DHKP-C'den Başbakan'a suikast planı !

TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu, Emniyet İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Gürsel Aktepe ile Jandarma Teknik İstihbarat Daire Başkanı Kurmay Albay Fuat Güney'i dinledi.Emniyet İstihbarat Dairesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a suikast plan

DHKP-C'den Başbakan'a suikast planı !

TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu, Emniyet İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Gürsel Aktepe ile Jandarma Teknik İstihbarat Daire Başkanı Kurmay Albay Fuat Güney'i dinledi.

Emniyet İstihbarat Dairesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a suikast planını önleyen teknik takibi anlattı. 2012 yılında PKK terör örgütünden eylem hazırlığı yapan 138 bombacının telefon ve internet dinlemeleri sonucu yakalandığı bilgisini veren uzmanlar, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın evine saldırı planının da böyle ortaya çıkarıldığını bildirdi.
 
TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu, Emniyet İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Gürsel Aktepe ile Jandarma Teknik İstihbarat Daire Başkanı Kurmay Albay Fuat Güney'i dinledi.
 
Komisyon toplantısında milletvekillerinin pek çok sorusu yanıtsız kalırken, Aktepe'nin paylaştığı bilgiler Başbakan Erdoğan'ın evine saldırı planını da ortaya koydu. Dinlemeler ve gerçekleştirilen operasyonlara ilişkin bilgilerin verildiği toplantıda Aktepe, El Kaide örgütünün takibinin 7 yıl sürdüğünü anlattı. Aktepe'nin paylaştığı bilgiler şöyle:
 
138 BOMBACI ÖRGÜT MENSUBU YAKALANDI:
 
-Başbakan Erdoğan'ın evine yönelik eylem planı yapan 6 DHKP-C üyesi 2012 Mart ayında dinleme takipleriyle yakalandı.
 
-El Kaide örgütünün takibi 7 yıl sürdü. 741 cep telefonu, 127 sabit hat ve 98 yurtdışı telefon dinlendi, 2 bin 300 fiziki takip gerçekleştirildi. Bunun sonucunda 125 kilo patlayıcı, 4 kaleşnikof, 7 tüfek, bin 728 fişek, 8 tabanca, 12 bilgisayar yakalandı, 17 örgüt mensubu tutuklandı.
 
-PKK terör örgütüne yönelik dinlemelerle 138 bombacı örgüt mensubu yakalandı. 10 kilo RDX, 37 kilo TNT, 196 kilo A-4 patlayıcı, 37 kilo C-4 patlayıcı, 607 kilo kimyasal madde ele geçirildi.
 
-Son üç yılda 100 eylem aydınlatıldı, 284 eylem engellendi.
 
-Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk'ün Bolu'daki evine yönelik eylem planı dinlemelerle açığa çıkarıldı.
 
-Yasal dinlemelerle organize suç örgütlerinden 26 ton uyuşturucu, bin 99 ateşli silah, 27 milyon 127 bin gümrük kaçağı malzeme, 54 milyon 523 bin adet sahte para, 1 milyon 204 bin uyuşturucu hap, 4 bin 902 kaçak tarihi eser yakalandı. Bu operasyonlarda gözaltına alınan 17 bin 471 kişiden 6 bin 478'i tutuklandı.
 
'İSTEDİĞİN KİŞİYİ DİNLERSİN ABİ'
 
Komisyonun en şaşırtan dakikaları BDP'li üye Hasip Kaplan'ın uzmanlara, "Yasadışı dinleme cihazlarının satıldığı biliniyor. Siz bunları denetleyemiyor musunuz?" sorusunun ardından yaşandı. Kaplan yetkililerden, "O cihazlara o kadar kolay ulaşılamaz, satın alınması kolay değildir" yanıtını alınca, akıllı telefonundan internete bağlandı ve ilk dinleme cihazları satan şirketin reklam numarasını aradı.
 
Kaplan telefonunun hoparlörünü açarak konuşmasını salondakilere de dinletti. Satıcı, "Ortam dinlemesi de telefon dinlemesi de yaparsın abi. Çeşit çeşit cihazlarımız var" yanıtı verince emniyet ve jandarma yetkililerine dönen milletvekilleri, şaşkın bakışlarla karşılaştı. Kaplan, bilgi vermeyen uzmanlara, "200'e yakın soru sorduk, yanıt alamadık. Siz yanıt vermezseniz, biz almasını biliriz. Farklı yerlerden nasıl olduğunu çözeriz" dedi.
 
BAŞBAKAN'IN OFİSİNE BÖCEKLERİ SİZ Mİ YERLEŞTİRDİNİZ?
 
Komisyon üyelerinin toplantıda sorduğu soruların çoğu da yanıtsız kaldı. Jandarma Teknik İstihbarat Daire Başkanı Güney'in "414 asker Balyoz ve Ergenekon'dan tutuklu. Siz bu işin neresindesiniz" sorusunu yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı.
 
İşte o sorulardan bazıları:
 
-(Emniyet İstihbarat Uzmanlarına) Başbakan'ın ofislerinde bulunan böcekleri siz mi yerleştirdiniz?
 
-CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal dinlenmediyse nasıl oluyor da dinleme kayıtları dava dosyasına giriyor?
 
-CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP'li vekillere kaset tuzakları nasıl düzenlenmiş olabilir?
 
-Türkiye'de ortam dinlemesi yapan araçlar kimin?
 
- (Jandarma Teknik İstihbarat Daire Başkanı'na) Silahlı Kuvvetler içinde bir suç takibi için dinlemeleriniz oldu mu?
 
-Dinleme yapan kurumlar arasında bir koordinasyon var mı?
 
-Yasadışı dinlemeleri kim yapıyor, bunun kararını kimler veriyor?
 
-Siyasetçiler, Anayasa Mahkemesi, Danıştay üyelerinin dinlenmesine hangi odaklar karar veriyor?
 
-414 general tutuklandı. Siz bu soruşturmaların neresindesiniz?
 
DİNLEME TUTANAKLARI KIRPINTI MAKİNASINA
 
Yasal dinlemelerde mahkeme kararı çıkıncaya kadar geçen 24 saatlik sürede yapılan dinlemeler için mahkemeden olumsuz bir yanıt çıkması halinde nasıl bir işlem uygulandığı sorusuna ise emniyet kanadından ilginç bir açıklama geldi.
 
Komisyon üyelerine tüm işlemlerin çok düzgün ve sıralı ilerlediği bilgisini veren Emniyet İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Aktepe, dinlemelerde denetimin daire başkanları ya da İdare amirleriyle yürütüldüğü, onay çıkmayan dinlemelerin ses kayıtlarının silinerek arkasından da imha işlemi için kırpıntı makinasında talaşa çevrildiği bilgisini paylaştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem