Ethem Sarısülük davasına devam edildi

Gezi Parkı eyleminde öldürülen Ethem Sarısülük'ün davası görüldü. Ankara'da, 1 Haziran 2013 tarihinde Kızılay meydanındaki Gezi Parkı eylemleri sırasında Ethem Sarısülük'ün öldürülmesiyle ilgili polis memuru Ahmet Şahbaz'ın yargılanması, güvenlik gerekçes

Ethem Sarısülük davasına devam edildi

Gezi Parkı eyleminde öldürülen Ethem Sarısülük'ün davası görüldü.

Ankara'da, 1 Haziran 2013 tarihinde Kızılay meydanındaki Gezi Parkı eylemleri sırasında Ethem Sarısülük'ün öldürülmesiyle ilgili polis memuru Ahmet Şahbaz'ın yargılanması, güvenlik gerekçesiyle alındığı Aksaray Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme Başkanı Hasan Ay, olay anını gösteren görüntüleri izlediklerini ancak görüntülerin net olmadığını belirterek TÜBİTAK tarafından incelenmesini istedi.

Ethem Sarısülük, 1 Haziran 2013 tarihinde Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla Kızılay meydanında yapılan protesto sırasında başına isabet eden kurşunla öldü. Sarısülük'ü vuran ve Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesinde "olası kastla adam öldürme" suçundan yargılanan polis memuru Ahmet Şahbaz, 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası aldı. Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, kararı usulden bozarak dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. Ardından davanın güvenlik gerekçesiyle Aksaray'da görülmesine karar verildi, tutuklu olan polis memuru Şahbaz da tahliye oldu.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Aksaray Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülen ikinci duruşma nedeniyle çevre illerden takviye olarak çevik kuvvet ekipleri geldi. Adliye çevresinde ve içinde yoğun güvenlik önlemi alındı. İki TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) adliye önünde hazır bekletildi. Duruşmayı izlemeye gelen Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfı Sarısülük, kardeşleri İkrar, Cem ve Mustafa Sarısülük ve yaklaşık 30 kişi, üst aramasından geçirildikten sonra adliyeye alındı. CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ve Tunceli Milletvekili Gürsel Erol da duruşmayı izleyenler arasında yer aldı. Sanık polis memuru Ahmet Şahbaz, duruşmaya SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile katıldı.

"GÖRÜNTÜLER NET DEĞİL"

Mahkeme heyeti, celse arasında olay anını gösteren kayıtları incelediklerini ve tutanak hazırladıklarını, ancak ateş anının hızlı ve seri geçmesi nedeniyle net bir fikir edinemediklerini ve bu nedenle bilirkişi tarafından incelenmesini istedi.

Duruşmada söz alan Ethem Sarısülük'ün avukatı Murat Yılmaz, tanık olarak dinlenen polis memurlarının ifadelerinde, olay anına ilişkin değil de daha çok yoruma kaçan ifadeler kullandıklarını ve bazı tanıkların kendilerini sanık Ahmet Şahbaz'ın yerine koyarak durumu anlattıklarını ileri sürdü. Yılmaz, ayrıca olay anını gösteren görüntülerin net olduğunu belirterek, mahkeme heyetine görüntüleri nasıl anlamadıklarını sordu. Yılmaz, sanık Şahbaz'ın, "kasten adam öldürme" suçunun sabit olduğunu ve elini kolunu sallayarak gezmemesi gerektiğini belirterek tutuklu yargılanmasını talep etti.

Sanık Ahmet Şahbaz'ın avukatları da olay anını iki kameramanın görüntülediğini belirterek, "Kameraman H.D. ifadesinde, "Gösterici gurup polise taş ve sert cisimlerle saldırdı. Polisin kalkanlarını gasp ettiler. Polisin arkasında beton banklar olduğu için bir polis ortada kaldı ve sıkıştı, silahını havaya kaldırıp 3 el ateş etmiştir" diyerek sanığın hedef gözetmediğini anlatmıştır" dedi.

GÖRÜNTÜLERİ TÜBİTAK İNCELEYECEK

Mahkeme Başkanı Hasan Ay, sanık Ahmet Şahbaz ile ilgili tutukluluk ve mahkeme salonuna ifade vermesi yönündeki taraf avukatlarının talebini reddetti ve sanığın tutuksuz olarak yargılanmasına ve duruşmalara SEGBİS ile katılmasına karar verdi.

Başkan Ay, olay anını gösteren görüntülerinde TÜBİTAK'ta incelenmesini isteyerek şöyle konuştu: "Olay anını gösteren görüntülerin öncelikli bilgi teknolojileri konusunda uzman TÜBİTAK'ta bu görüntülerin, netleştirilip netleştirilemeyeceği, söz konusu TÜBİTAK tarafından olumsuz cevap gelmesi durumunda, görüntülerin ilgili üniversitelere gönderilmesine, ayrıca görüntüdeki ateş etme süresi, sayısı ve görüntüleri saniye saniye, kare kare fotoğraflanıp rapora eklenmesine, atış anına ilişkin birinci ve ikinci atışa göre üçüncü atıştaki kolunun şeklinin değiştiği belirtilmekte, bununla ilgili bu değişikliğe etken olan nedenin ne olduğunun rapora yazılmasına, ayrıca göstericilerin sanığa attığı taşların görüntüsünün eklenmesine, görüntü kayıtları geldikten sonra tarafların ve vekillerin, görüntüleri mahkeme heyetiyle izlenmesine" karar verdiğini belirterek duruşmayı 27 Haziran saat 11.00'a erteledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler