Dink davasında karar bekleniyor

 Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dink'in 19 Ocak 2007 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin 2'si tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın, 17 Ocak'ta yapılacak duruşmada karara bağlanması bekleniyor       -Dink'i öldüren Ogün

Dink davasında karar bekleniyor

 Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dink'in 19 Ocak 2007 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin 2'si tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın, 17 Ocak'ta yapılacak duruşmada karara bağlanması bekleniyor     

 -Dink'i öldüren Ogün Samast, 20 Ocak 2007'de Samsun Otogarı'nda gözaltına alındı.12'si tutuklu 18 kişi hakkında açılan davanın görülmesine 2 Temmuz 2007'de başlandı,

 -İlk duruşmada 4 sanık tahliye edildi

 -Türkiye'de ilk defa sesli ve görüntülü kayıt sistemi, davanın 11 Şubat 2008 tarihindeki 3. duruşmasında kullanıldı

 -Hazırlanan ek iddianamelerle, davanın sanık sayısı 20'ye yükseldi

 -Davanın 25 Ekim 2010 tarihli duruşmasında Samast hakkındaki dava dosyası ayrılarak, İstanbul nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi

 -İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Ogün Samast, 25 Temmuz 2011'de ''tasarlayarak adam öldürmek'' ve ''ruhsatsız silah taşımak'' suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı

 -19 Eylül 2011 tarihli 20. duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta, ''eylemlerin salt milliyetçilik duyguları kabaran gençler tarafından işlenmesinin ötesinde, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal yönetiminde, 'Ergenekon' terör örgütünün Trabzon'da faaliyet gösteren bir hücre yapılanması tarafından işlenmiş olduğunu değerlendirdiğini'' bildirdi

 -Mahkeme Heyeti Başkanı Rüstem Eryılmaz, 10 Ocak'ta yapılan 24. duruşmada, tüm avukatları 17 Ocak'ta yapılacak celsede hazır olmaları konusunda uyararak, davayı karara bağlayabileceklerini bildirdi

  Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007 tarihinde Şişli'de uğradığı silahlı saldırıda öldürülmesine ilişkin 2'si tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın 17 Ocak'ta yapılacak duruşmada karara bağlanması bekleniyor.

 Gazeteci Hrant Dink, 19 Ocak 2007 tarihinde Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan Genel Yayın Yöneteni olduğu Agos Gazetesinin önünde saat 15.00 sıralarında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

 Cinayetin işlendiği yerde çeşitli güvenlik kameralarından görüntülerine ulaşılan ve daha sonrada kimliği tespit edilen 17 yaşındaki Ogün Samast, 20 Ocak 2007 tarihinde Samsun Otogarı'nda yakalandı.

 Samast'ın İstanbul'dan Hopa'ya giden bir otobüste jandarma ekipleri tarafından yapılan kontrol sırasında yakalandığı, üzerinde suç aleti tabancanın ele geçirildiği açıklandı.

 Olaya ilişkin gözaltına alınan Ogün Samast, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender, 24 Ocak 2007'de sevk edildikleri Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde tutuklandı.

 Soruşturma kapsamında 26 Ocak'ta Erhan Tuncel, 31 Ocak'ta Salih Hacısalihoğlu, 1 Şubat'ta Tuncay Uzundal, 23 Şubat'ta Veysel Toprak, 9 Mart'ta Osman Alpay, 7 Mart'ta İrfan Özkan ve 11 Nisan'da da Mustafa Öztürk tutuklandı.

 Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcıları Selim Berna Altay ve Fikret Seçen tarafından yürütülen soruşturma tamamlanarak, 20 Nisan 2007 tarihinde 12'si tutuklu 18 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

 -Mahkeme iddianameyi kabul etmedi-

 Mahkeme, ''terör örgütü konusundaki delillendirmenin yeterli olmadığını'' gerekçesiyle iddianameyi reddetti. Savcılar Seçen ve Altay, ret kararına İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde itiraz etti.  İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin savcıların itirazını yerinde bulması üzerine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi bu kez kabullendi.

 Davanın ilk duruşması 2 Temmuz 2007 tarihinde yapıldı. Ogün Samast'ın yaşının küçük olması nedeniyle kapalı olarak yapılan ve yaklaşık 12 saat süren duruşmada, tutuklu sanıklardan Salih Hacısalihoğlu, Osman Altay, İrfan Özkan ve Veysel Toprak tahliye edildi.

 Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci hakkında 2009 yılı temmuz ayı içinde hazırlanan ek iddianame, bu davayla birleştirildi. Böylece davadaki sanık sayısı 19'a yükseldi.

 Türkiye'de ilk defa sesli ve görüntülü kayıt sistemi, davanın 11 Şubat 2008'de yapılan 3'üncü duruşmasında kullanıldı. Davanın 7 Temmuz 2008 tarihinde yapılan 6'ncı duruşmasında mahkeme heyeti, sanıklardan Ogün Samast'ın 28 Haziran 2008'de 18 yaşını doldurmasından dolayı yargılamanın açık yapılmasını kararlaştırdı.

 -EGM'nin bilgi notu-

 Mahkemeye 2008 yılı ekim ayında ulaşan Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanlığı bilgi notunda, ''İki yıl yardımcı istihbarat elemanı olarak çalışan Erhan Tuncel'in emniyete 11 adet buluşma, 10 adet de haber raporu sunduğu'' belirtildi.

 Aynı notta, Tuncel'in ''zaman zaman buluşmalara gelmemesi, bilgi saklamaya çalışması, sıklıkla yalan söylemesi, verdiği bilgilerin birbirleriyle çeliştiğinin görülmesi, güvensizlik oluşturacak tavırlar sergilemesi, senaryo haberler üreterek sıkça para talebinde bulunması'' üzerine, Trabzon Emniyet Müdürlüğünün teklifiyle 23 Kasım 2006'da kayıtlardan çıkarıldığı kaydedildi.

 Sanıklardan Yasin Hayal'in ağabeyi Osman Hayal hakkında 2008 yılı kasım ayında hazırlanan iddianamenin de ana davayla birleştirilmesiyle davadaki sanık sayıyı 20'ye yükseldi. 26 Ocak 2009 tarihli 8'inci duruşmada, Osman Hayal'in ''Kardeşim komploya kurban gitti. Her şey Erhan Tuncel'i tanımasıyla oldu'' demesi üzerine Erhan Tuncel ''Benimle ne alakası var?'' diye müdahale etti.

 Mahkeme Başkanının uyarılarına rağmen tutuklu sanık Yasin Hayal de söze karışarak Erhan Tuncel'e yönelik ''Parayı sen alıyorsun, maaş alıyorsun, sıkıntıyı ben çekiyorum'' dedi.  Yasin Hayal, daha sonra da önünde oturan Erhan Tuncel'i yumrukladı. Bu sırada küfürleşmeler de oldu. Yasin Hayal, Mahkeme Başkanının talebi doğrultusunda görevliler tarafından salondan çıkartıldı.

 -''Ergenekon'' soruşturması-

 Aynı duruşmada tutuklu sanıklardan Mustafa Öztürk, Zeynel Abidin Yavuz ve Tuncay Uzundal'ın tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, müdahil avukatlarının 12 Ocak 2009 tarihli dilekçelerinde belirttikleri hususları göz önüne alarak, ''Hrant Dink'in öldürülmesinin arkasındaki örgütlü yapının ortaya çıkarılabilmesi için Ali Öz'ün kullandığı telefon veya telefonlarla yapılan görüşmelerin tespit edilmesi'' ve ''banka hesap hareketlerinin devam etmekte olan 'Ergenekon' soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcıları eliyle araştırılması için'' İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine yazı yazılmasına hükmetti.

 Heyet, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki ''Ergenekon'' davasında sanık olarak yargılanan Sevgi Erenerol'un Genelkurmay Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığında verdiği ''Türkiye'deki misyonerlik faaliyetleri'' başlıklı seminerlerin kayıtlı olduğu CD'lerin de delil olarak Genelkurmay Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığından istenilmesine, CD örneğinin mahkemeye ulaştırılması durumunda müdahil avukatı Fethiye Çetin'e verilmesini kararlaştırdı.

 Mahkeme heyeti, İstanbul 13. Ağır Mahkemesinin ''Ergenekon'' davası dosyasının sanıklarıyla, bu dava dosyasında yargılanan sanıklar arasında bir irtibat olup olmadığının tespit edilebilmesi açısından, ''Ergenekon'' davası sanıklarına ait telefon numaralarının HTS raporlarının ve dijital kayıtlarının delil olarak istenilmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine yazı yazılmasına da karar verdi.

 -Samast, kullandığı silahı hatırlamadı-

 12 Ekim 2009 tarihinde yapılan 11'inci duruşmada sanıklar salona tek tek alınıp, cinayette kullanılan tabanca, sanıkların eline jandarma kontrolünde verilerek ''tanıyıp tanımadıkları'' soruldu.

 Sanıklardan Ogün Samast, mahkeme heyeti başkanı Erkan Canak'ın ''O tabanca bu muydu?'' sorusuna karşılık, ''Bu mu hatırlamıyorum. Emniyetinden tahmin ettiğim kadarıyla bu olabilir. Paslanmış bu silah, çalışmıyor'' yanıtını verdi.

 Yasin Hayal ise Canak'ın sorduğu, ''Ogün Samast'ın beline taktığın tabanca bu mu?'' sorusu üzerine ''Evet. Şarjör bölümü paslanmış. O zaman paslı değildi bu kadar. Tabanca kesin buydu'' diye konuştu. Hayal, ''17 yaşındaki çocuğa nasıl güvenerek silah verdin?'' şeklindeki soru üzerine de ''Onun yapacağı sadece tetiğe basmaktı. O kadar ince düşünmedik'' dedi.

 Davanın 10 Mayıs 2010 tarihli 13'üncü duruşmasında dinlenilen ''Gizli tanık 1'', cinayet anında olay yerinde 4-5 kişinin bulunduğunu ve bunların birbirleriyle konuştuğunu söyledi. ''Gizli tanık 1'', sanıklardan Osman Hayal, Yasin Hayal ve Ogün Samast'ı teşhis ettiğini bildirdi.

 Aynı duruşmada mahkeme heyeti, sanıklardan Ersin Yolcu ve Ahmet İskender'in tahliyesine karar verdi. Böylece davada tutuklu olarak Yasin Hayal, Erhan Tuncel ve Ogün Samast kaldı.

 Davanın 25 Ekim 2010 tarihli duruşmasında ise mahkeme heyeti, 6008 sayılı ''Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''un 8. maddesiyle, CMK'nın 250. maddesinin 4. bendine eklenen fıkradaki hükmü hatırlatarak, buna göre Ogün Samast hakkındaki dava dosyasının ayrılmasına ve ayrılan dava açısından mahkemenin ''görevsizliğine'' karar verdi.

 Samast hakkındaki dava dosyasının görevli ve yetkili İstanbul nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, sanık hakkındaki kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgular bulunduğundan tutukluluk halinin devamına hükmetti.

 Duruşmada ayrıca, MİT'ten geldiği belirtilen bir yazıda okundu. Yazıda, ''Hrant Dink'in İstanbul Valiliğine çağrılmasının teşkilatın bilgisi dahilinde olup olmadığı'' yönündeki soruya karşılık, ''Hrant Dink'in İstanbul Valiliğine çağrılması müsteşarlığımızın bilgisi dahilindedir. Kendisine Sabiha Gökçen ile ilgili yazdığı yazının toplumsal infiale sebep olabileceği hatırlatılmıştır'' ifadelerinin kullanıldığı belirtildi. Aynı yazıda ''Hrant Dink'e suikast düzenleneceğine yönelik bize herhangi bir bilgi ulaşmamıştır'' denildiği de ifade edildi.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler