DSİ'den Atasu Barajı Açıklaması

 Trabzon DSİ 22. Bölge Müdürlüğü son günlerde bazı basın yayın organlarında Atasu Barajı'nın heyelan riskinden ötürü boşaltıldığı yönündeki yorumlar hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amaçlı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Atasu Barajı'nda ve çevresinde ba

DSİ'den Atasu Barajı Açıklaması

 

Trabzon DSİ 22. Bölge Müdürlüğü son günlerde bazı basın yayın organlarında Atasu Barajı'nın heyelan riskinden ötürü boşaltıldığı yönündeki yorumlar hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amaçlı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Atasu Barajı'nda ve çevresinde baraj güvenliğini tehdit edecek bir durumun olmadığı ve kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiği vurgulandı.

CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu'nun da gazetedeki açıklamaları dikkate alarak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na soru önergesi verdiği konuyla ilgili DSİ'den yapılan açıklamada barajın tam kapasite dolu olduğu ve heyelan riskinden hiçbir zaman boşaltılmadığı kaydedildi.

Atasu Barajı'nın yapımından önce gerekli sondaj çalışmalarının yapıldığı

belirtilen DSİ açıklamasında "Atasu barajının üzerine kurulu olduğu Galyan deresi planlama raporlarımızda ilimizin uzun vadeli içme kullanma ve endüstri su ihtiyacını karşılayacak alternatifi olmayan tek su kaynağıdır. Barajın yeri uzun yıllara dayanan etüt ve planlama çalışmalarına göre belirlenmiştir. Bu çalışmalarda projenin uygulanacağı sahanın zemin karakterleri de ayrıntılarıyla belirlenip riskli olabilecek bölümler tespit edilmiş olup inşaat çalışmaları da bu verilerden istifade edilerek gerçekleştirilmiştir. Bu genel çerçevede; Barajla ilgili kamuoyunun genel bilgilendirilmesi dışında basın yayın kuruluşlarıyla herhangi bir resmi bilgi alışverişinde bulunulmamıştır. Bu nedenle DSİ kaynaklı haberlerin tamamı, habercinin veya kaynağının yorumlarına dayalıdır" ifadelerine yer verildi.

Barajda heyelan riskinden ötürü hiçbir zaman suyun boşaltılmadığının ve barajın maksimum ölçüye yakın bir seviyede dolu olduğunun kaydedildiği açıklamada, "Barajın çalışma prensibi gereği su seviyesi, kullanıma bağlı olarak azalmakta, ancak Galyan deresinin akımlarına göre yeniden dolmaktadır. Nitekim Atasu barajında 20.07.2012 tarihine kadar göl su seviyesi maksimum kotta olduğu için dereden gelen fazla suyun tahliye edildiği dolusavak ünitesi de çalışır durumda olmuştur.

Bu tarihten sonra ise derede ki su miktarı azaldığından ilimizin ihtiyacı olan su yine barajdan bu defa baraj gölünün alt kotlarındaki dipsavak ünitesinden verilmeye başlanmıştır. Sudaki ısı değişikliğinin ve serinlik hissinin nedeni de budur. Barajda gerek heyelan ve gerekse başka herhangi bir nedenle suyun boşaltılması söz konusu değildir.

Bugün itibarı ile barajımız maksimum kota yakın bir seviyede dolu durumdadır. Baraj gibi büyük depolamalı tesislerde zaman içerisinde oluşabilecek yerel zemin hareketleri veya heyelanlar beklenmesi gereken olaylardır. Özellikle Doğu Karadeniz yöremizin zemin yapısının en küçük bir kazıda bile harekete geçebilecek hassas bir yapıya haiz olduğu bilinen bir gerçektir. Bu kapsamda barajda su tutulduktan sonra planlama raporlarımızda yamaç molozu örtü kalınlığının topuk bölgesinde yüksek olduğu temelli köyü gözlem altına alınmış ancak bu bölgede herhangi bir zemin hareketi belirlenmemiştir. Buna mukabil daha güvenli olduğu düşünülen Oğulağaç köyünün Musi Mevkiinde bazı hareketler tespit edilmiş olup konuya ilişkin sondaj ve etüt çalışmaları devam etmektedir. Söz konusu zemin hareketleri hiçbir şekilde baraj güvenliğini ve emniyetini tehdit edecek boyutta değildir.

Sonuç olarak; kurumumuz ve projelerimizle alakalı çıkan bazı haberlerin bilgi eksikliğinden kaynaklandığı anlaşılmakta olup gerçeği yansıtmamaktadır. Kurumumuz faaliyetleri şeffaf olup, bugünkü teknoloji ile her türlü iletişim imkanları kullanılarak doğru bilgiye ulaşmak mümkünken kaynağı ve doğruluğu belli olmayan kulaktan dolma ve eksik bilgilerin haber konusu yapılmasının doğru olmayacağı kanaatindeyiz" denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler