Dış borç açıklandı

Hazine, brüt dış borç stokunun 2'inci çeyrekte 405,2 milyar dolar olduğunu açıkladı.Hazine Müsteşarlığı, 2015 yılının ikinci çeyrek dönemi Türkiye Brüt Dış Borç Stoku geçici verilerini açıkladı. Buna göre; Türkiye Brüt Dış Borç Stoku, 2015 yılının ikinci

Dış borç açıklandı

Hazine, brüt dış borç stokunun 2'inci çeyrekte 405,2 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Hazine Müsteşarlığı, 2015 yılının ikinci çeyrek dönemi Türkiye Brüt Dış Borç Stoku geçici verilerini açıkladı. Buna göre; Türkiye Brüt Dış Borç Stoku, 2015 yılının ikinci çeyrek dönemi sonu itibarıyla 405,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Özel sektör borçlarının toplam dış borç stoku içerisindeki payı 287,5 milyar dolar ile yüzde 70,9 ve kamu kesimi borçlarının payı 115,8 milyar dolar ile yüzde 28,6 oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) borçlarının toplam dış borç stoku içerisindeki payı ise 2 milyar dolar ile yüzde 0,5 oldu.

Kamu kesimi dış borçlarının büyük bir çoğunluğu, uzun vadeli dış borçlardan oluştu.

MERKEZİ YÖNETİM DIŞ BORÇLARI

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na ekli kamu idarelerinden oluşan Merkezi Yönetim Dış Borç Stoku, 2015 yılının ikinci çeyrek dönemi sonu itibarıyla 82,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu miktarın 57,5 milyar dolar tutarındaki kısmı, uluslararası finansal piyasalarda gerçekleştirilen tahvil ihraçları stokundan oluştu.

Merkezi Yönetim dışında kalan mahalli idareler, fonlar, kamu bankaları, KİT'ler ve diğer finansal olmayan kamu kuruluşlarının toplam dış borçları, 2015 yılının ikinci çeyrek dönemi sonu itibarıyla 33,3 milyar dolar tutarında gerçekleşti.

ÖZEL SEKTÖR DIŞ BORÇLARI

2015 yılının ikinci çeyrek dönemi sonu itibarıyla kısa vadeli özel sektör dış borcu 110,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu tutar içerisinde, bankacılık sektörünün payı 74,5 milyar dolar oldu.

2015 yılının ikinci çeyrek dönemi sonu itibarıyla özel sektörün uzun vadeli dış borçları 177,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Uzun vadeli özel sektör dış borç stoku içerisinde en büyük pay, 94,8 milyar dolar ile finansal kuruluşların oldu.

2015 yılının ikinci çeyrek döneminde; TCMB'nin uzun vadeli dış borçları 1,7 milyar dolar, kısa vadeli dış borçları ise 270 milyon dolar tutarında gerçekleşti.

KUR ETKİSİ

Verilere göre, dış borç istatistiklerinde uluslararası standart, büyüklüklerin dolar cinsinden olduğu ifade edildi ve bu durumun, yayımlanan istatistiklerdeki dış borç büyüklüklerinin çapraz kurlarda gerçekleşen hareketlerden etkilenmesine yol açtığı açıklandı.

Bu çerçevede, 2015 Mart-2015 Haziran döneminde dış borç stoku, döviz kuru değişikliklerinden dolayı yaklaşık olarak 2 milyar dolar tutarında artış gösterdiği vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler