Erdoğan'ın çocuk ölümlerine çözümü: idam!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı açıklama sinyalini verdiği çocuklara yönelik suçlara karşı hazırlanacak yeni tasarı için çalışmaları başladı.Başbakan Erdoğan'ın dün sorulan bir soru üzerine "bunlar idmanlık olaylar" dediği çocuklara karşı işl

Erdoğan'ın çocuk ölümlerine çözümü: idam!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı açıklama sinyalini verdiği çocuklara yönelik suçlara karşı hazırlanacak yeni tasarı için çalışmaları başladı.

Başbakan Erdoğan'ın dün sorulan bir soru üzerine "bunlar idmanlık olaylar" dediği çocuklara karşı işlenen suçlar için bir çalışma yapılacağının sinyalini vermişti. Peki bu çalışmada hangi maddeler yer alacak.

TASARI NE GETİRİYOR?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın verdiği bilgilere göre, çocuğa yönelik cinsel suçları düzenleyen yasa tasarısında yer alacak maddeler özetle şöyle olacak:

-  Çocuklara ve yetişkinlere karşı işlenen her türlü cinsel suçun ceza oranları nispi olarak artırılacak. Yasanın tümündeki en üst yargılama haddi müebbet hapis cezası olacak.

-  Çocuklara karşı cinsel suç işleyen bir kişi, sonraki hayatında bir daha çocuklarla ilgili kurum ve kuruluşlarda çalışamayacak.

-  Veli, vasi, koruyucu ve akrabaların çocuklara karşı işlediği cinsel suçlarda da ceza artırımına gidilecek. Mevcut yasalarda cezada yarı oranında artırım söz konusu.

-  Çocuğa cinsel istismarda bulunduğu için hüküm giyen kişinin kimliği, yaşadığı, ilişki içerisinde olduğu çevrede açık şekilde ilan edilecek.

HUKUKÇULAR NE DİYOR?

Çocuklara yönelik cinsel istismar ve cinayetlerin son dönemde artmasıyla başlayan, ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bunlar idamlık olaylar” sözüyle alevlenen tartışmayı hukukçular yorumladı.

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı avukat Aşkın Yaşar Topuzoğlu: Çocukları öldürme suçunun karşılığı zaten 2004’den beri ağırlaştırılmış müebbet. Ama bu cezalar ağırlaştırılmamış olarak uygulanıyor. Ardından da af çıkıyor serbest kalıyorlar. Çocuklara karşı işlenen suçlarda af uygulanmamalı. Bunca uluslararası sözleşmeye taraf olan bir ülke idam cezası veremez.  

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Avukat Nazan Moroğlu: Mağdurun çocuk olduğu unutulmadan iyi hal, indirim gibi sebepler olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları uygulanmalı.Mert öldürülmeseydi onun istismarcısı, hakimin takdirine bağlı belki de iyi hal alacaktı. Sorun zihniyetin değişmemiş olmasında. Yasa da sorun yok sorun uygulamada.

Ceza Hukukçusu Doç Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu: Başbakan herhalde infaz rejiminin daha ağırlaştırılması gerektiğini ifade etmek istiyordur. Zaten yasal düzenlemeye göre yeterince ağır. Aslında infaz rejimi nitelikli ömür boyu ve ağırlaştırılmış müebbet hapiste diğer suçlara oranla daha ağır. Ama çocuklara karşı suç işlendiğinde  ve ömür boyu hapis cezası verildiğinde 1 ya da 2 yıl hücre cezası uygulanabilir. Yoksa cezalar fazlasıyla ağır.

YASADA MÜEBBET VAR

Eski Türk Ceza Kanunu’na (TCK) göre yaşam hakkını elinden alma ‘Adam Öldürmekle Cürümler’ başlığı altında “24 seneden 30 seneye” kadar hapis cezası şeklinde düzenlenirken 2004’de kabul edilen ve hala uygulanan TCK’ya göre “Kasten öldürme” başlığı altında müebbet hapis cezası veriliyor. Ancak yeni yasaya göre eğer suç çocuğa karşı işleniyor ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler