Devrim şehidi Kubilay, 82.kez anıldı

   Devrim Şehidi Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile Bekçi Hasan ve Şevki Bey, şehit edilişlerinin 82. yılında Menemen'de düzenlenen törenlerle anıldı. Yoğun katılımın olduğu tören programı, bu yıl da “Demokrasi ve Anma Yürüyüşü” ile başladı.Vatandaşların

Devrim şehidi Kubilay, 82.kez anıldı

 

 
 
Devrim Şehidi Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile Bekçi Hasan ve Şevki Bey, şehit edilişlerinin 82. yılında Menemen'de düzenlenen törenlerle anıldı. Yoğun katılımın olduğu tören programı, bu yıl da “Demokrasi ve Anma Yürüyüşü” ile başladı.
Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği yürüyüşün ardından Yıldıztepe'de düzenlenen anma törenine Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcıları Gökhan Günaydın ve Adnan Keskin, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Milletvekilleri, CHP İl Başkanı Ali Engin, ilçe belediye başkanları ile Şehit Asteğmen Kubilay'ın ailesi katıldı. 
 
"O GÜN DE BUGÜN DE ACIMIZ ÇOK BÜYÜK"
Tören, Kubilay Anıtı'na çelenklerin sunulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve saygı atışıyla başladı. Törende konuşan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan 7 yıl sonra, yedek subay öğretmen Kubilay ve arkadaşlarının, Atatürk ilke ve inkılaplarıyla varlıklarını sürdüremeyeceklerini anlayan yobaz kesimin kurbanı olduğunu hatırlattı. Sinsice hazırlanan planı Menemen'de eyleme koyan gericilerin aydınlığın simgesi Kubilay'ı hunharca katlettiğini belirten Başkan Şahin, “Cumhuriyet'e, aydınlığa, Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkan tüm hemşehrilerim adına, o gün de bugün de acımızın çok büyük olduğunu söylüyorum. 23 Aralık 1930, din tacirlerinin dini kullanarak nasıl vahşileştiğinin yazıldığı tarihtir. 82 yıl sonra bugün ise, bu anlayışın yoz düşünceli anlayışları yine kara lekeli anlayışları çoğaltmaktan geri kalmadılar” dedi. Her zaman devrim şehitlerine sahip çıkacaklarını kaydeden Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, “O günleri ve o canileri unutmadık. Görünen o ki onlar bu mücadelelerinden vazgeçmeyecekler ancak biz de Cumhuriyetimiz'i savunmaktan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu. 
 
Topçu Binbaşı Emre Karahan ise konuşmasında, tarihin ibret sayfalarına kaydedilen bu olayın yeni nesillerin Cumhuriyet değerlerini yaşatma kararlılığını ortaya koyduğunu ifade etti. Karahan, “Onlar Cumhuriyet'i yaşatmak uğruna canlarını feda etmiştir. Şehit Kubilay ve arkadaşları rahat uyusunlar. Milyonlarca Cumhuriyet gençliği görev başındadır” dedi. 
 
Menemen Kaymakamı Mustafa Gürdal da, Kubilay ve arkadaşlarının insanlıktan nasibini alamayanlar karşısında canlarını feda ettiklerini söyledi. 
 
CUMHURİYET ŞEHİTLERİ İÇİN KOŞTULAR
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehit Asteğmen Kubilay Anısı'na her yıl düzenlenen “Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu”na bu yıl da ülkenin önde gelen atletleri katıldı. Tören kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve Atletizm Federasyonu faaliyet programında yer alan “Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu”nda 180 atlet dereceye girmek için 8 kilometrelik parkurda yarıştı. 
 
Menemen Tarımsal Araştırma Enstitüsü önünde başlayan koşunun startını İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Spor İşleri Dairesi Başkanı Murat Özel verdi. Çanakkale Asfaltı'ndan Kubilay Anıtı'na kadar olan güzergahta gerçekleştirilen koşuyu, Büyük Erkekler'de Vedat Gönen, Büyük Bayanlar'da Türkan Özata, Genç Erkekler'de Sebahattin Yıldırımcı ve Genç Bayanlar'da Ümmühan Karaçadır kazandı. Büyük Erkekler kategorisinde ilk üçe giren atletler ödüllerini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun elinden alırken, Genç Bayanlar kategorisinde ilk üç dereceyi paylaşan atletlere ödüllerini ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu verdi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem