'Erdoğan olmasaydı, bunlar yaşanmazdı'

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim Cenevre 2’de muhaliflere ‘hain’ derken, yabancı ülkeleri teröre destekle suçladı. Türkiye’yi hedef alarak ‘Erdoğan olmasaydı bunların hiçbiri yaşanmazdı’ dedi.Muhalif lider Carba, Esad’ın geçiş hükümetinde yer alacağına dai

'Erdoğan olmasaydı, bunlar yaşanmazdı'

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim Cenevre 2’de muhaliflere ‘hain’ derken, yabancı ülkeleri teröre destekle suçladı. Türkiye’yi hedef alarak ‘Erdoğan olmasaydı bunların hiçbiri yaşanmazdı’ dedi.

Muhalif lider Carba, Esad’ın geçiş hükümetinde yer alacağına dair bir kelime bile geçse masadan kalkacaklarını belirtti. Davutoğlu ise ‘Teröristlerin kim olduğunu biliyoruz’ yanıtını verdi

Üç yıldır devam eden ve 100 bin kişinin ölümüne yol açan Suriye iç savaşına siyasi çözüm bulmak için gerçekleştirilen Cenevre 2 toplantısının açılışı dün İsviçre’nin Montrö kentinde yapıldı.Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un moderatörlük yaptığı toplantıya söz düelloları damga vurdu.

İlk sırada konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, uluslararası toplumdan Suriye’ye silah akıtmayı durdurmalarını ve yaptırımları kaldırmalarını istedi. ABDDışişleri Bakanı John Kerry’nin “Beşar Esad’ın geçiş hükümetinde yer alması söz konusu değil” sözlerine yanıt veren Muallim, “Suriyeliler dışında dünya üzerinde kimsenin Devlet Başkanı’na meşruiyet verme ya da alma hakkı yoktur” dedi. Muhalifleri hain ve İsrail ajanı olmakla suçlayan Bakan, başta Türkiye olmak üzere muhaliflerin yanında yer alan ülkelere yüklendi.

Ban’dan Türkiye’ye teşekkür

“Ben ve Suriye halkı için elleri kana bulanmış ülkelerin temsilcileri ile aynı odada oturmak oldukça üzücü; silah sağlayan, terörizmi cesaretlendiren, finanse eden ülkeler...” diyen Muallim Türkiye’ye yönelik olarak şöyle konuştu: “Komşumuz, ihtiyacımız olduğunda yanımızda olsaydı, Suriye’de olanlar hiç yaşanmazdı. Suriye’nin komşuları ya bizi sırtımızdan bıçakladı, ya da zayıf ve sessiz kaldılar. Suriye’yi yok etmek için uzun yıllardır yapılan planları uygulama emri aldılar. Erdoğan hükümeti olmasa bunların hiçbiri yaşanmazdı. Bu hükümet, kendi topraklarında teröristleri barındırıyor. Onlara, Suriye’ye karşı kullanacakları silah, eğitim veriyor. Ama besledikleri bu teröristlerin bugün kendilerini hedef aldıklarını görüyorlar. Sihirbazın sihri elbet kendine döner.”

Muallim’den sonra söz alan Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmed Carba, Suriye hükümetine iktidarı geçici hükümete bırakma çağrısında bulundu. Muhalif lider, konferans sırasında Esad’ın geçiş hükümetinde yer almasına dair tek kelime bile geçmesi durumunda masayı terk edeceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Muallim’in suçlamalarına karşılık verdi. “Teröristlerin kim olduğunu biliyoruz” diyen Bakan, ‘eli kanlı Suriye rejiminin iktidarda kalma meşruiyetini yitirdiğini’ söyledi. Bölge ülkelerindeki 2 milyon sığınmacının durumuna dikkat çekerek, “Evet, topraklarımızda 8 bin Suriyeli terörist (!) çocuk doğdu” dedi. Suriye hükümetinin kendisini savunma tarzını “utanmazlık” diye nitelendiren Davutoğlu, “Tarih onları çok kötü yargılayacak” diye konuştu. Davutoğlu’nun konuşmasının ardından Ban, Suriyeli sığınmacıya kapılarını açtığı için Türkiye’nin “cömertliğine” teşekkür etti.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler