Elektrik sayaçlarına yeni formül

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik dağıtım şirketleri ile aboneler arasında tartışma konusu olan sayaçla ilgili krizi çözecek formülü üretti. Dağıtım şirketi, abonenin sayacını değiştirecek, aboneye, yeni ve standartları karşılayan elektrik

Elektrik sayaçlarına yeni formül

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik dağıtım şirketleri ile aboneler arasında tartışma konusu olan sayaçla ilgili krizi çözecek formülü üretti. Dağıtım şirketi, abonenin sayacını değiştirecek, aboneye, yeni ve standartları karşılayan elektrik sayacı takılacak. Abone, yeni sayaç için görünürde herhangi bir bedel ödemeyecek. Ancak bu bedel, daha sonra elektrik tarifelerine yansıtılacak.
 
EPDK'nın hazırlıklarını sürdürdüğü yeni 'Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nde sayaçla ilgili radikal değişiklikler yapıldı. Habertürk Gazetesi’nden Olcay Aydilek’in haberine göre,  uygulamada bulunan 'Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'ndeki kullanılamaz durumdaki sayaçlar için "Tüketici tarafından temin edilen veya tüketicinin kabul etmesi halinde dağıtım şirketince temin edilen ve bedeli tüketici tarafından ödenen yeni bir sayaç takılır" ibaresi yeni yönetmelikte yer almadı.
 
Yeni yönetmelikte, sayaç değişimi ile ilgili olarak tüketiciden herhangi bir ad altında herhangi bir bedel talep edilemeyeceği, tüm maliyetlerin ilgili dağıtım şirketince karşılanacağı hükme bağlandı. Ancak, söz konusu maliyetler (sayaç değişimi) ilgili mevzuat çerçevesinde elektrik tarifesine yansıtılacak. Dağıtım şirketi, değiştirdiği sayaçların bedelini, tarifeler üzerinden geri alacak.
 
Eski sayacı 1 TL’ye takacak
 
Yeni yönetmelik, 'çalışır' durumdaki ve standartları karşılayan sayaçlarla ilgili de ayrıntılı bir düzenleme öngörüyor. Yeni yönetmeliğe göre; sayacın mülkiyeti, doğrudan aboneden dağıtım şirketine geçecek. Abone, herhangi bir bedel ödemeyecek. Dağıtım şirketi, eski sayacı (periyodik muayeneden geçirilerek tekrar kullanılmak üzere) yeni takılan sayacın işletme ve bakım hizmetleri karşılığında (1 TL olması beklenen) bir bedelle tüketiciden devralacak. Abone, yeni takılacak sayaç için de ödeme yapmayacak.
 
33 milyon abone var

 
Enerji sektörü uzmanları, Türkiye'de 33 milyonu aşkın konut abonesi bulunduğunu belirterek, "Özelleştirme sonrasında dağıtım şirketleri, 10 yılını doldurmuş sayaçları doğrudan doğruya değiştirmeye başladı. Bu uygulama tepki çekti. epdk, yeni yönetmeliği ile bu tepkilerin önüne geçmeyi hedefliyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem