Dev Projede ilk adımlar atılıyor

Avrupa Birliği, T.C. Hükümeti ve belediyeler 21 il ve ilçenin sağlıklı içme ve atık su sorununu çözecek dev projede bir adım daha atılıyor. Belediye Başkanlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile 30 Nisan’da Ankara’da imzalayacağı Mutabakat Zaptı ile "En

Dev Projede ilk adımlar atılıyor
Avrupa Birliği, T.C. Hükümeti ve belediyeler 21 il ve ilçenin sağlıklı içme ve atık su sorununu çözecek dev projede bir adım daha atılıyor.
 
Belediye Başkanlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile 30 Nisan’da Ankara’da imzalayacağı Mutabakat Zaptı ile "Entegre Su Projelerinin Hazırlanması Teknik Yardım Projesi" kapsamında taraflar arasındaki sorumluluklar düzenlenerek, projelerin hazırlanabilmesi için gerekli olan bilgi, belge paylaşımı, gerekli izinlerin alınması gibi prosedürler ile belediyelerin sorumlulukları taahhüt altına alınacak.
 
Yaklaşık iki buçuk milyon insanı doğrudan ilgilendiren proje, su yönetimi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik geniş bir programın parçası ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor.
 
Proje ile aralarında Çanakkale ve Yüksekova’nın da bulunduğu Türkiye’nin dört bir yanındaki yerleşim birimlerinde içme suyu ve atık su projelerinin tesis yapım maliyetinin, yüzde 85'i AB hibesi, ortalama yüzde 5’i Çevre Şehircilik Bakanlığı hibesi ile karşılanacak. Belediyeler yatırımın sadece yüzde 10'unu üstlenecek. Toplam 21 entegre su projesinin yaklaşık tutarları aşağıdaki gibidir.
 
• Toplam yatırım tutarı (yaklaşık): 454 Milyon Avro,
• 386 Milyon Avro AB Hibesi,
• 28 Milyon Avro Çevre Şehircilik Bakanlığı hibesi
• 40 Milyon Avro ise Belediyelerin katkısı.
 
Kentlerde AB normlarında su ve kanalizasyon alt yapısı kurulmasını amaçlayan projenin hedefleri ise şöyle: 
 
• İçme suyu sistemlerinin iyileştirilmesi
• Arıtma tesislerinin yapımı,
• Nehir, ırmak, dere gibi yüzey sularının kirlenmesinin önlenmesi,
• Yağmursuyu toplama sistemlerinin ayrıştırılması ile şehir içinde kanalizasyon sistemlerinde oluşacak taşkınların önlenmesi,
• Yeraltı su kaynaklarının kirlenmesinin önlenmesi,
• Suların kirlenmesi veya iyi arıtılmamasından kaynaklanan sağlık sorunlarının önlenmesi.
 
Yer: Ankara Hilton Oteli – Anadolu Salonu
Tarih: 30 Nisan 2013
Saat: 09:30
 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler