Elektriğe zam mı geldi?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul'da elektrik faturalarının yüksek geldiği iddialarına ilişkin, Türkiye'nin tamamında veya bir bölgesinde elektrik fiyatlarına zam gelmesi diye bir şeyin kesinlikle söz konusu olmadığını bildirdi.Bakan

Elektriğe zam mı geldi?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul'da elektrik faturalarının yüksek geldiği iddialarına ilişkin, Türkiye'nin tamamında veya bir bölgesinde elektrik fiyatlarına zam gelmesi diye bir şeyin kesinlikle söz konusu olmadığını bildirdi.

Bakan Yıldız, Türkiye Elektromekanik Sanayi Genel Müdürlüğünün (TEMSAN) "Hidroelektrik Santrallerde (HES) Yerli İmalat Teşviki için TSE Ürün Belgesi" alma töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Enerji sektörünün çok önemli ve büyük bir pazar olduğunu belirten Yıldız, gerek su gerek rüzgar ve güneşin değerlendirilmesinde özel sektörün, TEMSAN ve TSE ile beraber hareket ederek, ekipmanların Türkiye'de üretilmesi gerektiğini söyledi.

Pazarın gittikçe genişlediğini dile getiren Yıldız, yalnızca su kaynaklarında 16 milyar dolarlık bir pazardan bahsedildiğini, onun için TEMSAN'ın da çalışmalarının bundan sonra daha da hızlanacağını ifade etti.

İstanbul'da elektrik faturalarının yüksek geldiği iddialarına ilişkin bir soru üzerine Yıldız, Türkiye'nin tamamında veya bir bölgesinde elektrik fiyatlarına zam gelmesi diye bir şeyin kesinlikle söz konusu olmadığını bildirdi.

Yıldız, söz konusu olayın, yalnızca Ramazan Bayramı'na denk gelen kısımdaki faturalama süresiyle alakalı bir husus olduğunu belirterek, "Temmuz ayında 27 gün, ağustos ayında 21 gün ve eylül ayında da 38 günlük faturalama dönemi olmuştur. Bunu bir zam olarak yansıtanlar, yanlış bir teşhis koymuşlardır, böyle bir şey söz konusu değildir. Türkiye'de elektrik fiyatlarının zamlanması, fiyatlarla alakalı tasarrufların kendisine has bir mekanizması vardır ve 3 ayda bir değerlendirilmektedir. Şu anda böyle bir şey de söz konusu değildir" diye konuştu.

Hele ki bu günlerde, yapılan ikili veya özel anlaşmalarla beraber, şu anda tarifelerinden yüzde 18, 20 civarında elektriği daha indirimli alan sanayicilerin olduğunu anlatan Yıldız, serbest tüketicilerin sayısı arttıkça, bunlarla ilgili yapılan çalışmaları, işbirliklerinin daha da artacağını ifade etti. Yıldız, "Şu anda her türlü ham petrol ve doğal gaz fiyatlarının maliyetlerinde artışlar olmasına rağmen, yerli kaynaklarımızla yürüttüğümüz bu dengeleme işlemlerinden dolayı vatandaşımızın, sanayicimizin, tüccarımızın lehine yorumluyoruz. O yüzden böyle bir zam söz konusu değildir" dedi.

"HİÇBİR ŞİRKET KEYFİ BİR YAKLAŞIM İÇİNDE BULUNAMAZ"
Bazı abonelerin sayaçları yenilenmediği halde yeni sayaç takılmış gibi bir ücretlendirmenin olduğu iddialarına ilişkin de Yıldız, gerek işletmecilik anlayışından gerekse de donanımdan kaynaklanan bir arıza varsa, özel sektörün elbette buna müdahale edeceğini söyledi.

Kamunun ise denetim görevini sürdürdüğünü vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Eğer bir sayacın değiştirilmeden parasının alınması söz konusuysa, mutlaka denetimdeki arkadaşlar bunu değerlendireceklerdir. Ben, gelen şikayetler üzerine bir inceleme de başlattım. Bu konuda hiçbir şirket fevri, subjektif, keyfi bir yaklaşım içinde bulunamaz. Tüm vatandaşlarımızın abonelik hakları bizim güvencemiz altındadır. Bu manada herhangi bir sıkıntı yaşanmaz."

"HAM PETROL FİYATLARININ DÜŞMESİNİ BEKLİYORUZ"
Bir gazetecinin, akaryakıt fiyatlarına ilişkin EPDK'nın şirketlere yaptığı uyarıyı hatırlatarak, "Bu konuda acaba bir dinlememe mi söz konusu?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Şu anda herhangi bir dinlememe söz konusu değil. Biliyorsunuz bu bir zincir. Zincir ham petrolden başlıyor, rafine edilmesine, oradan dağıtım şirketlerine, oradan da bayilere ulaştırılmasına kadar bir zincir. Buna Maliye Bakanlığının vergilerini de katarsak, 5 temel unsurdan oluşuyor. Biz, o dağıtımdan sonraki zincir üzerinde 2-3 kuruşluk hesaplar yaparken, birden bire ham petrolün fiyatları biliyorsunuz yüzde 10'lar civarında arttı. Yani 3 kuruşun hesabını yaparken, 13 kuruşluk bir artış meydana geldi. Bununla alakalı her zaman gözlemlemelerimiz devam ediyor. Bir aksaklık olursa, bu şekliyle uyarmamız ve müdahalemiz devam ediyor ancak Akdeniz piyasasında özellikle benzin üretimindeki artış, arz ve talep dengesini motorinden daha fazla etkiledi, bunu da söylemem lazım. Avrupa Birliği üyesi, Akdeniz'e komşu olan 4 ülkenin, Yunanistan, İtalya, Fransa ve İspanya'yla beraber, burada oluşacak fiyatları değerlendirdiğimiz bir ortam olduğunu görüyoruz.

Bu manada, ham petrol fiyatlarının düşmesini beklediğimizi ve özellikle döviz fiyatlarının, Sayın Merkez Bankası Başkanı'nın söylediği rakamları bulmasıyla beraber, petrol ürünleriyle alakalı piyasanın da daha da normalleşeceğine inandığımı bir kez daha belirtmek istiyorum."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler