Emekli maaşlarında düzenleme!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emekli aylıklarına ilişkin düzenlemeyi gelecek hafta Bakanlar Kurulu'na göndermeyi tasarladıklarını bildirdi. Bakan Çelik, yapılması planlanan İntibak Yasası'na ilişkin görüşleri almak üzere Türkiye Emekliler

Emekli maaşlarında düzenleme!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emekli aylıklarına ilişkin düzenlemeyi gelecek hafta Bakanlar Kurulu'na göndermeyi tasarladıklarını bildirdi.

Bakan Çelik, yapılması planlanan İntibak Yasası'na ilişkin görüşleri almak üzere Türkiye Emekliler Derneği ve Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği temsilcileriyle bir araya geldi.

Bakanlık'taki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleşen görüşme öncesinde açıklama yapan Çelik, öncelikle Öğretmenler Günü'nü kutladı.

İntibak konusunun yıllardır emeklilerin gündeminde olduğunu belirten Çelik, Hükümet olarak bu konuyu programlarına aldıklarını ve adil bir intibak sistemini hayata geçirmek üzere çalışmalara başladıklarını anlattı. Teknik düzeyde çalışmaların tamamlandığını ifade eden Çelik, düzenlemede sona yaklaştıklarını bildirdi.

Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İntibakla amaç, 2000 yılına kadar uygulanan 5 ayrı aylık bağlama sisteminden kaynaklanan mağduriyetleri gidermek. 2000 sonrasında olduğu gibi 2000 öncesinde de emekli aylığının ödenen prim, çalışılan süre ve gelişme hızı dikkate alınarak hesaplandığı adil bir sistem tasarladık. 2,5 milyon emeklinin aylığı yeniden hesaplanacak.

Mevcut maaşlarda bir düşme kesinlikle söz konusu değil. Bu yaptığımız çalışma emekli aylıklarına seyyanen bir zam değil. Bunun da bilinmesinde yarar var. Tüm emekli aylıklarında bir artış da bu çalışmayla söz konusu değil. 2,5 milyon emeklinin tümünde artış olacak diye bir yaklaşım doğru değil. 2000 öncesi aylık bağlama sistemlerindeki adil olmayan unsurların giderilmesi çalışmasıdır. Aynı süreyle ve eşit seviyede maaşla çalışanlara eşit emekli aylığının verilmesi veya uzun süreli çalışan yüksek prim ödeyene daha yüksek maaş ödenmesi şeklinde özetlenebilecek bir çalışmadır.''

"2.5 MİLYON EMEKLİNİN AYLIĞI YENİDEN HESAPLANACAK"

İntibak düzenlemesine ilişkin çalışmalar hakkında emekli dernekleriyle bir araya geldiklerine işaret eden Çelik, bir önceki toplantıda konuyu enine boyuna ele aldıklarını söyledi.

Bugün, emekli derneklerinin görüş ve önerilerini de dinleyeceklerini kaydeden Çelik, ''Önümüzdeki hafta bu düzenlemeyi Bakanlar Kurulu'na göndermeyi tasarlıyoruz. Umarım bugün bu düzenlemeyi hızlı bir şekilde gerçekleştiririz'' diye konuştu.

Bakan Çelik, düzenlemenin tamamlanmasının ardından ödemenin 2012 içinde yapılmasının mümkün olmayacağını belirterek, bütçe imkanlarından dolayı ödenmiyor gibi bir anlayışın doğru olmadığını anlattı.

Konuyla ilgili ödenek sıkıntısı bulunmadığına işaret eden Çelik, şöyle devam etti:

''Hükümet programında bunun kademeli olarak ödeneceği ifade ediliyor, ama konumuz bu değil. 2000 öncesinde emeklililerimizin ne kadar çalıştığı, ne kadar prim ödediği aylık bağlanırken önemli değildi, önem arz etmiyordu, ama şimdi yaptığımız çalışma ödenen prim ve çalışılan süreyi esas alan bir düzenleme olduğu için dosya bazlı bir çalışmayı gerektiriyor. Yani 2,5 milyon emeklimizin dosyasına bizzat inilecek. Bunun için bir süreye ihtiyaç olduğu için biz 2012'nin zor olacağını söylüyoruz. Bunun ekonomik boyutuyla ilgili bir sorun değil, sorun bizatihi teknik olarak 2,5 milyon dosyaya inilmesi gerektiğinden kaynaklanıyor. İnşallah yasal düzenlemesi kısa zaman içerisinde gerçekleşir ve diğer süreler de buna bağlı olarak Bakanlar Kurulu'nda değerlendirilir ve hayata geçer ve bir önemli konuyu daha sonlandırmanın mutluluğunu, emeklilerimizle hep birlikte yaşarız.''

"BAKANLAR KURULU'NDA BU ÖDEMENİN NASIL YAPILACAĞINI KARARLAŞTIRACAĞIZ"

Bakan Çelik, düzenlemenin 2000'den sonra emekli olanları kapsayıp kapsamayacağının sorulması üzerine 2000'den sonra ödenen prim, çalışılan süreyi dikkate alan ve gelişme hızından pay alan bir uygulamanın olduğunu söyledi.

2000 öncesinde sistemin farklı işlediğini ifade eden Çelik, eşitsizlik ve adaletsizliğin esas olarak 2000 öncesinde olduğunu vurguladı. Çelik, ''2000'den sonraki uygulamada, oranlarda yaşanan bir sıkıntı var. Gelişme hızıyla ilgili 2003 yılına kadar bir süreç yaşanmış, eksi büyüme. 2003 yılından sonra 3-4 yıllık bir süre içerisinde Türkiye büyüme hızını yüzde 7'lere taşımış. 2008'de reform yürürlüğe girince de gelişme hızından yüzde 30'luk bir pay'' diye konuştu.

Prim ve çalışılan süreyi esas alan ve gelişme hızından pay alan bir süreci geçmişi de kapsayacak şekilde uygulamak istediklerini dile getiren Çelik, ''2000 sonrasıyla 2000 öncesindeki adaletsizliği bu şekilde aynı esasları ele alarak eşitlemiş oluyoruz'' dedi.

EMEKLİLERİN YÜZDE 70'İ YARARLANACAK

Çelik, düzenlemenin ardından emekli aylıklarında ne kadar artış olacağına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, bugün yapacakları görüşmede, gelişme hızının 2000 öncesinde emekli olanlara hangi oranda yansıtılacağını görüşeceklerini söyledi.

Çelik, ''2,5 milyon emeklimizden yaklaşık yüzde 70'i bu düzenlemeden yararlanacak. Ama çok düşük prim ödeyen asgari ücretten ödeyen ve çok kısa çalışanların maaşlarında bir düşme olmayacak'' şeklinde konuştu.

''Düzenlemenin ardından geriye dönük bir ödeme olacak mı? Yasa 2012'de çıkar ve ödemeler 2013'te yapılırsa bir yıllık döneme ilişkin toplu ödeme yapılacak mı'' sorusuna karşılık Çelik, şunları söyledi:

''Bakanlar Kurulu'nda bu ödemenin nasıl yapılacağını kararlaştıracağız. Defaten mi olacak, 2013'te mi olacak, 2 yıllık mı olacak, yoksa kademeli olursa 2012 nasıl telafi edilecek? Bunlar Bakanlar Kurulu'nda karara bağlamamız gereken konular. Bu konuda bir sıkıntı yaşanmayacağını ifade edebilirim. Bu konu Bakanlar Kurulu'nun yetkisinde. Sayın Başbakanımızın emekliler üzerinde de hassasiyeti her zaman söz konusudur.''

Çelik, bir soru üzerine 2000 yılından önce emekli olan 2 milyon 743 bin kişi olduğunu, ancak vefat edenler bulunduğu için işlem yapılacak dosya sayısının 2 milyon 575 bin olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler