En büyük sorun ön yargılar

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa'da ön yargıların islamofobi, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığına neden olduğu uyarısında bulundu.Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Belçika Genel İstişare Toplantısı'nda konuşan Çavuşoğlu,

En büyük sorun ön yargılar

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa'da ön yargıların islamofobi, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığına neden olduğu uyarısında bulundu.

Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Belçika Genel İstişare Toplantısı'nda konuşan Çavuşoğlu, "Bugün (Avrupa'da) karşılaştığımız, yaşadığımız en büyük sorun ön yargılardır. Maalesef ciddi bir ön yargı var ve bunun artık çok farklı boyutlara geldiğini görüyoruz. Bu ön yargının yabancı düşmanlığına, ayrımcılığa neden olduğunun farkındayız. Bu ön yargının artık islamofobi ile özdeşleştiği konusunda sadece endişelerimiz var. Sadece endişe değil maalesef bunu günlük hayatımızda görüyoruz" dedi.

Sorunun üstesinden gelinmesinde herkese sorumluluk düştüğünü belirten Çavuşoğlu, mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu (AP)  seçimlerinde ırkçı partilerin güçleneceği yönündeki projeksiyonların kendileriyle geleneksel partileri ve ılımlı Avrupalıları endişelendirdiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, AP seçimlerinde bazı AB üyelerinde ırkçı partileri ilk sırada gösteren kamuoyu yoklamalarının "sandığa yansımamasını" umduğunu ve ırkçılıkla yılmadan mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

2014'ü AB yılı olarak ilan ettiklerini hatırlatan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 20-21 Ocak'taki Brüksel ziyareti başta olmak üzere, karşılıklı üst düzey ziyaretlerle yakalanan ivmenin olumlu sonuçlarının yeni fasılların açılmasıyla alınması beklentisini dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin üyelik kararlılığını tekrarlayarak AB tarafına müzakere fasılları üzerindeki siyasi blokajları kaldırması çağrısında bulundu.

Çavuşoğlu, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ilk defa cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanacak. Daha önce yurt dışında ne kadar soydaşımız vatandaşımız olduğu bilinmezken şimdi artık vatandaşlarımızın önüne seçim sandığını koyuyoruz. Türkiye'nin kaderini değiştirecek seçimlerde ve referandumlarda artık rol alıyorsunuz,  söz sahibisiniz. Birçok konuda düşüncelerinizden faydalanıyoruz, fikirlerinize önem veriyoruz. Biz sizi artık gurbetçi ve döviz kaynağı olarak görmüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Çavuşoğlu UETD toplantısına girerken küçük bir grup taşıdıkları pankartlarla ve attıkları sloganlarla Türkiye'deki internet düzenlemesini protesto etti.

UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik ise son bir yıldır tüm Avrupa'da yeniden yapılanmaya gittiklerini ve 12 ülkede teşkilatlandıklarını söyledi. 

"Artık UETD adı konmamış bir siyasi parti gibi tüm Avrupa'da çalışmak zorunda" diyen Çelik, mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, Avrupa ülkelerindeki diğer seçimlerde aktif olacaklarını kaydetti.

Çelik yurt dışındaki vatandaşların ilk kez cumhurbaşkanlığı seçiminde bulundukları ülkelerde oy kullanabileceklerini hatırlatarak ellerindeki son verilere göre, yurt dışı seçmen sayısının yüzde 90'ı Batı Avrupa olmak üzere 2,8 milyonun üzerinde olduğunu bildirdi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler