsatları Trabzon’a iş dünyası ile paylaşmaktan mutlu olduklarını ifade eden Büyükelçi Gobezie şöyle konuştu: “Etiyopya ve Türkiye’nin uzun bir tarihi var. Osmanlı zamanında beri devam eden ilişkilerimiz var. Siyasi ilişkilerimiz çok iyi. Afrikada ilk Türk büyükelçiliği Adisebaba’da açıldı. 1933 yılında da Etiyopya’nın büyükelçiliği Türkiye’de açıldı. Türkiye ile ilk iyi ilişkilerin olan Afrika ülkesiyiz. Bugün ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek için buruya bir ziyarette bulundum. Etiyopya’da kayıtlı 300 Türk şirketi bulunmaktadır. 161 işadamı şu anda çalışmalara başlamış bulunmaktadır. Bunların toplam yatarım miktarı 2.5-3 milyon dolar civarındadır. Yaklaşık 23. Bin Etiyopyalı Türk şirketlerinde çalışmaktadır. İlişkilerimizi geliştirmek temel hedefimizdir. Etiyopya ‘da rekabet halinde üç ülke var, Çin, Hindistan ve Türkiye. Türkiye olarak çok iyi bir isminiz var. Türk ürünlerinde kaliteli işçilik var. Pahalı da olsa Türk malı Etiyopya’da tercih edilmektedir.”

TRABZONLU İŞADAMLARI ETİYOPYA’YA ZİYARETTE BULUNACAK

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu Etiyopya’ya iş adamları ile birlikte iş programı düzenleneceğini belirtti. Afrika pazarının Türkiye açısından daha fazla değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Hacısalihoğlu, “Özellikle bu dönemde Afrika pazarı ile Türkiye’yi buluşturan çalışmalara ağırlık vermek istiyoruz. Tür iş dünyasının Afrika pazarında yükselen payanı daha da artırmak istiyoruz. Bu Afrika ve Türkiye yararına olacak işbirliğinin üçüncü ülkelere de açılmasını sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Trabzon’un bir milyon 300 bin ihracat yapan bir ekonomiye sahip olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, Etiyopya ile güçlü işbirliği bağları kurulabileceğini, Afrika pazarındaki fırsatların değerlendirilebileceğine işaret etti. Hacısalihoğlu Büyükelçi Gobezie’yi ziyaretin anısına plaket takdim etti. Ticaret Ateşesi Eggu da Etiyopya ekonomisi ve yabancı yatırımcılara sağlanan teşvik ve destekler hakkında ayrıntılı sunumda bulunduğu Trabzon iş adamlarına ülkesinde yatırım yaptıklarında karlı çıkacaklarını bildirdi. Etiyopya heyeti daha sonra Trabzon’da çeşitli fabrika ziyaretlerinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem