Erdoğan'ı kızdıran AK Partili vekil

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün görevinin değiştirilmesi ve bunun dava sürecini uzatacağına yönelik eleştirilerle ilgili, "Eğer hukuk devletinin içinde anayasanın belirlemiş olduğu görevleri hepimiz kendi çerçevesi içerisin

Erdoğan'ı kızdıran AK Partili vekil

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün görevinin değiştirilmesi ve bunun dava sürecini uzatacağına yönelik eleştirilerle ilgili, "Eğer hukuk devletinin içinde anayasanın belirlemiş olduğu görevleri hepimiz kendi çerçevesi içerisinde yürütürsek hiçbir mesele kalmaz. Ben yargının işine karışamam, yargı da benim işime karışmamalı" değerlendirmesinde bulundu.

 

Başbakan Erdoğan, iki günlük resmi ziyarette bulunmak üzere İngiltere’ye gitti. Hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

 

Erdoğan, bugün Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) kararnamesi ile Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün görevinin değiştirilmesi ve bu konuda AKP’den gelen ’dava sürecinin uzayabileceğine’ ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine, "Konu, bildiğiniz gibi yürütmenin konusu değil. Konu, şu anda yasamanın konusu da değil. Konu, HSYK’nın bir konusudur.

 

ERDOĞAN AK PARTİ'Lİ BOZDAĞ'IN YORUMUNU BEĞENMEDİ

Şunu açık, net bilmeliyiz, bu ülke bir hukuk devletidir. Her zaman söylüyoruz; demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti. Eğer hukuk devletinin içinde anayasanın belirlemiş olduğu görevleri hepimiz kendi çerçevesi içerisinde yürütürsek hiçbir mesele kalmaz. Ben yargının işine karışamam, yargı da benim işime karışmamalı. Eğer hepimiz işimizi başarılı bir şekilde sürdürürsek zaten bu sorulara da gerek kalmayacaktır.

 

Benim arkadaşlarımdan kim bu tür bir yorum yapmış, onu bilemem. Eğer yapmışsa, yanlış yapmış. Yani bunun gecikmesi, gecikmemesi... Bunu zaten söylüyoruz. ’Gecikmiş adalet, adalet değildir’ diyoruz. Bir an önce bu adımların atılması gerekir diyoruz. Niçin Yargıtay’da, Danıştay’da dairelerin çoğaltılması ve çalışanların adedinin artırılması noktasında bizler yasal olarak adım attık? Biz görevimizi yaptık. Bundan sonra artık yine orada da yargı görevini yapacaktır. Artık yeterli eleman sayısı vardır. İnşallah üst yargıda artık bu tür gecikmeler de olmayacaktır" dedi. Erdoğan, "Temennim odur ki; ilk adım mahkemelerinde de daha süratli neticeler alınır ve bu tutukluluk süreçleri uzamaz, daha kısa sürede biter. Bu bizim hep temennimizdir ve bunu bekleriz, arzumuz budur. Ama bunun daha ötesine gitmek... O bizim görev alanımız değil" diye konuştu.

 

BOZDAĞ NE DEMİŞTİ

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün elinden yetkilerinin alınmasına ilişkin kararı değerlendirirken, "Yanlış bir karardır. Anayasa’nın HSYK’ya yetki vermiş olması bu yetkinin soruşturma ve yargılamayı olumsuz etkileme hakkını vermez" dedi.

 

ANKA’nın sorularını yanıtlayan Bozdağ, kararı "yanlış" olarak yorumladı. Bozdağ şöyle dedi:

 

"Eğer HSYK görev süresi dolmamışsa, mazereti veya kendi talebi yoksa, herhangi bir disiplin soruşturması yoksa, görev süresi dolmamışsa, talep olmaksızın görevini değiştirmeleri yanlış olmuştur. Bu karar devam eden soruşturma ve kovuşturmaları olumsuz uzatacaktır. Çünkü; yeni getirilen ve yetkilendirilen cumhuriyet savcılarının dosya hakimiyeti zaman alacaktır. Bu da yargılama soruşturma ve yargılama süreçlerini olumsuz etkileyecektir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler