Devlet'ten PKK'ya 120 milyon haraç

PKK'nın parasal kaynaklarını bitirmek için İstanbul'daki terör zirvesinde konuşulan rakamlar dudak uçuklattı.PKK'nın parasal kaynaklarını bitirmek için İstanbul'daki terör zirvesinde önemli kararlar alındı. Doğu ve Güneydoğulu işadamlarından haraç toplaya

Devlet'ten PKK'ya 120 milyon haraç

PKK'nın parasal kaynaklarını bitirmek için İstanbul'daki terör zirvesinde konuşulan rakamlar dudak uçuklattı.

PKK'nın parasal kaynaklarını bitirmek için İstanbul'daki terör zirvesinde önemli kararlar alındı. Doğu ve Güneydoğulu işadamlarından haraç toplayan terör örgütü yandaşlarına yönelik operasyonlar artacak. PKK'nın devlet ihalesi kazananlardan yılda 120 milyon Dolar haraç topladığı tahmin ediliyor.

İstanbul'da yapılan terör zirvesinde, PKK'nın finans kaynaklarının kurutulmasına yönelik radikal kararlar alındı.

Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'nın koordinesinde İstanbul'da iki gün süren toplantılara, aralarında Ankara, İzmir, Hakkari, Diyarbakır ve Mersin'in de bulunduğu 15 ilin terörle mücadele şube müdürleri, Mali Suçları Arama Kurulu (MASAK) yetkilileri ile Adalet Bakanlığı'nda görevli hakim ve savcılar katıldı.

Toplantının ilk gününde istihbarat birimlerinin hazırladığı raporlar katılımcılarla paylaşıldı. Buna göre, devlet Doğu ve Güneydoğu illerinde yılda ortalama 800 milyon Dolar yatırım amaçlı ihale düzenlerken, bu ihaleleri kazanan işadamlarından PKK terör örgütü yüzde 10-20 arasında değişen haraç topluyor. PKK'nın sadece devlet ihaleleri karşılığında topladığı haraç miktarının yıllık 120 milyon Dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Bazı belediyelerin PKK'ya ciddi oranda destek verdiği, bazı esnaf ve kamu çalışanlarından düzenli olarak para toplandığı da toplantıda aktarılan bilgiler arasında. Terör örgütünün yurt içinde elde ettiği gelirlerin bir kısmı, farklı şehirlerde yapılanma ve eylemlerle ilgili kullanılırken, bir kısmı da örgüte silah ve mühimmat alımında kullanılıyor.

PKK'nın halen birçok yabancı ülkeye ait bankalarda bir milyar Dolar civarında nakit parasının bulunduğu yapılan değerlendirmeler arasında.

KISKAÇ KARARLARI

- Doğu ve Güneydoğu'da ihalelere katılan işadamlarından haraç alınmasının önüne geçilmesi için operasyonlar artırılacak, gerekli görüldüğü takdirde işadamlarına ve ailesine koruma tahsis edilerek can güvenlikleri sağlanacak.

- MASAK haraç ya da bağış topladığı belirlenen terör örgütü üyelerinin hesap hareketlerini inceleyerek yurt içi ve yurt dışı bağlantılarını araştıracak. PKK'ya para aktarılan hesaplar güvenlik güçlerine bildirilecek.

- PKK'nın en önemli gelirleri arasında yer alan kaçak sigara, içki, mazot ve elektronik eşyaların Türkiye'ye girişini engellemek amacıyla sınır güvenliği arttırılacak.

- PKK' nın yurt dışı finansının kesilmesi için İnterpol ve Dışişleri Bakanlığı sık sık bilgilendirilecek.

- PKK'nın kasası olarak tabir edilen birçok isim hakkında İnterpol aracılığıyla kırmızı bültenle aranması için karar çıkarılacak.

- Hakim ve savcıların PKK'ya aktarılan paralarla ilgili daha etkin ve hızlı hareket etmeleri için bir dizi önlem alınacak.

- Bölgede faaliyet gösteren ve PKK'ya isteyerek para aktardığı tespit edilen işyerlerine ilişkin tüm yasal tedbirler kısa sürede alınacak. Söz konusu işyerlerinin banka hesapları incelemeye alınarak gerekli görüldüğü takdirde hesaplara el konulacak.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler