Diyarbakır kazılarında flaş gelişme

DİYARBAKIR Sur İlçesi tarihi İç Kale'de yapılan restorasyon kazılarında kemiklerin çıkmasıyla bölgede başlatılan ve 38 kişiye ait kafa tası ve kemiklerin çıkmasından sonra Adli Tıp Kurumu'nun kemiklerin en az 100 yıllık olduğunu açıklamasından sonra savcı

Diyarbakır kazılarında flaş gelişme

DİYARBAKIR Sur İlçesi tarihi İç Kale'de yapılan restorasyon kazılarında kemiklerin çıkmasıyla bölgede başlatılan ve 38 kişiye ait kafa tası ve kemiklerin çıkmasından sonra Adli Tıp Kurumu'nun kemiklerin en az 100 yıllık olduğunu açıklamasından sonra savcılık tarafından durduruldu.

Diyarbakır İçkale'de bir dönem Jandarma merkezi ve eski cezaevi tarafından kullanılan bölgede restorasyon kazıları sırasında insan kemiklerinin çıkması üzerine 11 Ocak'tan beri başlatılan kemik kazıları durduruldu. Bugüne kadar 38 kişiye ait kafatası ve kemiklerin çıktığı alandan Adli Tıp Kurumu'na gönderilen kemiklerin en az 100 yıllık olduğunun açıklanmasından sonra soruşturmayı yürüten özel yetkili savcılığın yaklaşık 20 gündür ara verilen kazıları durdurma kararı aldığı belirtildi. Savcılık yetkilileri, Adli Tıp Kurumu'nun raporundan sonra kazıları sürdürmenin anlamı olmadığını, ellerinde kalan kemikleri de Adli Tıp Kurumuna gönderecekleri ve gelen sonuçlardan sonra bu kemiklerin başka bir yerde gömülmesi için Belediye'ye teslim edebileceklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait olan alanda insan kemiklerinin çıkmasından sonra polisin bölgede aldığı güvenlik önlemleri devam ederken, bugüne kadar kemik kazısında görevlendirilen Müze Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin de kemiklerin çıktığı alanda değil, başka alanlarda kazı çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

Kazılarda bulunan kemiklerin 1990'lı yıllarda gözaltında kayıp ettirildiği iddia edilen kişileri ait olabileceği iddiaları üzerine birçok kayıp yakını İHD aracılığı ile Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

ADLİ TIP'IN DİYARBAKIR'DA BULUNAN KEMİKLER İLE İLGİLİ RAPORU

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bulunan kemiklerin Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesinden sonra burada yapılan inceleme ile ilgili hazırlanan rapor savcılığa gönderilmişti. Adli Tıp Kurumu raporunda, öncelikle hayvanlara ait olduğu belirtilen kemiklerin ayrıldığı belirtilerek, şöyle denildi.

"İnsana ait olduğu saptanan tüm kemiklerde ortak olarak toprak altında en az 100 yıl gömülü kalmaya bağlı olarak; medulaları boşalmış ve toprakla dolmuş olduğu, ileri derecede yoğunluk ve dolayısıyla da ağırlık kaybına uğramış oldukları, korteksleri aşınarak spongioz dokularının açığa çıkmış olduğu, kırılganlaşmış ve elle kolaylıkla ufalanabilir nitelikte oldukları, renklerinin ileri derecede açılmış olduğu, uzun kemiklerin uç kısımlarında yoğun aşınmalar ve yassı kemiklerde incelmeler meydana gelmiş olduğu belirlenmiştir."

Adli Tıp Kurumu'ndan gelen raporda, örneklerin inceleme ve değerlendirmelerinin yapıldığı belirterek, şöyle denildi:

"- Minerolojik incelemede; kazı yapılan bölgeden alınan toprak örneklerinde mineral parajenez belirlenmiş olup, örneklerde kil oranlarının az olduğu, bölge litolojisi incelendiğinde temelde bulunan ofiolit kayaç kütlelerinin ayrışması ile toprak malzemesinin oluştuğunun belirlendiği,

- Kemiklerde ölüm sebebini açıklayabilecek herhangi bir bulgu saptanmadığı, bütünlüğü bozulmamış kemik dokuları üzerinde herhangi bir ateşli silah, kesici delici/kesici ezici alet veya herhangi bir patlayıcı ile oluşması muhtemel lezyon görülmediği,

- Mevcut kemiklerde en az 100 yıl toprak altında gömülü kalmaya bağlı morfolojik değişimler tespit edildiği,

- Kemikler çok uzun süre gömülü kalmaya bağlı olarak bütünlüğünü kaybetmiş, küçük kemik parçaları halinde olduklarından, kaç kişiye ait oldukları ve ölenlerin cinsiyeti, yaşı vb. kimlik özelliklerinin morfolojik olarak tespit edilemediği,

- Gönderilen kemik parçaları içinde farklı hayvanlara ait çok sayıda kemik ve diş örneği de bulunduğu, Alınan diş örnekleri üzerinde moleküler genetik incelemenin devam ettiği, yapılan incelemenin tamamlanmasının ardından ek rapor şeklinde gönderileceği, kanaati raporlanarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmiştir."

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler