Dünyanın gözü 17 Ekim'de!

Dünya nefesini tuttu, ABD'nin bütçe tavanına ulaşacağı 17 Ekim'i bekliyor. ABD'nin temerrüde düşme riskinin dünyada yeni bir kriz çıkarıp çıkarmayacağından endişe ediliyor. Ülkenin borçlanma limitinin artırılması için 17 Ekim'e kadar uzlaşma sağlanması şa

Dünyanın gözü 17 Ekim'de!

Dünya nefesini tuttu, ABD'nin bütçe tavanına ulaşacağı 17 Ekim'i bekliyor. ABD'nin temerrüde düşme riskinin dünyada yeni bir kriz çıkarıp çıkarmayacağından endişe ediliyor. Ülkenin borçlanma limitinin artırılması için 17 Ekim'e kadar uzlaşma sağlanması şart. Ancak Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında bir türlü uzlaşma zemini oluşmadı. ABD Hazine Bakanı Jack Lew'in "Borçlanma limiti artırılmazsa zora düşeriz" mektubu da pek işe yaramış görünmüyor. 2011'de de aynı sıkıntıyı yaşayan ve son dakika anlaşmasıyla limiti yükselten ABD'de de bu kez bu ihtimalin zayıf olduğu belirtiliyor. ABD Başkanı Barack Obama Kongre'den umutlu. 17 Ekim'den önce borç tavanının yükseltileceğini düşünüyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner ise Obama ile oturup konuşmak istediğini ancak kendisinin görüşmeyi reddettiğini ileri sürüyor.

TEHDİT ALTINDA GÖRÜŞMEYİZ

Dün bir açıklama yapan Beyaz Saray ise ABD Başkanı Barack Obama'nın Kongre'deki Cumhuriyetçiler ile temerrüt tehdidi altında görüşmeyeceğini belirterek, borçlanma limitinin yükseltilmesinin Kongre'ye bağlı olduğunu yinelediler. Uzmanlara göre anlaşma sağlanmazsa hükümet in parası biteceği için ekonomi 'ölümcül bir darbe' alacak. Ülkenin tekrar durgunluğa düşeceği belirtiliyor.

TÜRKİYE BAYRAM TATİLİNDE OLACAK

ABD'de ortaya çıkan anlaşmazlığın mali piyasalarda daha büyük bir dalgalanmaya yol açması kuvvetle muhtemel ancak Türkiye cephesinde etkisinin daha önce hissedilmesi bekleniyor. Önümüzdeki hafta Türkiye piyasaları sadece pazartesi günü yarım gün işlem görecek ve 21 Ekim tarihine kadar kapalı kalacak.

BOEHNER: BORÇ LİMİTİNİ KARŞILIKSIZ ARTIRAMAYIZ

Federal hükümetin kapanmasının ardından borçlanma limiti tartışmaları ile hareketlenen ABD'de Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, limitin karşılıksız artırılmayacağını söyledi. Boehner, federal meclisin, borç limitini, diğer koşullar ile birlikte paketlemeden artıramayacağını belirtti. Obama müzakere etmezse ABD'nin temerrüde düşebileceğini belirterek, "İçinde bulunduğumuz durum bu" dedi. Boehner, ABD hükümetinin tarihinde ilk kez borçlarını ödememeyi seçmesi halinde temerrüde düşeceğini söyledi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem