"Esad için tarih vermedim,"

 İstanbul Sancaktepe'de Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin açılışına katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Suriye'de geçtiğimiz Mayıs ayında kaçırılan 11 Lübnan vatandaşından Hüseyin Ali Omar'ın dün (cu

"Esad için tarih vermedim,"

 

İstanbul Sancaktepe'de Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin açılışına katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

 

Suriye'de geçtiğimiz Mayıs ayında kaçırılan 11 Lübnan vatandaşından Hüseyin Ali Omar'ın dün (cumartesi) serbest bırakılmasını değerlendiren Davutoğlu, "Buna benzer birçok insani konuda devreye girdik. Lübnanlı 11 kardeşimizin durumu ile ilgili yoğun temas içindeydik. Çok yoğun çaba sarfettik ve bugün güzel bir haber aldık. Siyasi konular ne olursa olsun insani meselelerde bu çabalarımızı eksik etmedik" dedi.

 

Suriye'de 11 Lübnan vatandaşının kaçırılmasının ardından Lübnan'da iki Türk'ün kaçırılması arasında bir bağlantı görmediğini belirten Davutoğlu, "Türkiye bu krizin bir parçası değildir. Lübnan'da kaçırılan vatandaşlarımız düzenli bir durumun olduğu bir ülkede kaçırıldı. Lübnanlı yetkililerle temas halindeyiz. Hiçbir rehin, diğer rehin ile takas ediliyor anlayışını kabul etmemiz mümkün değil. Suriye'de sadece Lübnanlılar kaçırılıyor değil. Türklerde kaçırılabiliyor, çünkü orada düzen yok. Türk vatandaşlarımızın kaçırılmasına kimse mazeret bulamaz. Biz vatandaşlarımızın kaçırılmasından önce de Lübnan'lı vatandaşların kurtarılması için çalıştık. Bu iki olay birbirinden bağımsızdır. İnşallah aklıselim galip gelir ve vatandaşlarımız serbest bırakılır" diye konuştu.

 

ÜNAL'IN KURTARILMASI İÇİN ÇABA SARFEDİYORUZ

Davutoğlu, Suriye'de kaçırılan Türk gazeteci Cüneyt Ünal ile ilgili de olarak da Ünal'ın eşi Nuran Ünal ile görüştüğünü söyledi. Davutoğlu, "Gazeteci arkadaşımızla ilgili elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Ailesine kavuşması için çaba sarf ediyoruz"dedi.

 

ESAD'IN GİDİŞİ

Önceki gün (cuma) TV programında yaptığı konuşmada Suriye Devlet Başkanı Esad'ın iktidardan gidişiyle ilgili soru sorulan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Konuşmamdaki tek bir kelimeyi alarak bunun anlaşılması doğru değil. Ben bu krizlerin yıllar almayacağını, kendi halkına zulüm uygulayan yönetimlerin iktidarda uzun süre kalamayacağını belirttim. Bu konuda bir tarih vermedim ve vermem. Uzun süre iktidarda kalamayacağına vurgu yaptım" şeklinde konuştu.

 

"BM BUGÜN İÇİN VAR"

Suriye'den Türkiye'ye gelen mülteci sayısının 100 bin olmasının sembolik açıdan önemli olduğunu söyleyen Davutoğlu, şunları söyledi: "Bu, 1001. mülteci geldiğinde almayacağımız anlamına gelmiyor. Önümüzdeki Çarşamba günü New York'a hareket edeceğiz. Perşembe günü de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde mülteciler konusu ele alınacak. Dışişleri bakanları düzeyinde yapılacak bu toplantıda bu konuları gündeme getirme imkanımız olacak. Türkiye bütün imkanları ile Suriyeli vatandaşların yanında olmaya devam edecek. Ancak bu sorunun bütün yükünü de sadece komşu ülkelerin üstlenmesi doğru değil. Birleşmiş Milletler bugünler için vardır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem