Elektronik kimlik dağıtımı başlıyor

İçişleri Bakanı Şahin, elektronik kimlik kartlarının bu yıl dağıtılacağını açıkladıBu çalışmalardan birinin Elektronik Kimlik Uygulaması Projesi olduğunu bildiren Şahin, bunun pilot uygulamasının 2012 yılı içerisinde elektronik kimlik kartı dağıtımına baş

Elektronik kimlik dağıtımı başlıyor

İçişleri Bakanı Şahin, elektronik kimlik kartlarının bu yıl dağıtılacağını açıkladı

Bu çalışmalardan birinin Elektronik Kimlik Uygulaması Projesi olduğunu bildiren Şahin, bunun pilot uygulamasının 2012 yılı içerisinde elektronik kimlik kartı dağıtımına başlanacağını açıkladı.

Bakanlık birimlerinin vatandaşa verdiği hizmetlerde, bürokrasinin azaltılması, zaman tasarrufu, ilişkilerin çok normal ve güven esasında yürütülmesi bakımından önemli ilerleme kaydettiğini anlatan Şahin, bunların başında nüfus hizmetlerinin bilgisayar ortamında kayıt altına alınması, nüfus sayımlarının her an sayılabilir bir duruma getirilerek insanları hiç rahatsız etmeden ve fark ettirmeden tespit edilmesi imkânı sağlayan MERNİS projesinin bulunduğunu söyledi.

"Sistem 3 Bin Kuruluşa Hizmet Veriyor"

Birçok e-Devlet projesinin temel altyapısını oluşturan MERNİS'in, başarıyla uygulandığını ifade eden Şahin, MERNİS kapsamında çok önemli iki projenin de uygulamaya geçirildiğini, bunlardan birinin Kimlik Paylaşım Sistemi diğerinin ise Adres Kayıt Sistemi olduğunu belirterek, "Artık birden çok numara kullanılması uygulamasına son verilerek vatandaşlardan nüfus cüzdanı sureti ve ikametgâh belgesi istenmesi uygulaması kaldırıldı. Kimlik Paylaşım Sistemi'ne bağlanarak hizmet yürüten kurum ve kuruluş sayısı 3 bin 490'a ulaşmış durumda" diye konuştu.

Adres Kayıt Sistemi sayesinde nüfus sayımının evlere kapanmadan her an ve maliyet gerektirmeksizin yapılabildiğini anlatan Şahin, "Böylece, vatandaşlarımızı evlere hapsederek yapılan nüfus sayımları tarih oldu. Bakınız, 2011 yılı nüfus sayımı açıklandı. Devletimize ne maliyeti, ne de vatandaşımıza zahmeti oldu" dedi.

"Dağıtımlar Başlıyor"

Vatandaşın işlemlerini kolaylaştırıcı bir diğer çalışmanın, Elektronik Kimlik Uygulaması Projesi olduğunu bildiren Şahin, bunun pilot uygulamasının, 2010 yılında, Bolu'da başarıyla gerçekleştirildiğini, 220 bin kişiye kimlik kartı verildiğini, 2012 yılı içerisinde elektronik kimlik kartı dağıtımına başlanacağını ifade etti.

Bu yılın, söz konusu uygulamanın alt yapısını hazırlamakla değerlendirileceğini, yıl bitmeden de belli illerde elektronik kimlik dağıtımını başlatmış olacaklarını kaydeden Şahin, 3 yıllık bir periyotta tamamlamayı planladıkları bu projeyi daha erken bir dönemde uygulamayı hedeflediklerini vurguladı.

Şahin, Elektronik Kimlik Kartı Projesi'nin bütün vatandaşları kapsayacak şekilde tamamlandığında, hem vatandaş açısından hem de kamu kurum ve kuruluşları açısından önemli yararlar sağlanmış olacağına işaret ederek, şu bilgiyi verdi:

"Bu elektronik kimlik kartıyla vatandaşlarımız farklı belge, kart ve benzerlerini taşımak zorunda kalmadan kimlik doğrulaması yapabilecek, TC kimlik numarası uygulamasında olduğu gibi tek kart, tek şifre dönemine geçilecektir. Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek, e-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden, evinden, iş yerinden, bu kimlik kartı ile erişilebilecek ve ayrıca bu Kimlik Kartı seyahat belgesi olarak da kullanılabilecek."

"E-Pasaportlarla İşlemler Hızlandı"

Bir başka önemli projenin e-Pasaport projesi olduğunu dile getiren Şahin, "Ülkemiz namına verilen pasaportların uluslararası standartlara uygun olarak tanzim edilmesi AB ile uyum sürecinde önemli bir merhaleyi teşkil etmekteydi. Biz bunu değiştirdik ve E-Pasaport ile biyometrik pasaport uygulamasını başlattık" dedi.

Başvurudan en geç 3 gün içerisinde, başvuru sahibine yeni düzenlenmiş elektronik özellikli pasaportların ulaştırılabildiğine dikkati çeken Şahin, "Bu hizmette zaman zaman kolaylığa ve zaman kısalığına inanmakta zorlanan insanlarımız bulunmakta ama gerçek budur. 3 gün içerisinde, pasaport belgesi erişmektedir, ulaşmaktadır. Buna benzer değişik kurumlarla bakanlığımızın geliştirdiği, hayatı kolaylaştırıcı çalışmalar da bir tarafta yürütülmektedir, yürümektedir" diye konuştu.

Bu güne kadar, 81 il ve 310 ilçe olmak üzere, toplam 391 pasaport biriminde, 1 Haziran 2010 tarihinden bugüne kadar, 3 milyon 655 bin 130 adet okunabilir çipli yeni pasaport tanzim edildiğini bildiren Şahin, e-pasaportlarla vatandaşın seyahatinin bundan böyle daha süratli ve kolay hale geleceğine işaret ederek, sınır geçişlerinde isim benzerliğinden kaynaklanabilen gecikmeler gibi sorunların da artık ortadan kalkacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler