EGM'den uyarı Karadeniz'de PKK'ya dikkat

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), son günlerde artan terör olayları ile ilgili olarak önemli uyarıların yer aldığı özel bir genelgeyi birimlerine gönderdi. Genelgede, PKK’nın şimdiye kadar pek görülmeyen ‘hukuk dışı talepler için pazarlık amaçlı adam kaçırma

EGM'den uyarı Karadeniz'de PKK'ya dikkat
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), son günlerde artan terör olayları ile ilgili olarak önemli uyarıların yer aldığı özel bir genelgeyi birimlerine gönderdi. Genelgede, PKK’nın şimdiye kadar pek görülmeyen ‘hukuk dışı talepler için pazarlık amaçlı adam kaçırma’, ‘mühimmat sağlamak için av bayilerine yönelik yağma’, ‘sınır kapılarında, ülkeye giriş çıkış yapan yabancılara yönelik eylemler’ gibi eylem biçimlerine başlayacağı ifade edildi.
 
 
‘Pazarlık amaçlı’
PKK’nın yeni eylem türleriyle ilgili değerlendirmeyi hazırlayan EGM Terörle Mücadele Daire Başkanlığı, 31 Temmuz tarihine taşıyan yazısıyla, son dönemde PKK’ya yönelik yapılan operasyonlara tepki olarak örgüt yandaşlarınca gerçek dışı provokatif söylem ve haberler  her türlü kitlesel eylem yapılabileceğine dikkat çekti.
 
Yazıda, PKK’nın eylem türleriyle ilgili özetle şu bilgilere yer verildi:
 
-  Vali, kaymakam, hakim, savcı, emniyet ya da askeri üst düzey kamu görevlileri ve ailelerine, kendilerine muhalif gördükleri siyasi parti temsilciliklerine yönelik silahlı saldırı ve kaçırma eylemleri yapılarak bu eylemlerin hukuk dışı talepler için pazarlık amaçlı kullanılabileceği,
 
-  Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere din, mezhep, kültür, etnik köken, siyasi görüş ve demografik doku farklılığı arz eden kişilere karşı provokatif saldırılar ile bu farklılıkları karşı karşıya getirmeye yönelik çeşitli organizasyonlar yapılabileceği,
 
-  Kamuoyunda ülkenin her yerinde eylem yapabilme potansiyeline sahip oldukları algısını oluşturmak amacıyla, Karadeniz bölgesi başta olmak üzere batı illerinde sansasyonel nitelikte eylemler gerçekleştirilebileceği,
 
-  Operasyonların etkisini azaltmak ve dikkatleri başka tarafa çekmek için önemli kamu kurum ve kuruluşları, siyasi parti, stratejik ve ekonomik öneme haiz yer ve müesseselere karşı saldırı, işgal ve benzeri sansasyonel eylemler gerçekleştirilebileceği,
 
‘Bölge hakimiyeti’
-  Terör olayları ve şiddet içerikli toplumsal olaylarda kullanılmak üzere malzeme tedarik etmek amacıyla av bayilerine yönelik, yağma ve benzeri saldırıların yapılabileceği,
 
-  Vatandaşları Kepenk kapatmaya ve iş bırakma eylemlerine zorlayarak bölgenin hakimiyetinin kendilerinde olduğu izlenimini yaratmaya çalışabileceği,
 
-  Ölen örgüt mensuplarının il-ilçe merkezlerine getirilerek defin işlemleri yapılması sırasında toplanma, yürüyüş veya canlı kalkan eylemleri gerçekleştirilebileceği,
 
-  Bölgede bulun an sınır kapılarının güzergahlarında ülkeye giriş ve çıkış yapan özellikle yabancı araç ile şahıslara yönelik eylemler düzenleyerek devlet otoritesini uluslararası düzeyde zayıf göstermeye çalışılabileceği,
 
-  Şehir merkezlerinde ve kırsal alamda sahte ihbarlar yapmak suretiyle, pusulama yaptıkları eylem noktalarına güvenlik güçlerini çekerek silahlı/bombalı saldırı eylemleri düzenlenebileceği değerlendirilmektedir.
 
ŞIRNAK'TAN ACI HABER GELDİ
 
Şırnak'ta 6. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı Akdizgin Karakolu'na dün gece saat 00.20 sıralarında PKK'lılar tarafından saldırı düzenlendi. İlk belirlemelere göre 1 asker şehit oldu
 
Şırnak-Güçlükonak karayolu Gabar Dağı eteklerinde bulunan 6. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı Akdizgin Karakolu dün gece PKK'lıların saldırısına uğradı. Saat 00.20 sıralarında gerçekleştirilen saldırı sonucunda 1 askerin şehit olduğu öğrenildi. Yaklaşık 20 dakika süren çatışmadan sonra PKK'lıların gecenin karanlığından faydalanarak Gabar Dağı'na doğru kaçtıkları belirtildi. PKK'lıların kaçış güzergahı karakoldan ateş altına alındı. Çatışma sonrası bölgeye takviye askerler sevk edildi.
 
Şırnak 23. Jandarma Tümen Komutanlığı'ndan kalkan 2 ATAK helikopteri, PKK'lıların muhtemel kaçış noktalarını yoğun ateş altına aldı. Bölgede hava destekli operasyon başladığı öğrenildi. Gece boyunca Şırnak merkezde hava hareketliliği yaşandı.
 
17 PKK hedefi vuruldu
 
Genelkurmay Başkanlığı, Hakkari'deki Buzul Dağı ve İkiyaka bölgelerine düzenlenen hava operasyonunda 17 hedefin vurulduğunu açıkladı.
 
Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle; ''10/11 Ağustos 2015 gecesi Hakkâri İl sınırları içinde Buzul Dağı ve İkiyaka bölgesindeki terörist hedeflerine Hava Harekâtı icra edilmiş, 17 adet hedef tam isabetle vurularak etkisiz hale getirilmiştir.''
 
BİNGÖL'DE ÇATIŞMA... 2 PKK'LI ÖLÜ ELE GEÇİRİLDİ
 
Öte yandan DHA'nın haberine göre Bingöl’ün merkeze bağlı Elmayı Köyü’ne sızmaya çalışan PKK’lılar, geçici köy korucuları ile çatışmaya girdi. Çatışmada 2 PKK’lı öldürülürken, 1’i yaralı 2 terörist de yakalandı.
 
Olay, bugün saat 23.00 sıralarında Bingöl merkeze 25 kilometre mesafedeki Elmayı Köyü’nde meydana geldi. Bir grup PKK’lı köye sızmaya çalışırken geçici köy korucuları tarafından fark edildi. PKK’lılar ile korucular arasında yaşanan çatışmada PKK’lılardan 2’si ölü, 1’i yaralı 2 PKK’lı da ele geçirildi. Yaralı PKK’lı Bingöl Devlet Hastanesi’ne götürülerek tedavi altına alınırken, hastane çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Sağ olarak ele geçirilen PKK’lı ise İl Jandarma Komutanlığı’nda sorgulamaya alındı. Köye takviye askerler sevk edilerek, çevrede başka PKK’lı olup olmadığı konusunda geniş çaplı operasyon başlatıldı.
 
 
Iğdır-Doğubayazıt karayolunda çatışma
 
Iğdır-Doğubayazıt karayolunda güvenlik güçleri ile terör örgütü mensupları arasında çatışma çıktı.
 
Alınan bilgiye göre, Sabah saatlerinde bir grup teröristin Iğdır-Doğubayazıt karayolunun 25. kilometresinde bulunduğu yönünde görüntü alan güvenlik güçleri, yolu Iğdır'ın Erhacı ile Doğubayazıt'ın Karabulak köylerinden itibaren ulaşıma kapattı.
 
Teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için bölgede hava destekli geniş çaplı operasyon başlatan güvenlik güçleri, teröristlerle sıcak temas sağladı.Çatışmanın halen devam ettiği bölgede, trafiğe kapatılan yolda da uzun araç konvoyları oluştu.
 
PKK Bingöl'de bozguna uğradı
 
Bingöl'den bir son dakika haberi daha geldi.  Bir grup PKK’lı köye sızmaya çalışırken geçici köy korucuları tarafından fark edildi. PKK’lılar ve geçici köy korucuları arasında çatışma çıktı. Çatışmada 2 PKK’lı öldürülürken, 1’i yaralı 2 terörist de yakalandı.
 
BİNGÖL’ün merkeze bağlı Elmayı Köyü’ne sızmaya çalışan PKK’lılar, geçici köy korucuları ile çatışmaya girdi. Çatışmada 2 PKK’lı öldürülürken, 1’i yaralı 2 terörist de yakalandı.
 
Olay, dün saat 23.00 sıralarında Bingöl merkeze 25 kilometre mesafedeki Elmayı Köyü’nde meydana geldi. Bir grup PKK’lı köye sızmaya çalışırken geçici köy korucuları tarafından fark edildi. PKK’lılar ile korucular arasında yaşanan çatışmada PKK’lılardan 2’si ölü, 1’i yaralı 2 PKK’lı da ele geçirildi. Yaralı PKK’lı Bingöl Devlet Hastanesi’ne götürülerek tedavi altına alınırken, hastane çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Sağ olarak ele geçirilen PKK’lı ise İl Jandarma Komutanlığı’nda sorgulamaya alındı. Köye takviye askerler sevk edilerek, çevrede başka PKK’lı olup olmadığı konusunda geniş çaplı operasyon başlatıldı.
 
Bitlis'te polis noktasına saldırı düzenlendi, bölgeye giden polis aracı kaza yaptı: 2'si polis 3 yaralı
 
BİTLİS'te, PKK'lılar tarafından polis kontrol noktasına uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Saldırıya anında karşılık verilirken müdahale için olay yerine giden zırhlı polis aracının otomobille çarpışması sonucu meydana gelen kazada ise 2'si polis 3 kişi yaralandı.
Bitlis-Tatvan karayolunun Rahva mevkiinde, TOKİ konutlarının bulunduğu alandaki polis kontrol noktasına, saat 21.00 sıralarında teröristlerce uzun namlulu silahlarla saldırı yapıldı. Saldırıya karşılık verilmesi üzerinde teröristler olay yerinden kaçtı. Bu arada saldırıya müdahale için giden İl Emniyet Müdürlüğü'ne ait zırhlı araç ise TOKİ mevkiinde, sürücüsünün kimliği belirlenemeyen 13 AK 277 plakalı otomobille çarpışarak takla attı. Meydana gelen kazada 2'si polis 3 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine çağrılan ambulanslarla Bitlis Devlet Hastanesine kaldırıldı.
 
Çukurca sınır kapısında görevli 7 personelden haber alınamıyor
 
HAKKARİ’nin Üzümlü sınır kapasında görevli oldukları belirtilen 7 gümrük muhafaza memurundan dün Sabah saat 09.00’dan itibaren haber alınamadığı belirtildi.
 
Çukurca sınır kapısında görevli oldukları belirtilen 7 gümrük muhafaza memuru, dün sabah saatlerinde Yüksekova’dan Çukurca’ya gitmek üzere bir minibüsle yola çıktı. Gümrük memurlarının göreve gelmemesi üzerine sınır kapasında görevli diğer memurlar arkadaşlarına önce telefonla ulaşmaya çalıştı. Ulaşamayınca da kaymakamlığı arayarak durumu haber verdi. Personelin PKK’lılar tarafından kaçırılmış olabileceği ihtimali üzerine durulurken, yetkililer, halen kayıp olan personelin arandığını ve ulaşılmaya çalışıldığını söyledi.
 
Bu arada, dün sabah saat 08.00 sıralarında mayın arama tarama faaliyetleri yaparken yola önceden döşenen iki mayın düzeneğinin PKK’lılar tarafından uzaktan kumanda ile peş peşe patlatılması ve bölgede patlatılmaya hazır başka mayın düzeneklerinin de bulunduğu gözönüne alınarak kapatılan Hakkari-Çukurca karayolunun da halen ulaşıma açılmadığı kaydedildi.
 
KCK'dan açıklama
KCK yaptığı yazılı açıklamada kendileri açısından 'tahkim edilmiş ateşkes'in şartları sıralandı. Açıklamada Hükümet'in, operasyonların durması ve sürece yeniden dönülmesi için ortaya koyduğu şartların yerine getirileceğine dair herhangi bir işaret yok. Kandil, bu açıklamayla kendi şartlarını öne sürüyor
 
PKK'nın çatı örgütü KCK, HDP'nin çift taraflı ateşkes çağrısının ardından yayınladığı açıklamada, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgür koşullarda siyasi müzakere yapacağı, bu müzakere sonuçlarının Mecliste anayasal ve yasal normlara dönüştürüleceği bir siyasi irade ve çözüm sürecine ihtiyaç olduğunu duyurdu.
 
KCK açıklamasında 'tahkim edilmiş ateşkes' şartları da sıralandı ve şu ifadelere yer verildi;
"2013 Newroz'undan bu yana tutuklanan tüm siyasi tutuklular serbest bırakılarak tahkim edilmiş ateşkes yapılmalıdır. Bu müzakereyi gözetleyecek üçüncü bir gözle tahkim edilmiş çatışmasızlığı izleyecek, çatışmasızlık kurallarına uymayan eylem ve tutumları ortaya çıkaracak bir izleme komitesine de ihtiyaç vardır. Böyle bir çatışmasızlık yolu ve yöntemi müzakere yolu ve çözüm süreci ortaya konulmazsa çatışmasızlık ve barış istemleri bir sonuç alamaz. Halklarımızı beklenti ve oyalama içinde tutan büyük hayal kırıklıkları öfke patlamaları ortaya çıkararak daha büyük çatışmaların yolunu döşeyecektir."
Açıklamada örgüt, kendi şartları yerine gelmeden ateşkes yapmayacaklarını ise "Böyle bir tahkim edilmiş ateşkese dayalı müzakere ve bu temelde gelişecek çözüm süreci ortaya çıkarılmadan çatışmaları ve savaşları önlemek mümkün değildir." sözleri ile belirtildi.
 
Hükümet silahların bırakılmasını istiyor
Hükümet, PKK'ya yönelik operasyonların durdurulması ve müzakerelere yeniden başlanabilmesi için PKK'nın silahlı unsurlarının ülke dışına çıkmasını ve tam eylemsizliğe geçmesini şart koşuyor.
PKK lideri Abdullah Öcalan, 21 Mart 2013 Nevruz'unda silahlı mücadelenin sona erdiğini ilan etmiş, bütün PKK unsurlarının ülke dışına çıkmasını istemiş, o yıl Mayıs ayında başlayan çıkışlar gezi parkı sürecinde yine Öcalan'ın talimatıyla durdurulmuştu, Kandil çıkan PKK unsurlarını daha sonra Türkiye'ye geri gönderdiklerini açıklamıştı.
 
Muş'ta 2 PKK'lı terörist öldürüldü!
 
 
MUŞ'TA 2 PKK'LI TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ!
 
Muş'un Varto ilçesinde eylem hazırlığında olan 2 PKK'lı öldürüldü. Alınan bilgiye göre, ilçede devriye görevi yapan özel harekat polisleri, ellerinde uzun namlulu silah bulunan 2 PKK'lı fark etti. Polisin teslim ol çağrısına ateşle karşılık veren PKK'kılar ile polis arasında çatışma çıktı.
 
Çatışmada 2 PKK'lı da öldürüldü.Öldürülen PKK'lıların eylem yapmak üzere ilçeye geldikleri belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem