Dünya OHAL'i böyle gördü

Dünya basını OHAL ilanını böyle duyurdu.

Dünya OHAL'i böyle gördü

Türkiye’de ilan edilen 3 aylık Olağanüstü Hal, dünya basınında da geniş yer buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu’nu topladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıların ardından ülke genelinde 3 aylık olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Dünya basını da Olağanüstü Hal kararına geniş yer verdi. Guardian gazetesi, OHAL kararını Kareem Shaheen tarafından hazırlanan “Erdoğan, Türkiye’de 3 aylık olağanüstü hal ilan etti” başlığı ile duyurdu. Açıklamanın, MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarının ardından yapıldığı kaydedilen açıklamada, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından 3 aylık olağanüstü hal kararını duyurdu. Karar, ülkenin Milli Güvenlik Konseyi ve kabine toplantının ardından dün gece saatlerinde düzenlenen basın toplantısında açıklandı” denildi. Olağanüstü ile ilgili Anayasa’nın 121. maddesinin parlamentonun onayının gerektiği kaydedilen haberde, OHAL’in en fazla 6 ay olarak ilan edilebileceği bilgisini verdi. Kararın, Cumhurbaşkanı başkanlığındaki kabinenin Kanun Hükmünde Karar çıkarılmasına da imkan sağladığı aktarılan haberde Erdoğan’ın “Olağanüstü hal, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve özgürlüğe karşı değildir” ifadelerine yer verildi. Haberde, kararın özgürlüğü ve hakları sınırlandırabileceğine yönelik bazı endişeleri de beraberinde getirdiği ifade edildi.

BBC

BBC “Türkiye’deki Darbe Girişimi: Olağanüstü hal ilan edildi” başlığıyla verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Silahlı kuvvetlerde yayılan bütün bu virüsler temizlenecek” açıklamasına yer verildi. Haberde, 600’den fazla okulun kapatıldığı vurgulanırken Erdoğan’ın “Alınan bu önlemler demokrasiye, yasalara ve özgürlüğe kesinlikle karşı değildir” ifadesine verildi.

REUTERS

İngiliz haber ajansı Reuters, olağanüstü hal kararını okuyucularına aktardığı haberinde, önlemlerin genişletileceğini kaydetti. Reuters, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 aylık OHAL’i duyurduğunu kaydederek, hükümetin darbe yanlılarına karşı gerekli önlemlerin hızlı ve etkili bir şekilde alınacağını ifade ettiğini söyledi. Kararın resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe gireceğini duyuran İngiliz haber ajansı, “Cumhurbaşkanı ve kabine, parlamentoyu bypass ederek yeni yasaları yürürlüğe sokabilir ve gerekli görmesi halinde hak ve özgürlükleri sınırlandırabilir ya da askıya alabilir” ifadelerini kullandı. Reuters, açıklamanın MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarının ardından geldiğine dikkat çekerek, Erdoğan’ın “Olağanüstü halin amacı, demokrasi, hukukun egemenliği ve vatandaşların hak ve özgürlüklerine karşı oluşabilecek tehditleri önlemektir. Demokratik parlamenter sistem içinde kalacağız ve hiçbir zaman bundan uzaklaşmayacağız” ifadelerine yer verdi.

INDEPENDENT

İngiliz Independent gazetesi Alexandra Sims tarafından hazırlanan “Erdoğan, 3 aylık OHAL ilan etti” başlıklı haberinde, Erdoğan’ın olağanüstü hal sürecinde temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmayacağına dair ifadelerine yer verdi. Independent, Erdoğan’ın OHAL kararını MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarının ardından düzenlediği basın toplantısının ardından açıkladığını belirterek, Erdoğan’ın OHAL kapsamında bölge valilerinin yetkilerinin arttırılacağı ve silahlı güçlerin de kararnamelere uyumlu bir şekilde hizmet vereceğine dair açıklamasına yer verdi. Gazete Erdoğan’ın, “Avrupa ülkelerine seslerini çıkartmayanların Türkiye’yi eleştirme hakları yoktur” cümlesine de yer verdi.

AP

Associated Press, kararı Suzan Frazer ve Christopher Torchia tarafından hazırlanan “Türkiye darbe girişimin ardından 3 ay süreyle OHAL ilan etti” başlıklı haberiyle duyurdu. Erdoğan’ın gerçekleştirilen MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarının ardından kameraların karşısına geçtiğini aktaran AP, Erdoğan’ın “Önlemler demokrasi, hukuk ve özgürlüğe karşı değil” ifadelerine yer verdi. Erdoğan’ın açıklamalarına da yer veren AP, darbe girişimi sırasında 246 kişinin hayatını kaybettiğini, 24 darbeci askerin de öldürüldüğünü hatırlattı.

FRANCE 24: “ERDOĞAN 3 AY SÜREYLE OHAL İLAN ETTİ"

France 24 ise, “Erdoğan, 3 ay süreyle OHAL ilan etti” başlıklı haberinde, kararın resmi gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe gireceğini ifade etti. Erdoğan’ın kararı gerçekleştirdiği toplantıların ardından duyuran site, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın OHAL kararının demokrasi, hukukun egemenliği ve hak ve özgürlüklere karşı oluşabilecek tehditleri önlemek amacıyla alındığına dair ifadelerini kullandı. Fransız site, darbe girişiminin ardından bugüne kadar aralarında asker, polis, hakim, savcı ve öğretmenlerin de bulunduğu yaklaşık 60 bin kişinin gözaltına alındığı ya da tutuklandığı bilgisini verdi.

Avustralya’da yayın yapan news.com.au internet sitesi haberi “Türkiye, OHAL ilan etti” başlığı ile verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın darbe girişimin ardından 3 aylık olağanüstü hal ettiğini belirten site, “Erdoğan’ın Türk demokrasisine karşı gelebilecek tehditleri önlemek için önlemler alındığını söyledi” ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın gerçekleştirilen MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenlediğini aktaran site, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hak ve özgürlüklerine karşı tehditleri ortadan kaldırmak için amacın süratle ve etkili bir şekilde gerekli tüm adımların atılmasını sağlamak olduğu ifadelerine yer verdi. Cumhurbaşkanının açıklamalarına geniş yer veren haber sitesi, Türkiye’de 1987 yılından 2002 yılına kadar güneydoğu illerinde olağanüstü hal ilan edildiğini hatırlattı.

RUSSIA TODAY

Alman Haber Ajansı DPA, Türkiye’de 3 ay süreyle OHAL ilan edildiğini duyurdu haberinde, “Türkiye, önceki gece ilan edilen OHAL kararı ile sabaha uyandı. İstanbul sokaklarında her şey normal görünüyor” ifadelerini kullandı. Russia Today’de ise Erdoğan’ın 3 ay OHAL ilan ettiğini duyurarak, cumhurbaşkanının “OHAL ilan etmemizin amacı ülkemizdeki demokrasi düşmanlarına karşı hızlı ve etkili bir şekilde gereken adımları atmaktır” açıklaması vurgulandı. Al Jazeera haber sitesi de OHAL haberini Erdoğan’ın MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarının ardından düzenlediği basın toplantıyla duyurduğunu aktararak, Erdoğan’ın “Tehlike geçti mi bilmiyorum. Henüz bu işin sonuna gelmedik diye tahmin ediyorum” şeklindeki ifadesini aktardı.

CNN

CNN de Erdoğan’ın açıklamalarına yer veren bir başka yayın organı oldu. Site, Erdoğan’ın “Bu tehdit bir uzuvdan diğerine bulaşan bir virüs gibi ve biz bu tehlikeyi ülkemizden temizleyeceğiz” şeklindeki sözlerini aktardı. New York Times ise, hükümetin suçluları yargılama konusunda meclisten yasa geçirmesini kolaylaştıran OHAL’in ilan edildiğini duyurdu. Haberde Erdoğan’ın, “Demokrasiyi korumamız için daha geniş kapsamlı yeterliliklere ihtiyacımız var. Alınan önlem demokrasiye zarar vermiyor. Aksine onu güçlendiriyor” açıklamalarını verdi.

Daily Mail gelişmeleri dakika dakika aktararak, Türkiye’de 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. İngiliz gazetesi, Erdoğan’ın önlemlerin demokrasiye karşı tehditleri engellemek için aldığına dair ifadelerine yer verdi.

USA Today ise olağanüstü halin Erdoğan tarafından açıklandığını bildirerek, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖKE’e bağlı 22 bin personelin görevinin askıya alındığını okuyucularına duyurdu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler