Esad yönetimi hakkında şok iddia

Esed'ın Kürt çalışmalarına destek veren Suriye Sosyal Ulusal Partisi Sözcüsü Tarık El Ahmet'ten itiraf gibi açıklama: Esad PKK'ya destek vermiyor, ancak engel de olmuyor.Suriye'de Kürt sorununun çözümü konusunda Beşar Esed yönetimiyle birlikte çalışan Sur

Esad yönetimi hakkında şok iddia

Esed'ın Kürt çalışmalarına destek veren Suriye Sosyal Ulusal Partisi Sözcüsü Tarık El Ahmet'ten itiraf gibi açıklama: Esad PKK'ya destek vermiyor, ancak engel de olmuyor.

Suriye'de Kürt sorununun çözümü konusunda Beşar Esed yönetimiyle birlikte çalışan Suriye Sosyal Ulusal Partisi'nin (SSNP) sözcüsü Tarık El Ahmet, Şam hükümetinin PKK politikasıyla ilgili itiraf gibi açıklamada bulundu. Esed'ın PKK'ya destek vermediğini savunan Ahmet, 'Ancak Türk hükümetinin Özgür Suriye Ordusu'na tam destek vermesinin ardından, Başkan Esed da PKK'nın faaliyetlerine karşı önlem almaktan vazgeçti' dedi. Esed'ın, Suriye'nin Kürt bölgesiyle ilgili çalışmalarında ortak çalıştığı SSNP'nin sözcüsü Ahmet, Suriye'nin 6 kentinde PKK'nın bayrak göstermesi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı peşmergelerin Suriye sınırının içlerine kadar ilerlemesini değerlendirdi.

SORUN ÇÖZÜLMÜŞTÜ AMA...

Kürt konusunun Suriye bakımından tarihi bir sorun olduğunu vurgulayan Ahmet, geçen aylarda gerçekleştirilen anayasa değişikliğiyle, ülkedeki Kürtlere pasaport ve kimlik alma, Kürt partilerine de seçimlere girme hakkı verildiğine vurgu yaptı. Böylece Kürt sorununun büyük oranda çözüldüğünü savunan Ahmet, 'Dış güçleri' sorumlu tuttu: 'Birkaç hafta önceye kadar İsrail, Suriye hakkında konuşmamaya dikkat ediyordu. Ama ne zaman (Savunma Bakanı Ehud) Barak konuştu. Bölgedeki Kürt hareketliliği en üst seviyeye çıktı. Dış müdahalelerin yaşandığını görüyoruz. Ne yazık ki, sorun listesinde yer almayan Kürt faktörü ortaya sürüldü. Bazı aşiret liderlerinin İsrail ve ABD ile temas halinde olduğunu biliyoruz.'

ÖNLEM OLARAK BİR ŞEY YAPMADI

Ahmet, PKK'nın bölgede 6 kentte yönetimi ele geçirmesi ve Mesud Barzani güçlerinin sınır ötesine geçerek bazı bölgeleri koruma altına almasını ise şu sözlerle değerlendirdi: Esed yönetimi, PKK'yı desteklemiyor. Ama Türkiye'nin mevcut hükümetinin bütün Özgür Suriye Ordusu'nu desteklemesiyle birlikte, Suriye PKK'ya karşı hiçbir şey yapmadı. Bu desteklediği anlamına gelmez. Ama hükümet PKK'ya karşı da bir şey yapmadı.

Otonomi isteyen Kürtler var

SSNP sözcüsü Ahmet, Kürt aşiret liderleriyle görüşmek üzere önceki gün bölgeye gittiğini ve ne istediklerini sorduğunu anlatırken şöyle dedi: 'Şu anda bölgedeki Kürtlerin hepsinin otonomi ya da feodalizm istediğini söyleyemeyiz. Ancak bu görüşte olanlar var.'

SSNP nedir?

Suriye Sosyal Ulusal Partisi, BAAS ile birlikte ülkenin en önemli sol siyasi yapıları arasında yer alıyor. Esad'ın liderliğini yaptığı Ulusal İlerici Cephe içerisinde yer almayan parti, buna karşın Baas tarafından yapılan demokratikleşme çalışmalarına destek veriyor. Bu kapsamda geçen ay Esad hükümetine Ülke Kürtleri ile ilgili bir demokratikleşme raporu sunan parti, Suriye Ulusal Konseyi'ni tanımıyor ve Özgür Suriye Ordusunu da 'Terörist' olarak kabul ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem