Dikkat salgın var! İşe, okula gitmeyin...

Yaklaşık son bir aydır herkeste benzer belirtiler, ağır bir grip salgını var. Acaba virüs domuz gribi mi sorularının ardından Sağlık Bakanlığı dün basına bir açıklama yaparak bu virüsün domuz gribi değil H3N2 virüsü olduğunu açıkladı. Uzmanlar virüs konus

Dikkat salgın var! İşe, okula gitmeyin...
Yaklaşık son bir aydır herkeste benzer belirtiler, ağır bir grip salgını var. Acaba virüs domuz gribi mi sorularının ardından Sağlık Bakanlığı dün basına bir açıklama yaparak bu virüsün domuz gribi değil H3N2 virüsü olduğunu açıkladı. Uzmanlar virüs konusunda önemli uyarılarda bulundu: Hasta olanlar kesinlikle işe, okula gitmesin, toplum içine çıkmasın. Salgın git gide yayılabilir. Kronik hastalığı olanlar ve yaşlılar ise kesinlikle aşı yaptırsın. Ayrıca grip bir virüs olduğu için antibiyotikler işe yaramaz. Antibiyotik kullanmayın. İlk 48 saate dikkat edin. Geç kalmayın.
 
NE SIKLIKTA GÖRÜLÜYOR
 
Gözle görülen bir şey var ki son günlerde dahiliye polikliniklerinde akşam da dahil kuyruklar var. Bunlar salgından gelmiş hastalar.
 
AŞI İÇİN EN İYİ AY EKİM
 
Piyasada bulunan aşılar bu virüse karşı da etkili ve aşılananlar çok fazla etkilenmiyor ya da hafif atlatıyor. Grip aşısının antikor oluşturma oranı yüzde 80 civarında. Oluşan bağışıklık da yüzde 100 değil ama zatürre gibi beyin iltihabı gibi hastalık formlarından koruyor. Özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar (kalp, diyabet vb.), kanser tedavisi görenler, bağışıklığı düşük olanlar ve virüsü henüz almamış olanlar aşılanmalı. Aşı için en iyi dönem Ekim ayıydı ama eğer hastalığı geçirmedilerse şimdi de aşı olunabilir. Aşı hastalığın yerleşmesini, ağır seyrini engelliyor.
 
ATEŞ YOKSA GRİP DENEMEZ
 
Genel belirtileri arasında yüksek ateş, 38 buçuğun üstünde ateş olmazsa grip diyemeyiz. Bu ateşle beraber baş ağrısı, burun akıntısı, gözde kızarıklık, eklem ve kemik ağrısı, öksürük, nefes darlığı oluyor. Şu anda bilinen virüs vakalarının çoğu bu virüs. Yüzde 20'si ise H1N1 yani Domuz gribi. Ama bu yeni bir virüs değil. Domuz gribinden daha ağır ve uzun sürüyor.
 
MUTLAKA DOKTORA GİDİLECEK
 
Hemen hastaneye gitmek lazım. Antibiyotik olmasa da antiviral ilaçlar kullanılıyor. Bir de toplum içine çıkmamak lazım. Ailede de korunmak gerekir.
 
NE KADAR SÜRER
 
Bu salgın 1 ay falan. Salgın şu anda en yüksek görülme sıklığı düzeyinde. Tahminen 2 hafta içerisinde falan azalır. Ondan sonra tek tük vakalar görülür.
 
Domuz gribi değil, H3N2 virüsü. İşte bu yeni virüsten korunmanın ve kurtulmanın yolları:
 
Korunmak için ellerinizi sık sık yıkayın, kalabalık ortamlardan kaçının, hapşırırken ağzınızı mendille kapatın. Virüsü kaptıysanız hemen doktora gidin, antibiyotik kullanmayın, hasta çocuğunuzu okula göndermeyin, kronik hastalığı olanlar aşı yaptırın!
 
Sağlık bakanlığı dün basın aracılığıyla vatandaşları grip mevsiminin başladığına dair uyararak ancak bunun domuz gribi olarak bilinen H1N1 değil, H3N2 olarak adlandırılan bir virüs türü olduğunu açıkladı.
 
Bu virüsten korunmanın ve kolay kurtulmanın yollarını Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Hakan Leblebicioğlu, domuz gribinde yaşanan salgının H3N2 virüsü için henüz söz konusu olmadığını ancak vatandaşın, grip mevsimine girilmiş olması nedeniyle önlem alması gerektiğini söyledi.
 
KORUNMAK İÇİN
 
Leblebicioğlu, öncelikle virüsten korunmak için mutlaka ellerin sık sık sabunla yıkanması gerektiğini, hapşırırken ve öksürürken ağzın temiz bir mendille; mendil yoksa kol ile kapatılması gerektiğini belirtti.
 
Nezleyle gribin birbirinden ayrılması gereğine dikkat çeken Berberoğlu, "Nezlede burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırık olur. Gripte de bu belirtiler olabilir ama ateş, kas ağrısı asıl belirtileridir. Yine de vatandaşın bir sağlık kuruluşuna giderek bu ayrımı hekimin yapması gerekir" dedi.
 
ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN!
 
Prof. Dr. Leblebicioğlu, grip durumunda kesinlikle antibiyotik kullanılmaması gerektiğini anımsatırken, antiviral ilaçların ise gribin başlangıcındaki ilk 48 saatte etkili olduğuna dikkat çekerek, "Bu ilaçların da mutlaka doktor tarafından verilmesi gerekir. Komşuma, eşime, anneme iyi gelmiş, ben de kullanayım, denilmemeli. Size uygun ilacı hekim yazmalı. Özellikle antibiyotikler, mutlaka gerekli dozda ve sürede kullanılmalı" diye konuştu.
 
OKULA, İŞE GİTMEYİN
 
EKMUD Başkanı Leblebicioğlu, gribe yakalanmış kişilerin kalabalıklardan uzak olması gerektiğini bunun için, çocukların okula, çalışanların işe gitmemeleri gerektiğini anımsattı. Dinlenmeyi, evin sık sık havalandırılmasını ve bol sıvı tüketilmesini önerdi.
 
AŞI ZAMANI GEÇMEDİ
 
Kalp, kanser, kronik hastalığı olanlara grip aşısı önerildiğini ve bunun zamanının genelde Ekim olduğunu belirten Leblebicioğlu, "Ancak aşı yaptırmak için hala geç değil. Bu aylarda da grip aşısı yaptırılabilir" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler