Erdoğan raporu görür görmez harekete geçti

Kentte şiddet oranı yüzde 35... Kadınların dörtte biri de şiddet sonucu yaralanıyor. Erdoğan, ürkütücü veriler üzerine Beştepe'de özel bir birim kurulmasına karar verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kadına karşı şiddeti özel gündemine almasının ve Beşt

Erdoğan raporu görür görmez harekete geçti
Kentte şiddet oranı yüzde 35... Kadınların dörtte biri de şiddet sonucu yaralanıyor. Erdoğan, ürkütücü veriler üzerine Beştepe'de özel bir birim kurulmasına karar verdi.
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kadına karşı şiddeti özel gündemine almasının ve Beştepe'de özel birim kurma kararının altında yatan rapora, ulaşıldı. Mersin'de Özgecan Arslan'ın hunharca katledilmesinden sonra Türkiye'nin gündeminde ilk sırada yer alan kadına şiddet ile ilgili çok özel araştırma yapıldı.
 
Ortaya çıkan rakamlar, Türkiye'nin bu alandaki yüz kızartan tablosunu ortaya koyarken, araştırma Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu. 2008 verileri ile karşılaştırmalı olarak kadına şiddetin tüm detaylarını ortaya çıkaran rapor, alınan önlemlerin durumu 2008'e göre iyileştirdiğini ancak tablonun hâlâ çok vahim olduğunu ortaya koydu. ,
 
2008'E GÖRE YÜZDE 4 AZALDI 
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın hazırladığı ve Beştepe'deki Bakanlar Kurulu'nda Erdoğan'a sunulan rapora göre, bir yılda kadınların yüzde 11'i cinsel ve/veya fiziksel saldırıya uğradı. Kadınların yüzde 38'i hayatı boyunca en az bir defa cinsel ya da fiziksel şiddete maruz kalırken, bu oranın 2008'de yüzde 42 olduğu kaydedildi.
 
Ancak yüzde 38'lik oran da AB ortalamasının hâlâ çok üstünde. Kadına şiddette Kuzeydoğu ve Orta Anadolu bölgeleri ise zirvede çıktı.
 
İşte raporda öne çıkan rakamlar:
 
* Hayatı boyunca eşi veya eski eşi tarafından en az bir kez şiddete maruz bırakılan kadınların oranı yüzde 36.
 
* Duygusal şiddet yaşayan kadınların oranı yüzde 44.
 
* Fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalan yüzde 38.
 
* Kentte şiddet oranı yüzde 35, kırsalda yüzde 37.5.
 
* Yaşadığı şiddet sonrası yaralanan kadınların oranı yüzde 25.
 
* En az bir kez şiddete maruz kalma eğitimi olmayanlarda yüzde 43, lisans ve üstü eğitimi olanlarda yüzde 21.
 
* Şiddeti kimseye anlatmayanların oranı yüzde 44.
 
* Şiddet sonucu kurumlara başvuranlar yüzde 11.
 
RAPORU GÖRDÜ, KARAR VERDİ 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu raporu gördükten sonra, kadına şiddetle mücadelede Beştepe'yi merkez yapma kararı aldı. Edinilen bilgilere göre, kurulacak merkez, kadına yönelik şiddeti önlemek için üniversite ve sivil toplum kuruluşları ile beraber çalışacak.
 
Politikaları inceleyecek, eksiklikleri belirleyecek, önlem ve yasal düzenlemeler konusunda tavsiyelerde bulunacak. Ayrıca kurulacak kriz merkezi, gelen şikayetleri alacak, çıkan haberlerle birlikte yaşanan tüm şiddet olaylarına anında müdahale edecek.
 
HAMİLEYE ŞİDDET YÜZDE 8
 
Rapora yansıyan rakamlarda en dikkat çeken detay, hamilelik döneminde kadınlara yönelik şiddet oranı. Gebelikte şiddet gören kadınların oranı yüzde 8 olurken, 15 yaşından önce cinsel istismara uğrayanların oranı da yüzde 9. Birlikte olduğu veya ayrıldığı erkekler dışında bir erkekten şiddet görme oranı ise yüzde 14.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler