Erdoğan'ın çılgın projesi hangisi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün açıklayacağı Ak Parti Seçim Beyannamesi’nde, sır gibi saklanan çılgın projenin detayları da yer alacak. Parti yöneticileri dahil kimsenin hiçbir ipucu vermediği projeyle ilgili olarak medyada çıkan bazı “projeler” is

Erdoğan'ın çılgın projesi hangisi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün açıklayacağı Ak Parti Seçim Beyannamesi’nde, sır gibi saklanan çılgın projenin detayları da yer alacak. Parti yöneticileri dahil kimsenin hiçbir ipucu vermediği projeyle ilgili olarak medyada çıkan bazı “projeler” ise şöyle sıralanıyor:

Karadeniz - Akdeniz Denizyolu Tüneli projesi: Vatan gazetesinin haberine göre, Samsun’dan Yumurtalık’a kadar yaklaşık 500 kilometre uzunluğunda bir denizyolu tüneli açılacak. Ülkenin hemen hemen tam ortasından geçen tünel 80 metre genişliğinde olacak. Tünelin su yüzeyinden derinliği 22, su yüzeyinden yüksekliği ise 18 metre diye düşünülüyor. Orta Anadolu’nun doğusundan geçecek bu projeyle, Kayseri’nin 50 kilometre yakınına kadar deniz gelmiş olacak.

Yeni İstanbul projesi: Gazeteport internet sitesi, Erdoğan’ın çılgın projesinin “Yeni İstanbul” olduğunu yazdı. Bu projeye göre, Karadeniz kıyılarında 74 kilometrelik alanda yaklaşık 3.5 milyon nüfuslu Yeni İstanbul kurulacak. Yeni İstanbul “merkezi iş alanı”, “göl bölgesi” ve “deniz kenarı bölgesi” olarak 3 ayrı alandan oluşacak. Ulaşım sistemleri, ticaret merkezleri, sergi salonları ve temekomünikasyon merkezleri yeraltında olacak.

Medeniyetler Şehri projesi: ANKA’nın servis ettiği bu projede, İstanbul’un Avrupa yakasında Müslüman ve Müslüman olmayanların kültürlerinden oluşan yeni bir yerleşim biriminin kurulması öngörülüyor. Buna göre, dünya ülkelerinden örneklerin alındığı projede modern ve kültürel mozaikler ile dini ve milli motifler bulunacak. “Kültürler mozaiği” vurgusunun öne çıkarılacağı şehirdeki önemli binaların girişleri ise Mekke’den esinlenerek hazırlanacak.

Haliç’e Mega Kanal projesi: Habertürk’ün gündeme getirdiği bu projeyle ortaya dev bir ada çıkacak. Türkiye’nin 3. büyüğü olacak bu ada Beyoğlu, Şişli, Kağıthane, Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerini içine alacak. Haliç’in devamında 15 - 20 kilometrelik bir kanalla bu ada Büyükdere’de Boğaz ile buluşacak. Habere göre 20 milyar dolarlık projenin mimarı Sinan Genim, hazırladığı bir dosyayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sundu.

Uygarlıklar Köprüsü projesi: Çeşitli şirketlere danışmanlık hizmeti veren Murat Şaylan’ın blogunda yer verdiği bu projenin, Boğaz’ın iki köprüsünün arasına yapılması öngörülüyordu. Şaylan’ın anlatımına göre, Avrupa ve Anadolu yakalarında birbirinden çok uzakta 4 ayak olacak. Bu ayaklar tam ortada, Boğaz’ın üstünde birleşecek ve büyük bir dairesel alan oluşacak. İstanbullular yürüyerek bu ayaklardan ortadaki geniş alana ulaşabilecek, burada yemek yiyip gezinti yapabilecek.

Ataşehir’e Selimiye: Bu alternatiflerin dışında, Mimar Sinan’ın Edirne’de yaptığı Selimiye camiinin birebir Ataşehir’de inşa edilmesinin “Erdoğan’ın çılgın projesi” olduğu da idia edilmişti. Ancak Erdoğan, Ekim 2010’da bir grup toplantısında yaptığı konuşmada bu projeyi hatırlatarak “Başbakanın çılgın projesi bu muymuş? Sağdaki soldaki şu perdeleri kaldır da 360 dereceden gör bir dünyayı. Çılgın projeyi açıkladığımız zaman 360 dereceden herşeyini göreceksin” demişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem