Ehliyette büyük değişiklik

Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesiyle araç kullananlara 343 lira idari para cezası kesilecek ve sürücü belgesi geri alınacak. İlk defa sürücü belgesi alanlar, en az bir yıl süre ile aday sürücü olarak kabul edilecek. ORKÖY KREDİLERİ AK Parti Niğde Mil

Ehliyette büyük değişiklik
Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesiyle araç kullananlara 343 lira idari para cezası kesilecek ve sürücü belgesi geri alınacak. İlk defa sürücü belgesi alanlar, en az bir yıl süre ile aday sürücü olarak kabul edilecek.
 
ORKÖY KREDİLERİ
 
AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ve arkadaşları tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan Bazı Kanun ve Kanun  Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde, Orman Kanunu'nun 34. maddesinin birinci fıkrasında yer alan "o yer nüfusuna kayıtlı olarak ikamet eden" ibaresi "en az bir yıldır kesintisiz ikamet eden" şeklinde değiştirilmesi öngörülüyor. Böylece orman köylerinde yaşayan ve ancak yaşadıkları köyün nüfusuna kayıtlı olmayan orman köylüleri, ORKÖY kredilerinden yararlanabilecek. 
 
EHLİYETE ULUSLARARASI TANIMA
 
Karayolları Trafik Kanunu'nda yer alan "Otomobil", "Kamyonet", "Otobüs", "Motosiklet", "Bisiklet" ve "Motorlu bisiklet" tanımları değiştirilerek, aynı maddeye "Motorlu taşıt sürücüsü sertifikası", "Sürücü belgesi" ve "Uluslararası sürücü belgesi" tanımları eklenecek.
 
Teklifle, bu konudaki ulusal mevzuat uluslararası mevzuata uyumlaştırılarak, sürücüler, yurtdışına çıkışlarında uluslararası sürücü belgesi almak zorunda kalmayacaklar. Türkiye'deki sürücü belgelerinin AB ve e-Devlet normlarına uygun bir yapıya kavuşturulması ve sürücü belgelerinin elektronik ortamda merkezi sistemle kişiselleştirilerek ilgililerine teslimi öngörülüyor. 
 
SÜRELİ OLACAK
 
Sürücü belgesi sahiplerinin, sürücü belgelerinin sınıfına göre sürmeye yetkili oldukları araçların dışındaki araçları sürmeleri yasak olacak. Bu fıkra hükmüne aykırı hareket eden sürücüye 700 Türk Lirası idari para cezası verilecek. Bu kişilere araç kullandıran araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası kesilecek. Sürücü belgeleri süreli olarak verilecek. Belgelerin geçerlilik süreleri, yenilenmesinde aranacak şartlar ile diğer usul ve esaslar Yönetmelikte belirlenecek. Bu şekilde yenilenen sürücü belgelerinden harç alınmayacak. Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanan sürücüye 343 Türk Lirası trafik idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi geri alınacak.
 
Dış ülkelerden aldıkları sürücü belgeleri ile Yönetmelikte belirtilen süre ve şartlara aykırı olarak araç kullananlar hakkında her seferinde 343 Türk Lirası idari para cezası verilecek. 
 
UYGULAMALI SINAV
 
Sürücü kurslarında teorik eğitimini tamamlayan sürücü adaylarının teorik sınavları yazılı ya da elektronik ortamda Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılacak veya yaptırılacak. Bu sınav merkezlerine, yönetmeliklerde aranan nitelik ve şartlara uygunluğunun tespiti halinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından işletme belgesi verilecek. 
 
SAĞLIK SORUNLARINDA...
 
Sürücü belgesi sahibi kişide sağlığı bakımından sürücülüğe engel aşikar bir değişikliğin görülmesi ve tespiti halinde, trafik görevlilerince sürücü belgesi tedbiren geri alınabilecek, kişinin  sağlık  kuruluşlarında  muayenesi istenecek.  Sağlık   şartları bakımından sürücülüğe engel bir halinin olmadığı veya mevcut olan bu halin bilahare ortadan kalktığı sağlık raporuyla tespit edildiği takdirde, sürücü belgesi kişiye iade edilecek.
 
Teklife göre sürücü belgelerinin geri alınmasına ve iptaline sulh ceza mahkemeleri karar verecek. 
 
1 AYDA ÖDENMEYEN CEZA...
 
Teklife göre trafik idari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekiyor. Bir ay içinde ödenmeyen cezalar için her ay yüzde 5 faiz uygulanacak. Aylık faizin hesaplanmasında ay kesirleri tam ay olarak dikkate alınacak. 
 
İLK KEZ BELGE ALANLAR 
 
İlk defa sürücü belgesi alanlar, en az bir yıl süre ile aday sürücü olarak kabul edilecek. Aday sürücülüğün süresi, aday sürücülerin sürücü belgelerinin iptal edilme ve yeniden sürücü belgesi alma şartları ile diğer usul ve esaslar yönetmelikte düzenlenecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler