’Ece Su’ davasında kaptana 5 yıl ceza

Sirkeci'de 5 yaşındaki Ece Su Yılmaz ve anneannesi Şaziye Güleren'in öldüğü arabalı vapur kazasına ilişkin davada sanık gemi kaptanı, "taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak" suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.Sirkeci'de arabalı vapur ka

’Ece Su’ davasında kaptana 5 yıl ceza

Sirkeci'de 5 yaşındaki Ece Su Yılmaz ve anneannesi Şaziye Güleren'in öldüğü arabalı vapur kazasına ilişkin davada sanık gemi kaptanı, "taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak" suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sirkeci'de arabalı vapur kazasında 5 yaşındaki Ece Su Yılmaz ve anneannesi Şaziye Güleren'in ölümüne ilişkin gemi kaptanı ve 2 gemi personelinin "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada karar açıklandı. İstanbul 16'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya davadan çekilen Ece Su'nun ailesi ve avukatları katılmazken, sanıklardan Kaptan Erkan Atalay İm ve 2 gemi görevlisinin avukatları hazır bulundu. Ece Su Yılmaz'ın babası Aydın Yılmaz ise duruşmayı seyirci bölümünde izledi.

Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme başkanı, duruşma savcısının bir önceki celse verdiği esas hakkındaki mütalaasına ilişkin avukatların bir diyecekleri olup olmadığını sordu.

"TEK KUSURLU TARAF KAFTANMIŞ GİBİ GÖSTERİLİYOR"

Sanık İm'in avukatı Ahmet Çağlar Coşkunsu, esas hakkındaki savunmasında dava sürecinde 3 ayrı bilirkişi raporu alındığını ve bu raporların çelişkili olduğunu söyledi. Avukat Coşkunsu, "Bu hadisede müvekkilimiz iskeleden kalkmadan önce kameradan geminin kapağında bir araba olup olmadığını gözlemlemiş ve gemilerden gelen neta işaretiyle geminin güvenli bir şekilde kalktığına ilişkin kusuru olmadan kaçınılmaz bir hataya düşmüştür. Gemi hareket ettiğinde araba henüz iskele ve gemiye yaklaşmaktadır. Bu nedenlerle aleyhe bilirkişi raporlarına ve iddia makamının mütalaasına itiraz ediyorum. Bu elim kazada müvekkilim tek kusurlu tarafmış gibi gösterilmesi dayanaktan yoksundur" dedi.

"BİLİRKİŞİ RAPORUNDA SANKİ ARAÇ GEMİYE BİNERKEN GEMİ HAREKET ETMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR"

Avukat Coşkunsu savunmasının devamında, "İskelelerin konumuna baktığımızda vapur hareket ettiği anda arabaya seçimlik bir hak verilerek çımacı tarafından aracın kontrol noktasından geçirilmesi, belki diğer iskele yan tarafta bulunduğundan sürücünün risk alarak ve hızlanarak arabalı vapura hızla girmesi, buna rağmen yoluna devam etmeyerek kapak üzerinde durması, gemicinin geminin hareketini algılaması gerekirken algılamaması müvekkilimin dışındaki ilgili kişilerin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranışlar olarak değerlendirilmelidir. 11 Mart 2015 tarihinde alınan bilirkişi raporunda, sanki araç gemiye binerken gemi hareket etmiş gibi görünüyor. Bu raporda alınan yüzde ile belirtilen kusurun dikkate alınmamasını talep ediyorum. Kaptan tek kusurlu gibi görünüyor, beraatini talep ediyoruz" diye konuştu.

"ŞEHİTLERİ DE PKK ÖLDÜRMEDİ DEĞİL Mİ ?"

Avukat Coşkunsu'nun bu savunması üzerine seyirci bölümünde oturan Ece Su Yılmaz'ın babası Aydın Yılmaz tepki gösterdi. Aydın Yılmaz, avukat Coşkunsu'ya "Şehitleri de PKK öldürmedi değil mi? O da kusurlu değil köpekler. Allah belanızı versin" diye bağırdı. Aydın Yılmaz, mahkeme başkanının talimatıyla salondan çıkarıldı.

Duruşmada daha sonra tutuksuz sanıklar feribot görevlileri Özay Yaşar ve Levent Dönmez'in avukatı da müvekkillerinin beraatini talep etti.

"BU ACIYI ÖMÜR BOYU TAŞIYACAĞIM"

Esas hakkındaki mütalaaya ilişkin son sözü sorulan sanık Erkan Atalay İm, "Bu olay son derece üzücüdür. Kendi açımdan bunu tarif edemem. Kazanın gerçekleştiği andan itibaren her dakika aklımda. Yargılama sonunda karar ne olursa olsun hayatını kaybeden kızımız ve anneannesinin acının ömür boyu taşıyacağım" diye konuştu.

KAPTANA 5 YIL HAPİS, GEMİ GÖREVLİLERİNE BERAAT

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık gemi kaptanı İm'i taksirle iki kişiyi öldürme ve iki kişiyi yaralamaya neden olma suçunu işlediği gerekçesiyle 6 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, İm'in duruşmadaki iyi halini dikkate alarak cezayı 5 yıla indirdi. Mahkeme heyeti, olayda taksirlerinin bulunmadığı gerekçesiyle sanıklar Levent Dönmez ve Özay Yaşar'ın ise beraatine karar verdi. Mahkeme salonu önünde ve duruşmada duygulu olduğu gözlemlenen baba Aydın Yılmaz, kararın açıklanmasının ardından gözyaşlarını tutamadı.

3 BİLİRKİŞİ RAPORU DA BİRBİRİYLE ÇELİŞKİLİ

Olaya ilişkin açılan soruşturma aşamasında alınan ilk bilirkişi raporundan feribot Kaptanı Erkan Atalay İm tam kusurlu bulunurken, anne Ebru Güleren Yılmaz kusursuz bulunmuştu. 4 Aralık 2014 tarihli mahkemeye ulaşan ikinci bilirkişi raporunda, aracı kullanan anne Ebru Güleren'in kazayı önleyici 5 hareketi yapmadığı, tecrübeli bir araç kullanıcısı olmadığı ifade edilerek kazada yüzde 45 kusurlu bulunmuştu. Bilirkişi raporunda, gemi kaptanı Erkan Atalay İm yüzde 30, sanıklar Levent Dönmez ve Özay Yaşar ise yüzde 10 tali kusurlu bulunmuştu.

SON RAPOR KAPTANI YÜZDE 70 KUSURLU BULDU

İki bilirkişi raporu arasındaki çelişkiyi gidermek için alınan üçüncü bilirkişi raporunda ise anne kusursuz bulunmuş, kaptanın yüzde 70, İDO'nun ise yüzde 30 kusurlu olduğu belirtilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, kaptan Erkan Atalay İm, feribot görevlileri Özay Yaşar ve Levent Dönmez'in "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmak" suçlarından 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları isteniyordu.

Sirkeci'de 15 Mart 2014 günü yaşanan kazada Ebru Güleren Yılmaz'ın kullandığı otomobil, arabalı vapura binerken kayarak denize düştü. Yılmaz'ın 5 yaşındaki kızı Ece Su Yılmaz ile annesi Şaziye Güleren hayatını kaybetti. Acı kazanın ardından feribot kaptanı Erkan Atalay İm, çımacı Levent Dönmez ve usta gemici Özay Yaşar hakkında "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak" suçundan dava açıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler