Diyarbakır BŞB'de arama yapılıyor!

Terör örgütü PKK'nın şehir uzantısı KCK operasyonu kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı binasında arama yapılıyor.

Diyarbakır BŞB'de arama yapılıyor!

17 ilde 123 adreste PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik operasyon yapılıyor. Operasyon kapsamında Ankara'da KESK Genel Merkezi'nde ve Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi'nin binasında arama yapıldı. Polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Ankara'da Cahit Yoldaş'a ait olan ancak BDP'li Vekil Leyla Zana'nın kiracı olarak kaldığı evde de arama yapıldı. Evin kapısı çilingir yardımıyla açıldı. Leyla Zana, arama kararıyla ilgili olarak "Yazıklar olsun" dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen KCK soruşturması kapsamında 17 ildeki 123 adreste arama yapıldı. Şu ana kadar 33 kişinin gözaltına alındığı operasyonda toplam 49 kişi hakkında gözaltı kararı var.

BDP'Lİ LEYLA ZANA'NIN KALDIĞI EVDE ARAMA

Aslen Cahit Yoldaş'a ait olan ancak BDP'li vekil Leyla Zana'nın kaldığı Ankara'daki evde arama yapıldı.

POLİS KAPIYI ÇİLİNGİRLE AÇTI

Sabah 06.30 sıralarında polis ekipleri, arama yapmak üzere Milletvekili Leyla Zana'nın kaldığı Çankaya'daki eve geldi. Polisin evde kimsenin olmaması üzerine kapıyı çilingirle açtığı öğrenildi. Polisin evde yaptığı arama yaklaşık 3 saat sürdü. Arama sonrası polis ekiplerinin Leyla Zana'ya ait olduğu belirtilen bilgisayar ve bazı evraklara el koyduğu belirtildi.

Aramanın yapıldığını öğrenen BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Leyla Zana'nın evine geldi. Polisin araması sonrası Buldan açıklamalarda bulundu. Buldan, "Meclis tarafından verilen Leyla Zana'ya ait telefon ve bilgisayarlara ısrarlarımıza rağmen polis tarafından el konuldu. Tutanaklar tutuldu. Bu evin Leyla Zana'ya ait olduğu belirtiliyordu. Ev, Leyla Zana'nın yakını olan Cahit Yoldaş'a ait. Milletvekili evi olmasına rağmen eve baskın düzenlendi. 10 polis evde kimse olmayınca kapıyı çilingir ile açmış. Arama az önce bitti. Yapamazsınız dememize rağmen arama yapıldı. Gerekçe ise evin Cahit Yoldaş'a ait olması. Ama burada Leyla Zana'nın oturduğu biliniyordu. Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile telefonda görüştüm. 'Aramanın milletvekili evi olduğu bilinmiyordu ve arama yapıldı' dedi. Buna inanmıyorum" dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, dokunulmazlığı olan bir milletvekilinin evinde arama yapılamayacağını belirterek, ?Ankara'nın göbeğinde eşkıyalık yapılıyor? ifadesini kullandı.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, "Arama kararı güya İstanbul'daki 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin savcılığından çıktı. Ama biz çok iyi biliyoruz ki talimat Ankara'dan gitti. Kimse bahane ve gerekçe bulmasın. Herkes çok iyi biliyor ki o evde Leyla Zana yaşıyor. O bir milletvekili. Mesele yasanın gereğini getirmek ve hukuksal bir soruşturmanın takibini yapmak değil, mesele sindirmek ve gözdağı vermektir" dedi.

LEYLA ZANA'DAN İLK AÇIKLAMA: YAZIKLAR OLSUN

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana evinin aranmasıyla ilgili İstanbul'da havalimanında açıklama yaptı.

Zana gazetecilere şu açıklamada bulundu:

Seçim sonrası başarının verdiği özgüvenle bütün umutların yıkılmasına Başbakan neden oldu. Kürtleri dışlayarak, Kürtlerin hak talebinde bulunmasını bastırarak gündemi değiştirdi. Daha önce de evlerimiz arandı. 2 gün önce şahsıma yönelik 'Buyursun dağa gitsin' demesini anlamakta güçlük çekiyorum. Silah konusunu en son konuşalım.

Güvenceye gelirken beklerdim ki Başbakan desin 'Silah güvence değildir. Güvence hukuktur. Sigorta benim yaratacağım demokratik ülkedir.'

Evlerimiz aransa bile bugün hala geç değil. Hala önünde bir fırsat var. Sevilip saygı duyulması gereken bir Başbakanken şu anda otoriter bir yaklaşımı kabul etmek mümkün değil. Bu, kendisine yönelik sempatinin yitirilmesine neden olacaktır.

YAZIKLAR OLSUN

Biz çok sınavlardan geçtik. Cezaevinin yolunu göstermesin, çözüm üretsin

Generaller bile terörist suçlamasıyla yargılanıyorsa bu sorundan dolayıdır

Bu ülkede basın mensupları içerde. Bu ülkede herkes kaygıyla yaşamakta. Hiçkimse düşüncesini açıklama cesaretini gösteremiyor. Bu, korku imparatorluğu demek Saddamvari bir yaklaşımla bu toplumun tümünü sindirecek mi?

Yazıklar olsun diyorum

Sevgiyle ve saygıyla aranmasını dilerim antipatiyle değil

O EVDE KİRACIYIM

Evimin neden arandığını bilmiyorum. Benim kişisel evim yok. Bir yakınımın tuttuğu ev. Kiracıyım. Olsun arasınlar.

Bu ülkenin seçilen bir insanıyım. Çalışmalarımı sürdüreceğim.

LEYLA ZANA'NIN AÇIKLAMALARI TARTIŞILMIŞTI

Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, son olarak Frankfurt'ta yaptığı açıklamaları ile tartışma yaratmıştı. Zana 9 Ocak'ta "Artık silahlı mücadele bir noktaya geldi. Ben silahların bırakılmasını asla tartışmıyorum. O Kürtlerin sigortasıdır. Bu sorun var olduğu müddetçe o silahlar Kürtlerin güvencesidir" demişti. Zana'nın bu açıklamaları çok eleştirilmişti.

KESK'TE ARAMA

Ankara'da KESK Genel Merkezi'nde bir KESK üyesinin ofisinde arama yapıldı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri sabah saatlerinde Gazi Osman Paşa'da bulanan KESK Genel Merkezi'ne gelerek, genel merkezde arama yapmak istedi. KESK yöneticileri itiraz ederek sadece gözaltına alınan İsmet A.'nın çalışma odasında arama yapılabileceğini söylediler.

ESKİ BDP'Lİ VEKİL KURTULAN GÖZALTINDA

Soruşturma kapsamında Eski DEHAP Genel Başkanı şimdiki BDP MYK üyesi Tuncer Bakırhan, BDP Genel Başkan Yardımcısı eski milletvekili Fatma Kurtulan ve DİHA muhabiri Murat Çiftçi gözaltına alındı.

İSTANBUL

BDP İstanbul İl Binası'nda arama yapıldı. İstanbul'daki operasyonda 15 kişi gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri, BDP İstanbul İl Başkanlığı'nın bulunduğu binaya saat 07.25'de girdi. Parti avukatının binaya gelmesinin ardından arama yapılmaya başlandı. Arama yapıldığı sırada, binaya parti yöneticileri ve üyelerinden kimse alınmazken, sadece BDP İstanbul İl Başkanı Asiye Kolçak'ın girmesine izin verildi.

BDP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Osman Ünal yaptığı açıklamada, gizlilik kararı var denilerek kendilerine bilgi verilmediğini söyleyerek "Bu nasıl bir zihniyettir. Binada arama yapılıyor ve bize gizlilik kararı var denilerek bilgi verilmiyor. Binaya girmemize izin vermiyorlar. Ben bu binada yöneticiyim. Tepkilerimizi en kısa sürede ortaya koyacağız" dedi.

DİYARBAKIR'DA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİNASINDA ARAMA

İstanbul Özel Yetkili Savcılığı'nın talimatıyla Diyarbakır'da sabah erken saatlerde eş zamanlı olarak baskınlar düzenlendi.

Diyarbakır'da BDP İl Başkanlığı, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, Kürdi- Der, BDP'li Kayapınar İlçesi Belediyesi'nin Gençlik ve Kültür Merkezi, BDP Siyaset Akademisi, BDP'ye ait Ekoloji Yerel Yönetimler Birimi'nde sabah erken saatlerde arama başlatıldı.

Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi'nin binasında da arama yapıldı.

BAYDEMİR'DEN TWITTER'DA AÇIKLAMA

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Twitter'da yaptığı açıklamada ''Belediyemize ait Aram Tigran konservatuarı basıldı. Bağlama, darbuka, keman, piyano, def vb suç aletlerinin buluduğu merkezimiz aranıyor'' diye yazdı.

BİR ÇOK İLDE BDP BİNALARINDA ARAMA

Ankara, İstanbul ve Diyarbakır dışında Siirt, Şırnak, Şanlıurfa, Batman, Gaziantep, Bingöl, Ağrı, Malatya, Mardin'in Nusaybin ve Kızıltepe İlçesi, Mersin, Van, Adana ve İzmir'de de BDP İl binalarında polis tarafından arama yapıldı. Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak'ın evi de arandı. Sadak, aramaların sürdüğü sırada evinin önüne geldi. Sadak, evinde yapılan aramanın demokrasi açısında son derece vahim bir olay olduğunu savundu.

VAN'DA HASARLI BELEDİYE BİNASINA KCK OPERASYONU

KCK operasyonları kapsamında Van'da belediye ile BDP il binasına baskın düzenlendi. Polis, depremde hasar gören ve boşaltılan belediye binasında bazı evrak ve bilgisayarlara el koyarken herhangi bir gözaltının olmadığı belirtildi.

Van'da yaşanan 2 depremin ardından Van Belediye binası hasar görmüş ve boşaltılmıştı. Orta hasarlı olarak rapor verilen belediye binası boşaltılmış, sadece evrak ve bazı bilgisayarların kaldığı öğrenildi.

DEMİRTAŞ:TALİMATLARI BAŞBAKAN VERİYOR

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve BDP'li merkez ilçe belediye başkanlarıyla birlikte aramaların sürdüğü BDP Diyarbakır İl Başkanlığı binasına geldi. Sabahtan itibaren milletkvekilleri, belediye başkan yardımcılarının evilerinin basıldığını, parti teşkilatı binalarının basıldığını söyleyen Demirtaş, şöyle konuştu:

"Zaten bu talimatların Başbakan tarafından açıkça verildiğini biliyoruz. Hükümet tarafından verildiğini biliyoruz. Şimdi bir taraftan Kenan Evren darbe yapmış diye hakkında iddaaname hazırlanıyor. Kenan Evren 'Kürt yoktur' diyordu. Onun darbesi bu yöndeydi. AKP'nin darbesi de 'Kürtleri yok edin' talimatıyla yapılan bir darbedir. Ben bütün halkımıza şunu söylemek istiyorum. Bütün parti çalışanlarımıza, moralli olsunlar, bu günler elbet geçecek. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Bu faşistlik bitecek. Bu halk AKP'nin önünde, AKP'nin faşizan zihniyeti ve uygulamalarına boyun eğmeyecek."

Halkı yer yerde parti binalarına, teşkilatlarına sahip çıkmaya çağıran Demirtaş, şöyle devam etti:

"Bizim halkımız da demokratik gücünü, tepkilerini ortaya koyacaktır. Partisini de siyasi iradesini de yalNız bırakmayacaktır. Biz bundan kuşku duymuyoruz. Kendimizden şüphemiz yoktur. Bir milletvekilinin dokunulmazlığı tanınmıyorsa, bu kanunu bu kadar açık çiğniyorlarsa, kimse bize 'düzgün kanunlar uygulanıyor, adil yargının işidir, görevidir' demesin. AKP'nin polisi, AKP'nin emri ile bu işleri yapıyorlar. Ve bu saatten sonra da Türkiye'de kimse, 'efendim demokrasi siyaset işte güçleniyor, bu operasyonlar demokratik siyaseti güçlendiriyor' gibi safsataları bize anlatmasın. Demokratik siyaseti tümden bitirmeye, halk iradesini tümden kırmaya dönük operasyonlardır bunlar. Halk iradesinin kırılmadığını da kırılmayacağını da, halkımız meydanlarda alanlarda, sokaklarda gösteriyor, göstermeye de devam edecekler. Bizim açımızdan siyasi olarak bedeli ne olursa olsun, üstümüze ne kadar gelirlerse gelsinler, biz mücadelemizde haklıyız. Susmak, boyun eğmek, tepki vermemek bizler açısından onursuzluktur. Diyarbakır'da yüzde 65 oy almış bir partinin binası bu şekilde basılamaz."

AK PARTİLİ ELİTAŞ: KİM OLURSA OLSUN GEREKEN MÜDAHALE YAPILMALI

Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ?KCK operasyonları? ile ilgili bir soru üzerine, ?KCK ile ilgili yargı gerekli işlemleri uzun zamandır yapıyor. Çünkü KCK; PKK terör örgütünün şehir yapılanması... Kendi başına yargıyı kurmuş, infaz ediyor. Bu konu ile ilgili paralel bir yapılanmaya Türkiye Cumhuriyeti müsaade etmez. Kim ki KCK'nın içinde yer alırsa, bu kim olursa olsun gerekli müdahalelerin yapılması gerekir? diye konuştu.

Elitaş, ?Lela Zana'nın kapısı kırılarak evinde arama yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?? sorusuna, ?Kapısı kırılarak arama yapılıyorsa, bu yanlış bir arama ama benim duyduğuma göre, çilingir vasıtasıyla gidilmiş. BDP Grup Başkanvekili de oradaymış diye bilgi aldım. Kapısı kırıldıysa yanlış bir işlem yapılmış. Anahtar istenerek o şekilde bir arama yapılabilirdi? karşılığını verdi.

KCK'ya yönelik operasyonlarda 33 gözaltı, 123 adreste arama

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, PKK/KCK terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 49 şüpheli şahıstan 33'ünün yakalanarak gözaltına alındığını, bu çerçevede 17 ilde toplam 123 adreste arama yapıldığını bildirdi.

Seçen, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde, İstanbul'un da aralarında olduğu 17 ilde düzenlenen PKK terör örgütünün şehir yapılanması KCK'ya yönelik soruşturmaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Fikret Seçen, operasyona ilişkin şu bilgileri verdi:

''Bazı internet siteleriyle görsel basında yer alan haberlerde, Cumhuriyet Başsavcılığımızca (CMK'nın 250. maddesiyle yetkili) PKK/KCK terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında milletvekili Leyla Zana'nın Ankara ilinde bulunan ikametgahında arama yapıldığı yönünde gerçeğe aykırı bilgilere yer verilmesi nedeniyle bu açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2010/521 sayılı dosyasında PKK/KCK terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 49 şüpheli şahıstan 33'ü yakalanarak gözaltına alınmış, bu çerçevede 17 ilde toplam 123 adreste arama yapılmıştır.

Bu soruşturma kapsamında milletvekili Leyla Zana'nın adreslerinde arama yapılmasına dair herhangi bir karar alınmadığı, arama yapılan adresin şüpheli şahıslardan C.Y'ye ait olduğu, bu adresin adı geçen milletvekiliyle hiçbir ilgisinin bulunmadığı tespit edilmiş, bu husus resmi kayıtlar ve arama yapılan apartmandaki yöneticinin beyanlarıyla da teyit edilmiştir.''

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın evinin arandığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığının anlaşıldığını belirtti.

Mersin'de 1 öğretmen gözaltına alındı

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen terör örgütü KCK'ya yönelik operasyon kapsamında Mersin'de bir öğretmen göz altına alındı. Bu arada, BDP Mersin il binasına gelen Terörle Mücadele ekipleri arama yapmaya başladı.

Alınan bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından terör örgütü KCK'ya yönelik yapılan operasyonda Mersin'de de Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri sabahın erken saatlerinde Mezitli İlçesi Yeni Mahallede ikamet eden öğretmen N.Y. göz altına alındı.

Öğretmen, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Terörle Mücadele Şubesine götürüldü. Daha sonra ekipler arama yapmak için Çankaya Mahallesi 111 cadde üzerinde bulunan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) il binasına geldi.

Kapıda bekleyen ekipler bir süre içeriye girmeyerek arama kararını BDP İl Başkanı Musa Kulu'ya telefonla bildirdi. Kulu'nun gelmesi ile Terörle Mücadele ve Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri arama yapmak için başkanla binaya girerek çalışmalara başladı. Çevik Kuvvet ekipleri de dışarıda geniş güvenlik önlemi aldı. İl binasındaki arama sürüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem