Emniyet, Tribünleri mercek altına aldı

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ‘Şiddet Raporu’na göre taraftarın tutum, davranışları ve eğitimsizliğinin şiddete etki oranının yüzde 25 olduğu belirlendi. Raporda, tribün liderlerinin büyük bir çoğunluğunun daha önce suça karışmış, eğitimsiz kişi

Emniyet, Tribünleri mercek altına aldı

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ‘Şiddet Raporu’na göre taraftarın tutum, davranışları ve eğitimsizliğinin şiddete etki oranının yüzde 25 olduğu belirlendi. Raporda, tribün liderlerinin büyük bir çoğunluğunun daha önce suça karışmış, eğitimsiz kişilerden seçildiği vurgulandı. Suça karışmış ve eğitimsiz olan tribün liderlerinin olumsuz yönde yaptıkları hareketlerle tribündeki taraftarları yönlendirerek provoke ettikleri kaydedildi. 

 
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Güvenlik Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘Sporda Şiddete Etki Eden Faktörler, İstatistikler ve Çözüm Önerileri’ başlıklı raporda sporda şiddete etki eden faktörleri tek tek sıralandı. Emniyet, şiddete etki eden faktörlerin belirlenmesi ile birlikte çözüm önerileri de getirdi. 
 
Spor müsabakalarında meydana gelen şiddet ve düzensizlik eylemlerinin her geçen gün arttığı belirtilen raporda, “Şiddetin artması sporun temeli olan dostluk, kardeşlik ilkelerini zedeleyerek toplumsal huzursuzluğa neden olmakta.” denildi. 
 
Sporda şiddetin azaltılması için adalet, içişleri, gençlik ve spor bakanlıkları, federasyon, spor kulüpleri ve Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) gibi paydaşların bir yaklaşım sergilemeleri gerektiği vurgulandı. 
 
BİLETLER TC KİMLİK VE KOLTUK NUMARASINA GÖRE SATILMALI 
 
Raporda Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) sporda şiddetin önüne geçilmesi için yapması gerekenler 12 maddede sıralandı. Federasyon tarafından yeterli sayıda ve nitelikte özel güvenlik görevlisi görevlendirilmesi ve tüm sorumluluğun kulüplerde olması gerektiği vurgulandı. 
 
Spor branşlarında ayrım yapılmaksızın biletlerin TC kimlik numarası ve koltuk numarasına göre satılması gerektiği kaydedildi. 14 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe giren ancak kanunla 3 yıl ertelenen elektronik bilet uygulamasının süre bitiminde hazır hale getirilmesi gerektiği belirtilen raporda federasyona şu önerilerde bulunuluyor: 
 
“Milli Eğitim Bakanlığı, EGM, Spor Genel Müdürlüğü ve spor federasyonları ve kulüpleri yeni bir taraftar profili ortaya koymalı. Taraftarın spor etiği ile ilgili bilinçlenmesi ve bilgilendirilmesi için eğitim projeleri geliştirilmeli. Statlarda tribünlerin isimleri saygı, sevgi, hoşgörü, dostluk, kardeşlik, centilmenlik tribünü gibi isimlerle değiştirilmeli.
 
Spora gönül vermiş kişiler ile kulübün esti sporcularından oluşan sporun barış ve kardeşlik içinde sürdürülebileceğine inanmış kamuoyun tarafından sevilen sayılan ilin ileri gelenlerinden oluşan akil adamlar tespit edilmeli ve bu kişiler müsabakalarda etkin rol oynamalı. Eğitici broşürler hazırlanmalı.” 
 
YÖNETİCİLER BEDAVA BİLET DAĞITIYOR, BU UYGULAMADAN VAZGEÇİLMELİ 
 
Kulüplerin spor alanlarındaki fiziki yetersizlikleri kamera kontrol odası, turnikeler ve kamera sistemleri gibi gerekli güvenlik önlemleri almadığı belirtilen raporda şu açıklamalara yer veriliyor: 
 
“Bazı spor kulübü yöneticileri ve sponsorlar tarafından fanatik ve holiganlara bedava bilet dağıtımı yapılmakta. Ayrıca maddi manevi destek verilmekte. Bununla birlikte yöneticilerin yardımıyla spor alanlarına meşale, maytap ve benzeri yasaklı maddeler sokulmakta. Bu uygulamanın önüne geçilerek ihmal gösterenler cezalandırılmalı. Spor kulübü yöneticileri yasayı ihlal eden taraftarları korumamalı. Taraftarların üst aramaları özel güvenlik görevlilerince titizlikle yapılmalı.” 
 
Tribün liderlerinin büyük bir çoğunluğunun daha önce suça karışmış, eğitimsiz kişilerden seçildiği belirtilen raporda, “Suça karışmış ve eğitimsiz olan bu kişiler olumsuz yönde yapmış oldukları hareketler ile tribündekileri taraftarları yönlendirmekte ve provoke etmektedir. Tribün liderleri eğitimli kişilerden seçilmeli, suç işlemeyi alışkanlık haline getiren kişilere maç bileti satılmamalı, müsabakalara alınmamalı ve süresiz olarak müsabakaları seyirden yasaklanmalıdır.” denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem