Doğalgaz Zamlarını Bitirecek Proje

 Toplam 12 kuyuda 1 milyar metreküp doğalgazın depolanarak ihtiyaç duyulduğunda kullanılmasını sağlayacak Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi'nde sondaj çalışmaları kısa bir süre sonra başlayacak. 8 yıl sürecek proje kapsamında yerin altınaki tuz y

Doğalgaz Zamlarını Bitirecek Proje

 

Toplam 12 kuyuda 1 milyar metreküp doğalgazın depolanarak ihtiyaç duyulduğunda kullanılmasını sağlayacak Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi'nde sondaj çalışmaları kısa bir süre sonra başlayacak.
 
8 yıl sürecek proje kapsamında yerin altınaki tuz yapılarında doğalgazın depolanması için suni mağaralar oluşturulacak.
 
KIZILIRMAK, TUZU ERİTECEK
 
Gelecekte depolama kapasitesi 5 milyar metreküpe çıkarılması planlanan projede, tuz tabakasını eritmede kullanılacak Kızılırmak suyunu getirecek boru hattının 81 kilometresi tamamlandı.
 
Proje için Dünya Bankası ile BOTAŞ arasında 2 Şubat 2006'da Uluslararası Kredi Anlaşması (7342-TU) imzalanmış, ihale çalışmaları da Dünya Bankası ihale mevzuatına göre yürütülmüştü. İhale için 20 Eylül 2010'da alınan teklifler değerlendirilmiş, 15 Haziran 2011'de Çinli China Tianchen Engineering Corporation firması ile yaklaşık 600 milyon dolara sözleşme imzalanmıştı.
 
YERİN ALTINDA SUNİ MAĞARA OLUŞTURULACAK
 
Proje kapsamında, Tuz Gölü'nün 40 kilometre güneyindeki Aksaray'a bağlı Sultanhanı beldesi yakınlarındaki alanda yerin yaklaşık bin 100 ile bin 400 metre altında bulunan tuz yapılarında doğalgaz depolanması amacıyla, her birinin fiziksel hacmi 630 bin metreküp olan 12 kaverna (suni mağara) oluşturulacak.
 
Kavernaların tamamlanması ile yaklaşık 1 milyar metreküp gaz kapasitesine ulaşılacak ve günlük maksimum 40 milyon metreküp gaz Türkiye doğalgaz şebekesine verilebilecek.
 
Proje kapsamında şu anda, mühendislik çalışmaları ile birlikte, kamulaştırma, şantiye geçici hizmet binalarının yapılması ve su boru hattı yapım çalışmaları dahilinde pist açma çalışmaları devam ediyor.
 
İLK SONDAJ KULESİ KURULDU
 
Yer altında oluşturulacak suni mağaralar için kuyuların açılmasına yönelik sondaj çalışmalarının da kısa sürede başlaması planlanıyor. Bu kapsamda ilk sondaj kulesi Çinli firma tarafından kuruldu.
 
Toplam süresi 8 yıl olarak öngörülen projenin, 2016 yılında 6 depodan oluşan birinci aşamasının, 2019 yılında ise ikinci aşamasının tamamlanması öngörülüyor.
 
AK Parti Aksaray milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun ve Ruhi Uyanık'a şantiye alanındaki çalışmalarla ilgi bilgi veren BOTAŞ'ta görevli mühendis Çağatay Seğmenoğlu, Tuz tabakasını eritmek için Hirfanlı Barajı'ndan getirilecek 125 kilometrelik su hattının 81 kilometresinin tamamlandığını ifade etti.
 
KAPASİTE 5 MİLYAR METREKÜPE ÇIKACAK
 
Yaklaşık bir ay içinde sondaj çalışmalarına başlamayı düşündüklerini belirten Seğmenoğlu, şu bilgileri verdi:
 
"Bu, ilk kuyumuz. Bunun gibi 12 kuyumuz daha olacak. Derinliği yaklaşık bin 500 metre olacak. Kuyuyu açmakta kullandığımız kule, Türkiye'de kullanılmayan Çin yapımı bir kule. Kuyuyu 2 aylık bir zaman zarfında yapmayı planlıyoruz.
 
Yerin altındaki tuzla eriyik oluşturacağız. Tuzlu suyu yer altından tekrar drene ederek, Tuz Gölü'ne boşaltacağız. Bu şekilde yer altında depolama için boşluk oluşturacağız. Bu boşluğun etrafını özel maddelerle sıvayacağız. Proje tamamlandığında 1 milyar metreküp doğalgaz depolanacak. Tuz tabakası ve arazi doğalgaz depolaması için çok uygun, ileride 5 milyar metreküpe kadar doğalgaz depolamayı hedefliyoruz."
 
"CARİ AÇIĞIN NEDENİ ENERJİ"
 
Aksaray Milletvekili Ruhi Açıkgöz ise Türkiye'nin ciddi enerji açığı olduğunu vurgulayarak, "Cari açık hep enerji kaynaklı. Enerji tüketimimiz gittikçe artıyor. Enerjiye belli dönemlerde duyulan ihtiyaç krizlere de neden oluyor. Zaman zaman fiyatlarda dalgalanmalar oluyor. Bu projenin evde kullanılan doğalgazı karşılamasının yanında bir fiyat istikrarı sağlayacağını da düşünüyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler