Esad’ı kınadı ama...

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ve milletvekilleri ile birlikte Konya Sanayi Odası’nı (KSO) ziyaret etti. KSO Başkanı Memiş Kütükcü ile görüşen Kılıçdaroğlu, burada gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Başbakan

Esad’ı kınadı ama...

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ve milletvekilleri ile birlikte Konya Sanayi Odası’nı (KSO) ziyaret etti. KSO Başkanı Memiş Kütükcü ile görüşen Kılıçdaroğlu, burada gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin paralel yapıyı anladığı şeklindeki değerlendirmesiyle ilgili soru üzerine Kılıçdaroğlu, “Avrupa Birliği yetkililerinin tatmin olmadığını AB yetkilileri açıkladı. Ben onu ikna ettim ama onun hiç sesi çıkmıyor. Halka doğruları söylemeliyiz. Avrupa Birliği’nin de endişeleri var. HSYK düzenlemeleri ile ilgili endişeleri var. Bakın bir gazetede, ‘onları sanki ikna ettim’ diyor Sayın Erdoğan. Oradaki deyim çok önemli. Emin değil yüzde yüz. Biz şunu isteriz; yargı bağımsızlığı, yargıcın güvencesi, yargının tarafsızlığı bizim için çok önemli. Hiçbir yargıç siyasi baskı altında olmamalıdır. Hakim vicdanı ile karar vermelidir. Savunduğumuz nokta bu. Ben geçen gün İzmir Cumhuriyet Başsavcısının tutanağını açıkladım. Ne diyor Adalet Bakanlığının müsteşarı; gece saat 22.31’de gideceksin şimdi o savcıyı görevden alacaksın, dosyayı kapatacaksın, bunu yapmazsan sonuçlarına katlanacaksın. Bana bir tane demokratik ülke gösterin ki Adalet Bakanlığı Müsteşarı bir yolsuzluk dosyasının kapatılmasıyla ilgili başsavcıya böyle bir talimat versin. Bunlar doğru değil. Biz çağdaş uygarlığın bir parçası olmak istiyoruz. Avrupalı kendi halkına hangi demokrasiyi getiriyorsa, ölçüt olarak bize de bu gelsin, biz bunu isteriz” dedi.

“ESAD REJİMİNİN BOMBA YAĞDIRMASI, İŞKENCE YAPMASI AFFEDİLECEK BİR TUTUM DEĞİLDİR”

Kılıçdaroğlu, Suriye’deki fotoğraflarla ilgili CHP’den bir açıklama gelmediği ile ilgili eleştiriler hakkındaki soruya ise, “Suriye’deki vahşeti kınadık. Üstelik Sayın Faruk Loğoğlu bu konuda açıklama yaptı. Bugün parti sözcümüz açıklama yapacak. Vahşeti kim yaparsa yapsın, Esad mı yapıyor, karşı taraf mı yapıyor hepsini şiddetle kınıyoruz. Suriye’de kan akmasını istemiyoruz. Suriye’nin iç işlerine Türkiye’nin müdahale etmesini istemiyoruz. Suriye’ye barışın gelmesini istiyoruz ve bunun mücadelesini veriyoruz. Esad rejiminin kendi halkına bomba yağdırması, işkence yapması affedilecek, savunulacak bir tutum değildir. Bunun şiddetle kınanması gerektiğini defalarca söyledim” yanıtını verdi.

“SİYASET KURUMUNA BİRİSİNİN VESAYET KURMASINI İSTEMEYİZ”

Başbakan’ın paralel yapının şantaj yaptığı ile ilgili açıklamasının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “Şantaj yaptı demek yetmiyor. Neyi yaptıysa açıklasın. Bakın hükümet diyor ki bize darbe yapıldı. Yine CHP’nin genel başkanı olarak söylüyorum; her türlü darbeye karşıyız. Hükümete bir darbe yapılıyorsa gelip bize söylesinler. Emin olun önce ben itiraz edeceğim. Emin olun önce ben diyeceğim ki biz bu darbeye karşıyız. Siyaset kurumuna birisinin vesayet kurmasını istemeyiz. O ayrı bir şey. Şantaj, hiçbir siyasal iktidar, hiçbir siyasal parti, hiçbir siyasal organ, hiçbir kurum şantaja boyun eğmemeli. Bunu da söylüyorum. Şantaj doğru olmaz. Hiç kimsenin demokratik bir kurumu, bir sivil toplum örgütünü şantajla yolundan çevirmesi, şantaj kurarak onun doğruları yapmasına engel olmasını sağlamamalı, biz her türlü şantaja karşıyız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler