Erdoğan'dan 'birlik olun' mesajı

Suriyeli Türkmenlerin büyük bir özveri ve fedakarlıkla mücadele ettiğini belirten Erdoğan,''Sahada verilen mücadele siyasi alandaki birlik ve dayanışmayla perçinlenir ve çok daha büyük bir anlam kazanır. Böyle bir Meclis'in ilanı Suriyeli Türkmenlerin ayn

Erdoğan'dan 'birlik olun' mesajı

Suriyeli Türkmenlerin büyük bir özveri ve fedakarlıkla mücadele ettiğini belirten Erdoğan,

''Sahada verilen mücadele siyasi alandaki birlik ve dayanışmayla perçinlenir ve çok daha büyük bir anlam kazanır. Böyle bir Meclis'in ilanı Suriyeli Türkmenlerin aynı amaç etrafında birleşemeyeceğini iddia eden, Suriyeli Türkmenlerin geleceğin Suriye'sinde hak ettikleri yeri almalarını engelleme çabası güden çevrelerin hesaplarını da boşa çıkaracaktır. Aynı şekilde Türkmen kardeşlerimizin birlik ve beraberliğini bir kez daha güçlü bir şekilde ortaya koyacaktır'' dedi.
 
Başbakan Erdoğan, Suriye Türkmenleri Platformu'nca Ankara Dedeman Otel'de düzenlenen ''Suriye Türkmenleri Meclisi Kuruluş Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, Suriye Türkmenleri Platformu ile daha önce geçen yıl 14 Aralık'ta İstanbul'da bir araya geldiğini anımsatarak, ''Sizleri kendi evinizden ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum ve bir kez daha evinize hoş geldiniz diyorum'' diye konuştu.
 
Bugün Ankara'da ikinci buluşmayı gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, Suriye Türkmenleri Platformu'nun Türkmen siyasi bilincinin pekiştirilmesi, güçlendirilmesi amacıyla yaptıkları bu anlamlı buluşmanın hayırlara vesile olmasını diledi.
 
Erdoğan, şunları söyledi:
 
''Suriye Türkmenlerinin Esed rejiminin 2 yılı aşkın süredir yürüttüğü şiddet politikasına, bir diktatörlük anlayışının uygulanışına bütün bunlarla birlikte yüz bine yakın şehidin olduğu bir coğrafyada sürdürdüğü bu zulme karşı verdiği onurlu mücadele asla hatıralardan silinmeyecektir.
 
Bir insani trajediye yol açan bölgenin güvenliğini, istikrarını ciddi şekilde tehdit eden bu mezalim ve saldırgan tutuma karşı direnişiniz, biliniz ki özgür ve demokratik Suriye'nin doğuşuna, inşasına önemi katkı sağlamaktadır. Bu vesileyle Türkmen kardeşlerimizin vermiş olduğu mücadeleyi alkışlıyorum, şehitleri rahmetle yad ediyorum.''
 
Türkmenlerin büyük bir özveri ve fedakarlıkla mücadele ettiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
 
''Bu noktada şunu asla unutmamak gerekir, sahada verilen mücadele siyasi alandaki birlik ve dayanışmayla perçinlenir ve çok daha büyük bir anlam kazanır. Sizin bugün vermiş olduğunuz mücadele inanıyorum ki özgürlüğün temin edildiği gün inşa edilecek demokratik Suriye'nin temel taşlarını oluşturacaktır.
 
Yeni demokratik Suriye'de Türkmen kardeşlerimizin ülkenin asli unsurlarından biri olarak hak ettikleri konuma sahip olabilmeleri için hiç şüphesiz geniş, kapsayıcı ve sesini duyurabilen bir siyasi oluşum çerçevesinde hareket etmelerinde fayda vardır. Suriye Türkmenlerinin sesi ve vicdanı olması beklenen bir meclis kurulması çalışmalarını destekliyorum.''
 
Suriyeli Türkmenlerin iradesinin tecelli etmesine imkan sağlayacak bu oluşum içerisinde Türkmenlerin yaşadığı tüm bölgelerin adil şekilde temsil edilmesinin önemini vurgulayan Erdoğan, ''Böyle bir Meclis'in ilanı Suriyeli Türkmenlerin aynı amaç etrafında birleşemeyeceğini iddia eden, Suriyeli Türkmenlerin geleceğin Suriye'sinde hak ettikleri yeri almalarını engelleme çabası güden çevrelerin hesaplarını da boşa çıkaracaktır. Aynı şekilde Türkmen kardeşlerimizin birlik ve beraberliğini bir kez daha güçlü bir şekilde ortaya koyacaktır'' dedi.
 
''Bu çatışma ortamında bölgecilik zemininden uzak, her bir unsurun bütünü temsil ettiği anlayışının kararlılıkla sergilenmesi Suriye'de acı çeken kardeşlerimize moral sağlayacak, manevi destek oluşturacaktır'' diyen Erdoğan, şunları kaydetti:
 
''Şunu tüm kalbimle ifade etmek istiyorum, sizin sıkıntılarınız bizim sıkıntılarımızdır. Şundan emin olmanızı istiyorum, bizler sizin çektiğiniz acıları yüreğimizin derinliklerinde hissediyoruz. Çünkü biz şuna inanıyoruz, bizler bir vücudun azaları gibiyiz. Dolayısıyla uzuvlardan birisi bir acı çektiği zaman vücudun bütünü o acıyı hisseder. Biz bu olaya, bu gelişmelere bütünüyle böyle bakıyoruz.
 
Türkmen kardeşlerimizin acılarını dindirebilmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve göstereceğiz. Hatta dün akşam da bu konuyla ilgili yine dar kapsamlı bir toplantı yaptım ve toplantıda ilgili arkadaşlarıma gerekli mesajları verdim. Elbette tüm sorunların bir anda çözülmesi beklenemez. Biliyorsunuz dost gibi görünenlerin bile birçoğu bu sürece sessiz kalmıştır. Sadece bazı dostlarımızın kardeşlerimizin bu süreçte dertli olduklarını gördük. Kimin ne kadar bu işte dost olduğunu da içeride ve dışarıda yakından tespit etme imkanı bulduk.''
 
''Destek vermeye devam edeceğiz''
 
Suriyeli Türkmenlere destek vermeye devam edeceklerini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
 
''Bizim Türkmen kardeşlerimizin Suriye'de maruz bırakıldığı bu ızdırap ve istibdat karşısında sessiz kalmamız asla düşünülemez. Türkiye Cumhuriyeti, Türkmen kardeşlerimizin çıkarlarını her platformda en yüksek sesle dile getirmektedir ve getirmeye de devam edecektir. İster Türkmen Haber Ajansı'na destek sağlanması olsun ister Suriye'de kurtarılmış bölgelerde Türkçe eğitim için gerekli altyapının oluşturulması olsun her türlü katkıyı sağlamaya devam edeceğiz. Keza Çobanbey Gümrük Kapısı'ndan Türkmen ihtiyaç sahiplerine yardım malzemelerinin ulaştırılmasında kolaylık sağlanması noktasında da Türkiye Cumhuriyeti Devleti tüm imkanlarını seferber ederek yanınızda olmaya devam edecektir.''
 
Suriye muhalefetinin son bir ay içinde önemli ölçüde toparlanması, sahadaki varlığının güçlenmesi ve uluslararası plandaki meşruiyetini pekiştirme imkanı bulmasının son derece sevindirici gelişmeler olduğuna vurgu yapan Erdoğan, şöyle devam etti:
 
''Muhalefet bunu rejimin 2 yılı aşkın süredir devam ettirdiği şiddet politikalarına rağmen başarabilmiştir. İstanbul'da geçici hükümet başkanının seçilmesi, muhalefetin kurumsallaşması sürecini ileri aşamaya taşıma noktasında bir mihenk taşı oldu. Koalisyon attığı bu adımla aslında otoritesini güçlendirdi. Bu, Suriye halkının ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda Suriye sınırları içindeki faaliyetlerini geliştirme noktasında kararlı olduğunu göstermişti.''
 
"Tek mesele, bu otokratik rejimden kurtulmak olacaktır''
 
''Önümüzdeki dönemde oluşturulması beklenen kabinede Türkmenlerin de temsil imkanı bulması son derece önemlidir'' diyen Erdoğan, ''Burada tek mesele, Suriye halkının zaferi olacaktır. Buradaki tek mesele, bu otokratik rejimden kurtulmak olacaktır. Bu otokratik rejimden kurtulmak suretiyle, bu diktatör ve yandaşlarından kurtulmak suretiyle, Suriye halkı orada özgürlüğüne ve gerçek bağımsızlığına kavuşmuş olacaktır'' diye konuştu.
 
Arap Ligi Zirvesi'nde, Suriye sandalyesinin Suriye halkının meşru temsilcilerine devredilmesinin önemli bir dönüm noktası olduğunun altını çizen Erdoğan, şöyle devam etti:
 
''Bu gelişme sadece bölgesel sahiplenme bağlamında değil aynı zamanda diğer yeni bölgesel ve uluslararası örgütler için bir emsal teşkil etmesi bakımından da fevkalade önemlidir. Ben Türkmen kardeşlerimizin birlik içinde hareket etmelerinin koalisyon bünyesindeki konumunu da güçlendireceğine inanıyorum. Bu bağlamda ilan edilecek olan kurucu Suriye Meclisi'nin hepimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.
 
Nihayetinde şu ifademi tekrar kullanıyorum, diyorum ki gerek Türkmen kardeşlerim gerekse muhalif güçler içerisinde kim olursa olsun hepsiyle bir dayanışma içinde, el birliğiyle, güç birliğiyle öncelikle bu zalim diktatöryal rejime karşı bu mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor ve bu mücadelenin sonucunda da ben inanıyorum ki Allah'ın nusreti sizlere, bizlere yakındır. Bundan hiç endişeniz olmasın. Her zaman zalimler kaybedecektir. Zalimlerin zulmü ebedi değildir. Geçicidir ama Hakk'a kul olanların inanıyorum ki bu zulüm karşısında da zaferi yakındır.''
 
Bu arada, toplantıda geniş güvenlik önlemlerinin alındığı, salona girenlerin iki ayrı güvenlik noktasında üst aramasından geçtiği görüldü.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler