Devlet Bahçeli: "Yasal Değil"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yarın toplanacak olan kurultayın yasal olmadığını söyledi.

Devlet Bahçeli: "Yasal Değil"
Devlet Bahçeli tartışmaların yaşandığı yarın toplanacak kurultay için yasal değil dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Olağanüstü Büyük Kurultaya ilişkin "Dava arkadaşlarımız 'yasal geçerliliği olmayacak' sözde bir kurultaya davet edilmiştir. Kurultay yasal değildir. Siyasi partilerin Büyük Kurultayı ancak ve ancak Ankara il merkezinde toplanabilecektir" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Olağanüstü Kurultay öncesi kritik bir açıklama yaptı. Bahçeli, Çağrı Heyeti'nin açıkladığı 19 Haziran'daki olağanüstü kongre için "19 Haziran 2016 tarihinde tertip edileceği söylenen yasa dışı kongreye ilişkin olarak ilan usullerine uyulmamış ve de kongrenin iptaline sebebiyet verecek mevzuata aykırı işlemler gerçekleştirilmiştir. Bu haliyle söz konusu kurultayın 'yasal zeminde' hayat bulması mümkün olmayacaktır. Arkadaşlarımız yasal olmayan bir kurultaya davet edildi. Siyasi partilerin kurultayları ancak ilk merkezinde toplanır. Ankara’nın 32 kilometre dışında, ayrı bir yargı çevresi olan ve ayrı bir idari birim olan Akyurt ilçesinde siyasi parti kongresi yapmaya teşebbüs etmek, asla yasal bir işlem değildir" dedi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Olağanüstü Büyük Kurultay süreciyle" ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Bilindiği üzere; Milliyetçi Hareket Partisi 6'ıncı Olağanüstü Büyük Kurultay tarihi 10 Temmuz 2016 olarak belirlenmiş ve de kamuoyuna ilan edilmiştir. Ancak, aylardır aziz dava arkadaşlarımızda kafa karışıklığı yaratarak, oluşturulan bilgi kirliliğinden sonuç almayı umut edenler; bu defa da Milliyetçi Ülkücü Hareketin birlik ve beraberliğine bir kez daha musallat olmuş, 19 Haziran 2016 tarihinde olağanüstü kurultay yapılacağını ilan etmişlerdir. Ortada Milliyetçi Hareket Partisinin yetkili organları tarafından karar altına alınmış ve kamuoyuna ilan edilmiş olan bir kurultay takvimi mevcut olmasına rağmen, dava arkadaşlarımız 'yasal geçerliliği olmayacak' sözde bir kurultaya davet edilmiştir. Kurultay yasal değildir. Ankara 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen kararın Yargıtay 18'nci Hukuk Dairesi tarafından onaylanmış olması, Çağrı Heyetinin yasalara, tüzük ve mevzuata aykırı olarak kongre toplamak hakkını vermeyecektir" ifadelerini kullandı.

"SİYASİ PARTİLERİN BÜYÜK KURULTAYI ANCAK VE ANCAK ANKARA İL MERKEZİNDE TOPLANABİLECEKTİR"

Bahçeli, şunları kaydetti:

"Siyasi Partilerin Büyük Kurultayı ancak ve ancak Ankara il merkezinde toplanabilecektir. Siyasi Partiler Kanunu'nun 31'nci maddesi; "Siyasi partilerin merkez teşkilatı Ankara İl Merkezinde; …… bulunur" ifadesine yer vermiştir. Siyasi Partiler Kanunu'nun Üçüncü Bölümünün Başlığı "Merkez Teşkilatı" şeklinde olup; bu bölümün ilk maddesi olan ve de "Siyasi Partilerin Genel Merkez Teşkilatı" başlığını taşıyan 13'ncü maddesi "Siyasi partilerin merkez organları büyük kongre, genel başkan ile diğer karar, yönetim, icra ve disiplin organlarından ibarettir" ifadesine yer vermiştir. Görüleceği üzere Siyasi Partiler Kanunu Büyük Kongre'yi merkez teşkilatı organları arasında saymış olup, merkez teşkilatının da Ankara İl Merkezinde olacağına işaret etmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi Tüzüğünde aksi yönde bir hüküm bulunmadığı gibi; Parti Tüzüğü'nün 14'ncü maddesine göre "Parti Genel Merkez Teşkilâtı Ankara İl Merkezi'nde kurulur" ifadelerine yer vermiştir. Ancak hal böyle olmasına rağmen 19 Haziran 2016 tarihli MHP Olağanüstü Büyük Kurultayı (Tüzük Değişikliği Gündemli) Ankara İl Merkezine 32 kilometre uzaklıkta bulunan Akyurt ilçesinde gerçekleştirilmeye teşebbüs edilmiştir. Yargıtay istisnasız bütün kararlarında "tüzel kişinin merkezi" ve "yerleşim yeri" kavramlarını "Tüzel Kişilerin Yerleşim Yeri" başlığını taşıyan Türk Medeni Kanunu 51'nci maddesi ışığında tespit etmektedir. Yargıtay kararlarından da anlaşılacağı üzere, tüzel kişinin merkezi kavramı tespit edilirken, yargı çevreleri esas alınarak tespit yapılmaktadır. Ankara'nın 32 kilometre dışında ayrı bir yargı çevresi olan ve ayrı bir idari birim olan Akyurt İlçesinde siyasi parti kongresi yapmaya teşebbüs etmek, asla yasal bir işlem değildir. Devletin eli altındaki resmi kurumların, yasal olmayan ve Ankara İl Merkezi dışında toplanan bu kurultay girişimi karşısında sessiz kalmaktadırlar."

"KURULTAYIN "YASAL ZEMİNDE" HAYAT BULMASI MÜMKÜN OLMAYACAKTIR"

Bugüne kadar verilmiş olan Yargı kararlarında da, merkezin bulunduğu çevre dışında gerçekleşen genel kurulların yok hükmünde olduğunun açıkça vurgulandığını ifade eden Bahçeli, "Ayrıca 19 Haziran 2016 tarihinde tertip edileceği söylenen yasa dışı kongreye ilişkin olarak ilan usüllerine uyulmamış ve de kongrenin iptaline sebebiyet verecek mevzuata aykırı işlemler gerçekleştirilmiştir. Bu haliyle söz konusu kurultayın "yasal zeminde" hayat bulması mümkün olmayacaktır" dedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler